(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, ik heb gehoord dat je een tak van een wietplant kunt breken, waardoor hij sterker zou worden en grotere toppen zou krijgen. Klopt dat? Groetjes van Jeff 

Hallo Jeff, de techniek waar je het over hebt heet supercroppen, maar je moet je stam of tak zeker niet breken! Het ligt iets anders, maar de techniek kan zeker vollere wietplanten en extra toppen opleveren. Het werkt omdat het de plant op de juiste manier strest. De stres zorgt ervoor dat de plant hormonen aanmaakt die de groei en harsproductie stimuleren. Het is een manier waarop de plant zichzelf beschermt.

Naast de extra hormoon productie zorgt het supercroppen er ook voor – net als toppen of fimmen – dat omliggende takken meer auxine aanmaken. Auxine is een groeihormoon dat namelijk het meeste wordt aangemaakt in de hoogst gelegen groeipunten. Het fijne aan supercroppen is dat je geen top verliest, zoals bij het fimmen of toppen, waarbij je een top verwijdert.

Het resultaat het supercroppen van The Kweker

Het resultaat het supercroppen van The Kweker

Supercroppen doe je, zolang je plant nog geen duidelijke toppen laat zien. Je knijpt de tak stevig tussen je duim en wijsvinger. Houd de tak zo onder druk terwijl je hem langzaam heen en weer buigt tot je een lichte knak voelt of hoort. Probeer de tak hierbij in de richting te buigen die je wenst. Probeer om het binnenste deel van de tak te beschadigen, terwijl je de buitenkant van de tak juist zoveel mogelijk probeert te sparen.

Wietplanten zijn supersterk en herstellen snel. Als je de tak niet hard genoeg supercropt, zal ze dezelfde dag alweer terug gegroeid zijn. Wanneer de tak in een hoek van 90 graden blijft staan, heb je het goed gedaan.

Succes met supercroppen Jeff!

(advertentie)