(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis kan je op diverse manieren consumeren, uiteenlopend van roken (blowen) tot eten (edibles) of vaporizen (verdampen). Nu wiet op steeds meer plekken legaal is, rijzen er bij de – deels nieuwe – consumenten ook steeds vaker vragen over eventuele gezondheidsrisico’s van cannabisgebruik. Wij zoomen dit keer in op de gezondheidseffecten van blowen vs verdampen.

 

Vaporizen effectiever dan blowen

Als het je nu puur en alleen om high/stoned worden gaat, dan kan je sowieso blind voor de vaporizer gaan. Begin december schreef CNNBS al over het onderzoek ‘Acute Effects of Smoked and Vaporized Cannabis in Healthy Adults Who Infrequently Use Cannabis‘.

Feit is dat je van wiet – ook bij kleine hoeveelheden al – een stuk higher/stoneder wordt met een vaporizer dan old school middels een joint. Laat staan dat je nog met tabak rookt, dan verknal je per definitie een flink deel van de werking van je wiet of hasj.

Maar nu behandelen we de vraag wat de effecten zijn bij het roken van wiet versus het verdampen ervan? Daar zijn nog maar weinig onderzoeken over verschenen, maar er zijn wel wat data en anekdotisch bewijzen die iets meer over prijsgeven over de eventuele gezondheidsrisico’s van deze twee populaire methoden.

Door wiet roken komen teer en kankerverwekkende stoffen vrij

Wanner je wiet of hasj rookt – en dan bedoelen we ook zonder tabak erbij – komen er teer en carcinogeen (stoffen of milieufactoren die tot kanker kunnen leiden) vrij in het lichaam. Dat komt omdat de wietplant net als iedere andere plant is, zo verklaart Dr. Jeffrey Chen, directeur van het UCLA Cannabis Research Initiative. “Wanneer je welke plant dan ook verbrandt creëer je significant meer carcinogenen.”

En het blowen van een (puur)joint laat ook nog eens teer los in je lichaam. Sterker nog; volgens het Amerikaanse longfonds staan blowers ‘bloot aan meer teer per teug’ dan sigarettenrokers, omdat ze doorgaans langer inhaleren.

Dr. Chen stelt tegenover de website Insider dat sommige mensen die switchten van het roken van wiet naar verdampen verbeteringen waarnemen in hun longgezondheid en minder vaak last hebben van bronchitis. Dat wordt ook bevestigd door een onderzoek in vakblad Harm Reduction Journal uit 2007. Daarin werd vastgesteld dat het vaporizen/verdampen van wiet luchtwegklachten vermindert die veroorzaakt worden door het blowen met pijpjes, bongs of een andere verbrandingsmethode.

Om dit geconstateerde feit definitief tot wetenschappelijke waarheid te bombarderen, is nog wel meer studie naar de langetermijneffecten van wietverdampers nodig, maar toch…

De keuze vaporizer of joint/sigaret is snel gemaakt, maar ook aan draagbare verdampers (vape-pennen) die met cartridges met extracten werken zitten bepaalde gezondheidsrisico’s… [foto: andriano.cz/Shutterstock]

Hóe je verdampt bepaalt de veiligheid

Er is één grote valkuil wanneer we het hebben over de voordelen van het vaporizen en die heeft te maken met of je een vape-pen of een traditionele verdamper gebruikt. Hoewel het roken van wiet via joint, pijp of andere verbrandingsmethoden meer cannabisgerelateerde gifstoffen vrijlaat dan vaporizen, kunnen vape-pennen ook gevaarlijke kankerverwekkende stoffen in je lichaam droppen, zo stelt Dr. Chen.

Dat komt omdat de huidige vape-pennen (of wegwerp vaporizers als je wil) die je in headshops, op internet en dergelijke kunt kopen niet hetzelfde zijn als de traditionele verdampers. Om die laatste te gebruiken stop je gedroogde wiet – die je natuurlijk wel ff netjes door de grinder hebt gejast – in de kamer van de verdamper, waarna het wordt verwarmd zoals in een convectie-oven. De damp die daardoor ontstaat is wat je high/stoned maakt.

Vape-pennen/cartridges en gifstoffen

Doorgaans gebruiken vape-pennen cannabis extracten in de vorm van met vloeistof gevulde cartridges die op de pen worden vastgezet en daarna geïnhaleerd worden. Dit betekent dat blowers geconcentreerde contaminanten (stoffen die onbedoeld in een product zoals voedsel of in het milieu voorkomen, denk bij wiet bijvoorbeeld aan schimmels) en carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) inhaleren die direct in de bloedbaan terechtkomen.

Deze contaminanten komen op/in een vape-pen wanneer de wiet geteeld wordt en daarvan extracten gemaakt en verpakt worden. Volgens Dr. Chen van UCLA  kunnen pesticiden, meststoffen en zelfs zware metalen in aanraking komen met een wietplant tijdens het groeiproces. Hoewel deze gifstoffen ook iemand die rookt kunnen affecteren, zouden vaporizers blootgesteld kunnen worden aan een zeer geconcentreerde vorm.

Schadelijke oplosmiddelen

Daar komt volgens Chen ook nog bij dat er tijdens het proces om van wiettoppen extracten (concentraten, hasjolie) te maken, speciale oplosmiddelen gebruikt worden die niet altijd veilig zijn voor het lichaam. “Butaan of hexaan zijn slecht en kunnen in het extract achterblijven. Men probeert uiteraard wel om die restanten te verwijderen, maar soms blijft er toch iets achter in het concentraat”, aldus de Amerikaanse wetenschapper.

Het is ook nog mogelijk dat er een zogeheten ‘carrier agent’ wordt toegevoegd aan het extract, zodat het beter verhit en brandt door de vape-pen. Zulke stoffen, denk aan glycerine, bevatten eveneens carcinogenen. Volgens Dr. Chen “kunnen deze contaminanten bij hoge temperaturen veranderen in nóg schadelijkere dingen”.

Beginners moeten voorzichtig(er) zijn

En dan nog heel even terug naar het onderzoek dat we in het begin noemden, waaruit blijkt dat je van een vaporizer sowieso stoneder/higher wordt dan van een joint/bong. Bij het ouderwets blowen heb je meestal wel een goed idee over hoeveel wiet je aan het consumeren bent, maar bij verdampers is dat niet altijd duidelijk. Als gevolg kunnen verdampende mensen higher worden dan ze zouden worden wanneer ze verbrandingsmethoden zouden toepassen.

Een kleine studie vorig jaar – gepubliceerd in vakblad JAMA – bevestigde dit. De mensen die vaporizers gebruikten voelden zich stoneder/higher dan degenen die gerookt hadden. Voor ervaren cannabis consumenten zal het  wel meevallen, maar beginners – en dan zeker mensen die dat om medische redenen doen – moeten voorzichtig zijn met vaporizers. De onderzoekers stelden bij hen namelijk vaker en hevigere angsten, misselijkheid, overgeven en hallucinaties vast…

[openingsfoto:  Dougie Jones/Shutterstock]
(advertentie)