(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, ik heb een paar weken geleden een paar wietzaden ontkiemd. Inmiddels heb ik al aardige plantjes en ben ik eigenlijk heel benieuwd om te weten welke mannelijk en welke vrouwelijk zijn. Ik zie nog geen voorbloei, daar is het nog te vroeg voor. Nou heb ik gehoord van de bierflesjes methode waarbij je een takje in een bierflesje in de bloei zet. Werkt dit echt en zal de tak zonder wortels niet gewoon doodgaan in een bierflesje? Groet, Hendrik

Hallo Hendrik, ik kan me voorstellen dat je graag wil weten hoeveel van je plantjes, dames zijn. De bierflesjesmethode werkt zeker wel en is een makkelijke manier om achter het geslacht van je plant te komen. Verwacht alleen niet dat het afgesneden takje goed gaat wortelen, het kan overigens wel gebeuren, dan heb je geluk. Maar het doel is per slot van rekening ook niet om een stek te maken.

Werkwijze

Bij de bierflesjes methode kan er nog wel eens een stekje doodgaan, zeker als je dit voor het eerst gaat doen. Daarom is het raadzaam om van elke plant waarvan je het geslacht wil weten twee stekjes te nemen. Om over genoeg takken te beschikken ga je de plant eerst toppen. Daarvoor haal je het bovenste topje uit de plant, zie ook Top je wietplant voor meer toppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als de nieuwe takken 4 internodes hebben haal je ze van de plant af en verwijdert van de takken de onderste twee bladeren. Met een schoon scheermesje of een chirurgisch wegwerp mes snij je aan de onderkant een puntje af onder een hoek van 45 graden.

Label de moederplant en de stekken zodat je weet welke stek van welke moederplant komt. De afgesneden stekjes zet je in een schoon bierflesje met schoon water in een kast. Hang er een spaarlamp boven en geef de stekken 12 uur licht en 12 uur donker per dag. Als je het water om de dag even ververst, kun je na zo’n 10 dagen de eerste bloeiverschijnselen zien en weet je het geslacht van de stek en dus de bijbehorende moederplant.

Je hoeft trouwens niet per se bierflesjes te gebruiken, een beker met wat aluminiumfolie eroverheen gespannen werkt misschien nog wel beter. Lees daarvoor ook Simpel stekken in water.

Veel succes en groetjes,

Muna

(advertentie)