(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Net als vele andere landen op aarde bestreed Turkije jarenlang wiet en hennep alsof het een duivels kruid was, al dan niet onder Amerikaanse druk. Maar zie, tot ieders verrassing omarmde president Recep Tayyip Erdogan vorige week ineens cannabis als dé oplossing om de kwakkelende Turkse economie uit het slop te trekken!

 

De president spreekt

Je kan veel van de Turkse leider Erdogan zeggen, maar niet dat ie niet opportunistisch is. Vorige week woensdag kwamen gemeenteambtenaren uit het hele land naar zijn presidentiële paleis om naar hem te luisteren. Op de agenda stond het onderwerp: de rol van lokale autoriteiten in het nieuwe presidentiële systeem.

Maar zoals wel vaker schijnt te gebeuren, Erdogan begon ineens over iets totaal anders: plasticvervuiling en de noodzaak om het milieu te beschermen… De oplossing? Cannabis!

Moeder van Erdogan breide henneptassen

“Ik herinner me dat mijn moeder boodschappentassen breide die we meenamen als we gingen winkelen. Die gooi je niet direct weg, maar gebruik je veel vaker. Vriendelijk voor de aarde, zelfs als je ze wil weggooien. Ze werden gemaakt van cannabis.” Aldus de Turkse president tijdens zijn speech.

Gelijk erachteraan kondigde Erdogan aan dat het Ministerie van Landbouw en Bos klaarstaat om de hennepteelt (cannabis en hennep worden door elkaar heen gebruikt, red.) te reanimeren, met als doel om de productie te stimuleren voor het maken van een serie lokale producten.

En deze quote van Erdogan mag er ook zijn:

“Wij hebben cannabis in dit land vernietigd vanwege sommige vijanden die vermomd waren als vrienden”

Ai. Als dat geen rechtstreekse sneer naar de Verenigde Staten is dan heten wij geen CNNBS meer. Volgens de website Middle East Eye gaan er echter meerdere verklaringen rond over waarom de ooit florerende Turkse hennep/cannabis-branche zo gedecimeerd is.

Turkije zweert de war on drugs af

Journalist en schrijver Yunus Eksi van het Eurasia Strategic Researches Center geeft inderdaad de door de VS begonnen war on drugs de schuld. “De Amerikaanse regering zette – met financiële power als inzet – andere landen onder druk om cannabismedicatie te verwijderen uit hun nationale codex. Nadat de VS 37 cannabismedicijnen had verbannen, volgden Europese landen hun voorbeeld. Turkije verwijderde ze ook uit zijn medicinale systeem vanaf de jaren veertig.”

Gezien de uitspraken van Erdogan is zijn regering het met deze theorie eens.

Volgens de Turkse oppositie is het echter toch vooral de schuld van Erdogan zelf – die al sinds 2003 aan de macht is als premier en daarna president – en het beleid van zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Door rammelende agrarische regels met name.

Op advies van president Erdogan zet Turkije voortaan vol in op een bloeiende hennep- en cannabismarkt… [beeld: svtdesign/Shutterstock]

Meteen een Turks actieplan

Maar de oppositie in Turkije, dat is grotendeels een wassen neus. En wie de schuld heeft aan de deplorabele staat van de Turkse cannabis/hennepindustrie doet er eigenlijk ook niet meer toe, het gaat om het nu en de toekomst. En wat dat betreft is een almachtige president dan weer handig.

Slechts één dag na de verassende omarming van cannabis door Turkije’s machtigste man, maakte minister van Landbouw Berat Pakdemirli al een actieplan bekend. Hij verklaart dat de regering reeds aan 19 provincies toestemming heeft gegeven om wiet/hennep te gaan telen. Ook zouden er plannen klaarliggen om het aantal ‘boerderijen’ te verhogen, afhankelijk van de vraag naar cannabis.

“Samsun Black Sea Agricultural Institute en de Ondokuz Mayis Universiteit voeren een researchproject uit met cannabis. Wij zullen nieuwe locaties goekeuren die biologische cannabis gaan produceren”, aldus de minister.

2,5 miljoen wietplanten

Ook de gouverneur van Kirklareli Osman Bilgin deed – weer een dag later – een duit in het zakje. “Er zijn 2,5 miljoen wietplanten die natuurlijk groeien in onze stad. We zullen die niet meer verbranden. We zullen de economie met ze spekken.”

Uiteraard groeien er geen 2,5 miljoen wietplanten in de vrije natuur in een regio zonder dat die worden aangeplant door kwekers. Het kwam de gouverneur op spottende kritiek op sociale media te staan, maar los van dit ‘misverstandje’ is het natuurlijk positief als onze geliefde planten niet meer door de politie of het Turkse leger in de fik worden gestoken!

Steun uit islamitische hoek

Verrassend kunnen we ook de reactie uit islamitische mediahoek noemen, want die is positief. Zo publiceerde de krant Dirilis Postasi zondag een hele pagina over cannabis onder de kop ‘Cannabisproductie is een zaak van nationaal belang’. De voordelen van wiet/hennep werden uitgebreid besproken, uiteenlopend van energievoorziening tot textielindustrie.

Eén van de meest prominente islamitische schrijvers in Turkije is Abdurrahman Dilipak en ook hij steekt een lofzang af op cannabis in de krant Yeni Akit. Zo vindt hij cannabis ‘alleen psychologisch verslavend’ en is wiet vergeleken bij heroïne en andere drugs ‘onschadelijk’. Het zou dan ook niet op dezelfde manier moeten worden behandeld.

Dilipak: “De SGK (Turkish Social Security Administration) moet medicatie gebaseerd op cannabis produceren zonder gevaar aangeklaagd te worden en onder de supervisie van dokters.” En volgens hem kan op deze manier de verkoop van wiet ook uit handen van de georganiseerde misdaad worden genomen…

Zoals gezegd is deze opmerkelijke draai wellicht mede ingegeven door opportunisme. Het gaat niet al te goed met de economie in Turkije. Maar hé: linksom of rechtsom… als we maar de goeie kant op gaan!

[openingsfoto: Sasa Dzambic Photography/Shutterstock]
(advertentie)