(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de gevreesde (rokers)ziekte COPD geen verband houdt met het roken van cannabis. Dat verband is er wel met tabak natuurlijk, want liefst 85% van alle COPD-gevallen wordt veroorzaakt door het roken van tabak! Overstappen op puur blowen dus, of nog beter: een vaporizer (verdamper) gebruiken.

Wat is COPD nu precies?

COPD is een afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een chronisch obstructieve longziekte (een aanhoudende blokkade in de longen dus). Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Alleen al in Nederland zijn er ongeveer 320.000 mensen met deze ziekte. Jaarlijks sterven er ongeveer 6000 mensen aan COPD, zo’n 4% van het totaal aantal sterfgevallen in Nederland. Hiermee behoort COPD tot de ziekten met de hoogste sterfte.

De aandoeningen die COPD veroorzaken kunnen niet genezen worden. De behandeling richt zich dus op het verminderen van de klachten en het voorkomen van verslechtering. En of je het nou leuk vindt of niet, de belangrijkste oorzaak van COPD is het roken van tabak. In ongeveer 85% van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken. Uiteindelijk krijgt 10-20% van de rokers COPD, waarbij geldt dat hoe meer en hoe langer je gerookt hebt, hoe groter de kans is op COPD.

Bij zo’n 15% van de patiënten is de ernstige longaandoening veroorzaakt door langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes tijdens het werk een rol (onder andere door meeroken en fijnstof)…

LEES OOK:   Vaporizen vs Roken • Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Relatie cannabis en ademhalingssysteem

Goed, zo snel mogelijk kappen met roken dus. Door te stoppen met roken kan de versnelde afbraak van de longen en longfunctie geremd worden. Geldt dat stoppen dan ook voor blowen? Wel voor het blowen van wiet gemixt met tabak in ieder geval, het zal je niet verbazen.

COPD is een typische rokersziekte, maar cannabis consumenten die hun joints zonder tabak roken hebben er weinig tot niets van te vrezen… [foto: TippaPatt/Shutterstock]

Maar voor mensen die een puur-joint prefereren is er wel goed nieuws. Dat heeft volgens een in the Journal Chronic Obstructive Pulmonary Disease gepubliceerd onderzoek namelijk geen aantoonbaar verband met de ontwikkeling van COPD. Ook en zelfs niet bij het langdurig blowen van cannabis (puur dan wel, hè).

Voor de wiet/COPD studie voerden wetenschappers van de Colorado School of Public Health een cross-sectioneel onderzoek uit door een analyse te maken van 2304 ‘huidige en voormalige tabaksrokers’ in de leeftijd van 40 tot 80 jaar. Het onderzoek met de onmogelijke titel ‘Marijuana use associations with pulmonary symptoms and function in tobacco smokers enrolled in the Subpopulations and Intermediate Outcome Measures in COPD’  onderzoekt de veronderstelde relatie tussen cannabisgebruik en het ademhalingssysteem.

Joint Years

Om het wietgebruik in kaart te brengen introduceren de wetenschappers in Colorado de term ‘Joint Years’. Mensen met een cannabisgeschiedenis – recent of langer geleden – moesten schatten hoeveel joints of bowls per week ze consumeerden en aangeven hoeveel jaren ze dat gedaan hebben. Daarmee kon het aantal Joint Years worden uitgerekend die als een constante variabele werd aangehouden: 1 joint jaar staat gelijk aan het roken van 1 joint of pijpje per dag gedurende een jaar. De longfuncties en eventuele COPD symptomen werden vervolgens in kaart gebracht door de blowers in drie groepen in te delen – mensen met <10 joint jaren, met 10 tot 20 jaren ervaring en blowers met >20 joint jaren – en hun gegevens te vergelijken met degenen die nul joint jaren rapporteerden.

Om als blower COPD-vrij te blijven kan je het beste puur roken, of een verdamper/vaporizer gebruiken… [foto: Tunatura/Shutterstock]

Wiet zorgt niet voor hoesten, piepen of bronchitis

De wetenschappers concluderen: ‘Noch huidig noch vroeger gebruik van cannabis wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hoesten, piepen (van de longen, red.) of chronische bronchitis wanneer het vergeleken wordt met nooit-wietgebruikers en na aanpassing voor covariaten’ (dat zijn factoren die naar verwachting invloed hebben op de relatie tussen de onafhankelijke en afhankelijke variabele en waarvoor je controleert in de analyse, red.)

De onderzoekers zeggen erbij dat deze resultaten ‘waarschijnlijk sterk vooringenomen zijn en voorzichtig geïnterpreteerd moeten worden’. Maar desondanks concludeert de studie dat ‘individuen die bloot hebben gestaan aan langdurig cannabisgebruik minder vaak longemfyseem hebben en hogere totalen longweefsel-volumes’.

LEES OOK:  Studie: vaporizen vermindert kans op tabaksverslaving

[openingsbeeld:  Visual Generation/Shutterstock]
(advertentie)