(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, ik heb een vraag over het moment van oogsten. Ik weet al dat je moet wachten tot de wiet genoeg melkachtige trichomes hebben en ook dat je goed moet drogen en curen voor een lekker smakende soort. Maar er wordt ook steeds meer bekend over terpenen, de geur en smaakstoffen die van nature in wiet zitten. Nou heb ik onlangs gehoord dat als je ’s Nachts oogst, dat de concentratie terpenen dan hoger is, en je dus smaakvollere wiet zou hebben. Heb jij enig idee wat er waar is van deze theorie? Hartelijke groet, Jim 

Hoi Jim, goede vraag! Omdat ik het antwoord niet een twee drie wist, heb ik even wat onderzoek gedaan. Wat ook leuk is om te weten, is dat het blijkt dat terpenen niet alleen smaak en geur aan wiet geven, maar dat ze ook de potentie van de wiet verhogen. Het blijkt namelijk dat wiet met een zelfde THC gehalte, maar met meer terpenen potenter is. Dit bleek uit een experiment (van David Watson, maker van Skunk #1) waarin een concentraat met 50% THC waar kunstmatig terpenen aan toegevoegd waren potenter bleek dan een 100% THC concentraat.

Het loont dus de moeite om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk van deze smaakstoffen in je oogst krijgt. En dat brengt ons bij je vraag: Maakt het uit op welk moment van de dag je oogst?

Het moment van oogsten heeft sowieso een effect op de werking van je wiet

Het moment van oogsten heeft sowieso een effect op de werking van je wiet. In het begin zijn de trichomen (harskliertjes) helder van kleur, deze worden eerst troebel en naarmate de toppen rijpen steeds meer amberkleurig. Wiet met meer troebele (melkachtige) trichomen geeft een andere high dan wiet met veel amberkleurige trichomen. Probeer eens wat topjes in de verschillende fasen van het rijpingsproces te oogsten. Je zult het verschil in de high merken en wellicht een eigen voorkeur hebben.

Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verschil in potentie of concentratie terpenen tussen ’s nachts of overdag geoogste wiet, maar er valt wel degelijk wat voor te zeggen. Op sommige momenten van de dag kun je – en ervaren kwekers zullen dit beamen – merken dat je bloeiende planten sterker ruiken dan op andere momenten. Wanneer de lichten net aan gaan bijvoorbeeld, ruik je ze vaak veel sterker dan later op de dag, wanneer de lampen al een tijd branden. Ook ’s nachts lijken wietplanten meer geur af te geven.

cannabis_img

Dit laatste blijkt ook overeen te komen met wat sommige cannabis specialisten en kwekers geloven. Zij zeggen namelijk dat het waarschijnlijk is dat planten ’s nachts cannabinoïden kunnen produceren, zonder de potentieverlagende effecten van het felle licht. Waarschijnlijk is het ook zo dat toppen ’s nachts minder chlorofyl bevatten doordat er in het donker geen fotosynthese plaatsvindt. Chlorofyl is een stof die je wiet slechter laat smaken en de reden waarom je wiet in de laatste twee weken altijd moet spoelen en langzaam drogen en curen.

Chlorofyl is een stof die je wiet slechter laat smaken en de reden waarom je wiet in de laatste twee weken altijd moet spoelen en langzaam drogen en curen

Concluderend kun je zeggen dat je de grootste kans hebt op een lekker smakende wiet als je inderdaad oogst in de nacht. Zal het je meer THC opleveren? Nee waarschijnlijk niet merkbaar in ieder geval. Maar wellicht levert het je wel een wiet op met een betere smaak, en als wiet met meer terpenen potenter is, oogst je dus inderdaad het beste ’s nachts. Voor het grootste effect zou ik je dan aanraden om aan het einde van een donkere periode te oogsten.

Ik zou je willen zeggen, experimenteer ermee. Je hoeft een hele plant niet in een keer om te hakken en op een dag komt het meestal niet aan, dus oogst eens in de ochtend, knip een topje ’s nachts af en rook het om te zien of je verschil in smaak en potentie merkt. En houd me ook vooral van je bevindingen op de hoogte. Veel succes bij de oogst.

Groetjes, Muna

(advertentie)