(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

The Daily Beast, een populaire nieuwssite in de VS, meldt dat president Donald Trump in de rats zit met de legalisering van cannabis. Begin november kunnen kiezers namelijk niet alleen op Trump of Biden stemmen, maar in een aantal staten ook voor de legalisering van (medicinale of recreatieve) wiet. En dat trekt volgens de zittende president de ‘verkeerde mensen’ naar de stembus, namelijk zij die voor wiet en tegen Trump zijn.

Lijst met gevaarlijke zaken

Trump Is Petrified That Pro-Weed Forces Will Roast Him‘, kopt The Daily Beast zondag lekker recalcitrant. En denk nu niet dat het een onbeduidende website is; het ‘beest’ werd in 2008 opgericht door de oud-hoofdredacteur van Vanity Fair en The New Yorker Tina Brown en bereikt tegenwoordig zo’n 1 miljoen lezers per dag. Ze kwakken dus niet zomaar wat onzin op het web, bedoelen we maar.

Volgens het artikel van afgelopen weekend heeft president Trump ‘de wens van het publiek om wiet te legaliseren’ op zijn lijst gezet met zaken die zijn kansen op herverkiezing in gevaar brengen. En die verkiezingen komen rap naderbij; op dinsdag 3 november is het zover.

Legalisering cannabis in 8 staten op stembiljet

Net als bij de vorige verkiezingen in de VS staat ook nu in verschillende staten ‘wiet’ op het stembiljet. In Arizona, Montana, New Jersey en South Dakota mogen de kiezers ja of nee zeggen tegen de legalisering van recreatieve cannabis. In drie staten gaat het begin november om de legalisering van medicinale cannabis: Mississippi, Nebraska en South Dakota. Wellicht dat Idaho daar ook nog bij komt.

In de staat Oregon – die als een van de eerste in de VS wiet legaliseerde – mag de kiezer zich uitspreken over de legalisering van psilocybine (paddo’s zeg maar) en het decriminaliseren van kleine hoeveelheden van ALLE drugs.

Trump wordt zenuwachtig van ‘democratische wiet’

En daar wordt president Donald Trump – naast de voortwoekerende corona pandemie en de daardoor volledig ingekakte economie – zenuwachtig van. Het is namelijk zo volgens The Donald dat er meer Democratische kiezers naar het stemhokje komen als daar ook over legale wiet gestemd mag worden en dat zou de zittende president wel eens cruciale staten kunnen kosten voor zijn herverkiezing.

In de VS wordt de president namelijk verkozen via de staten en daarbij geldt het principe ‘winner takes all’. Ofwel als de Democratische presidentskandidaat Joe Biden in bijvoorbeeld New Jersey wint krijgt hij ALLE kiesmannen van die staat en andersom natuurlijk. We citeren The Daily Beast even over deze zaak.

Was het maar waar dat Trump een vriend van de show is…

‘The president and some of his team, already obsessed with the potential drop-off of various demographic groups that make up his battered coalition, have begun openly worrying that the drive to legalize or decriminalize marijuana might hurt him and fellow Republicans at the ballot box’

Sturen wietliefhebbers president Trump met pensioen?

De populaire nieuwssite baseert zich daarbij op twee partijstrategen van de Republikeinse partij die ‘onafhankelijk van elkaar het onderwerp met Trump hebben besproken dit jaar’. Volgens hen gelooft de president dat het opnemen van cannabis initiatieven op het stembiljet van staten een enorme impuls is voor de opkomst van kiezers die aanschurken tegen Democratische kandidaten en onderwerpen’.

En dan vreest Team Trump met name voor de uitkomst in de staten Arizona en Montana. Normaal gesproken zijn die stevig in handen van de Republikeinen, maar anno 2020 zijn het belangrijke swing states. Trump, die toch al over flinterdunne marges beschikt daar, is bang dat een hoge opkomst van ‘wietstemmers’ er voor zorgt dat zijn rivaal Biden in o.a. Arizona en Montana aan het langste en dus uiteindelijk winnende eind trekt.

Yep, dat wordt dus heel spannend allemaal op dinsdag 3 november, al dan niet met dank aan de cannabis liefhebbers…

[foto: arindambanerjee/Shutterstock]
(advertenties)