(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is tegenwoordig schering en inslag wat betreft huisuitzettingen vanwege wiet. En dan hoef je niet eens aan een grote kwekerij te denken. Ook mensen die meer dan 5 gram wiet in huis hebben of het gedoogde aantal van maximaal 5 wietplanten houden lopen gevaar. Burgemeesters zien hun kans schoon om te laten zien dat ze van de ‘law and order’ zijn, woningbouwverenigingen gedragen zich als wereldvreemde instanties. En meestal vindt de rechter dat ook nog allemaal prima. Gelukkig zit er soms iemand met gezond verstand in het pluche, zoals deze magistraat van de Rechtbank Gelderland die de woningbouwvereniging terugfluit!

 

Mondige huurder

Het gaat om de zaak van Bernard Kuhnen uit Apeldoorn. Hij ligt al jaren – sinds hij zijn huurwoning aan de Zadelmakersdonk vier jaar geleden betrok eigenlijk – overhoop met woningbouwvereniging Woonmensen. We zullen niet gaan opsommen wat er allemaal niet deugt aan het huis, maar denk aan isolatie, schimmel, kozijnen en kieren. Tegenover de krant De Stentor zegt de huurder het zo: “Je huis moet je rust bieden. Ik heb er alleen maar ellende van gehad.”

Ze kwamen wel repareren, maar daarover is Kuhnen ontevreden. De woningbouwvereniging zegt dat ze de ellende proberen op te lossen, maar geven ondertussen hun huurder wel een sneer. “Wij ervaren een hoge mate van grilligheid als het gaat om het verlenen van medewerking”, meent hun woordvoerder.

Je begrijpt dat Woonmensen de kans om op eenvoudige wijze van hun ‘lastige huurder’ af te komen met beide handen aangrijpt als er in september van 2018 vijf wietplantjes in zijn tuin worden ontdekt.

Vijf wietplantjes voor eigen medicinaal gebruik

Zoals zo’n beetje gebruikelijk (helaas) hanteert ook deze woningbouwvereniging in Apeldoorn een nultolerantie ten aanzien van wiet (of hennep zoals men dat in die kringen steevast noemt). Kweken, drogen, knippen of in huis hebben… het mag allemaal niet op straffe van huisuitzetting. Meneer Kuhnen mag opzouten!

Bernard Kuhnen spreekt zich op zijn Facebook uit over de zaak waarin hij verwikkeld is…

De gedachte en het verweer van de huurder dat men nu eindelijk een stok heeft gevonden om hem mee uit zijn huis te slaan, is niet zo vreemd. Te meer daar er sprake zou zijn van stankoverlast, terwijl de 5 dames van Kuhnen toen nog helemaal niet in bloei stonden volgens zijn zeggen. Bovendien kweekt de Gelderlander voor medicinaal gebruik. “Daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Het heeft nauwelijks iets met wiet die gerookt wordt te maken. Ik rook ook helemaal niet”, vertelt hij tegen De Stentor.

Rechter: huis uit voor 5 wietplanten hoeft niet

De huisuitzetting belandt op het bordje van de rechter. Afgelopen week velde die een zogeheten tussenvonnis in de zaak die door de onmensen van Woonmensen is aangespannen. En daar waar menige rechter klakkeloos akkoord gaat met de soms mensonterende huisuitzettingen vanwege een paar planten of wat grammen wiet teveel, daar oordeelt deze rechter gelukkig anders: Kuhen mag in zijn huis blijven wonen!

Over de belachelijke geldboete van 2500 euro van Woonmensen die er nog bovenop komt (dus op die huisuitzetting), oordeelt de rechtbank later. Maar het is vooral de argumentatie van de rechter die ons deugd doet: het aantal wietplanten in de tuin rechtvaardigt de huisuitzetting niet.

Woningbouwvereniging accepteert vonnis niet

Eind goed al goed dus voor Bernhard Kuhnen? Dat is afwachten helaas, want Woonmensen pikt het vonnis niet. “We gaan in beroep en houden vast aan de boete”, stelt de woningbouwvereniging. “We staan achter ons zero-tolerance-beleid op het gebied van hennep.”

We zullen dus een kaarsje moeten aansteken en hopen dat Kuhnen nóg een keertje een begripvolle rechter treft, wat volstrekt niet voor zich spreekt anno 2019 in dit land. Een rechter die snapt dat het belachelijk is dat iemand op straat wordt gezet vanwege 5 (medicinale) wietplantjes in tuin of huis…

[openingsfoto: Facebook]
(advertenties)