(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Goed nieuws: door de klimaatverandering blijven planten – en dus ook onze favoriet – steeds langer groen en worden ze groter met meer blad (= meer wiet). De oorzaak is het broeikaseffect; ofwel hogere temperaturen en vooral meer CO2 in de lucht.

Amerikaanse onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Tot nu toe namen wetenschappers aan dat het langere groeiseizoen te danken is aan de opwarming van de aarde. Doordat de temperatuur na de winter eerder begint te stijgen, start het groeiseizoen ook eerder. Maar als het alleen deze factor zou zijn, is de groeiperiode ook eerder afgelopen want het seizoen wordt er niet door verlengd, slechts vervroegd.

Hogere temperatuur + meer CO2 = grotere wietplanten :-)

Hogere temperatuur + meer CO2 = grotere wietplanten 🙂

CO2 is fijn voor de plant

Shiva zij echter geprezen voor het goedje CO2, want dat komt ook in steeds hogere concentraties in de buitenlucht voor. En die koolstofdioxide (door milieumensen wordt de stijging daarvan ook wel ‘broeikaseffect’ genoemd) is dus een belangrijkere factor dan tot nu toe werd aangenomen. Dat stellen Melissa Reyes en collega’s van het Amerikaanse instituut voor landbouwonderzoek USDA-ARS. Zij voegden 5 jaar lang extra CO2 toe aan bepaalde stukken weiland en daardoor werd het groeiseizoen wel verlengd, gemiddeld met 14 dagen! Een plant die meer CO2 krijgt bespaart water, omdat hij de huidmondjes in zijn bladeren maar kort hoeft te openen. Daardoor verdampt er ook maar weinig vocht. De bodem blijft dan tot langer in het seizoen vochtig en de planten groeien langer door.

Grotere planten en meer bladeren

Waarom dat nu tof nieuws is voor alle buitenwietkwekers? In De Volkskrant legt plantenecoloog Hans de Kroon van de Radboud Universiteit het uit:  “Door de warmte gaan planten eerder bloeien, maar drogen ze ook sneller uit. Meer CO2 dempt dat nadeel.” De langere groeiperiode zal volgens De Kroon zorgen voor grotere planten met meer bladeren. En daar zit ‘m de cannabiskneep natuurlijk: als een wietplant groter is en meer bladeren heeft betekent dit automatisch dat er in de bloeiperiode die volgt op de langere groeiperiode MEER wiettoppen geproduceerd worden door de plant 🙂

(advertenties)