(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Burgemeesters en cannabis, daar kunnen we onderhand een boekwerk over schrijven. Niet dat ze er over het algemeen een kiemzaadje verstand van hebben, maar dat belet ze geenszins om in de media moord en brand te schreeuwen over alles wat naar wiet riekt. Met als voorlopig hoogtepunt burgemeester Arend van Hout – van de VVD – die tekent voor een nieuw fenomeen dat de Nederlandse samenleving ondermijnt: WIETSLAVEN. En verdomd, daar hebben we ook politiefantast Max Daniel weer!

 

‘Hennepslaaf rukt op’

Jawel, je las het goed zojuist, deze Gelderse burgemeester heeft het echt over slaven. Officieel schafte ons land de slavernij al af in 1863. Maar ze zijn dus terug (als we de VVD-bestuurder moeten geloven) en wel in de vorm van ‘mensen in het pand die niet eens weten waar ze zijn en daar onder dwang planten verzorgen en wiettoppen moeten knippen’, zoals dagblad De Gelderlander gretig optekent uit de mond van Van Hout.

De kop boven het artikel waarin Van Hout los mag gaan – zich daarbij niet baserend op welke officiële cijfers dan ook – laat trouwens ook weinig te wensen over als je van spanning en sensatie houdt: ‘Hennepslaaf’ rukt op, politie schreeuwt om tips’. Watskeburt?!

Vage onderbouwing

Volgens Arend van Hout, burgemeester van Westervoort sinds 2013, wordt er voor het kweken van wiet steeds vaker gebruik gemaakt van slaven. Daarbij zegt de burgervader zich te baseren op politiegegevens, maar zoals gezegd: cijfers zijn er niet.

Dat gegeven weerhoudt een beetje anti-wiet burgemeester natuurlijk niet van het aanzwengelen/framen van de levensgevaarlijke toestanden die er rondom wiet gaande zijn. Ondermijning is daarbij het nieuwe toverwoord. Zoals Van Hout dus met verve deed in zijn hoedanigheid (ook dat nog) van voorzitter van een samenwerkingsverband tussen gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) voor georganiseerde criminaliteit. De bange burger wordt daardoor nog banger én opgeroepen door deze volksmenner om “eerder melding te maken van verdachte situaties”.

Voor de goede orde; we hebben het nog steeds over wiet en niet over pak ‘m beet terrorisme.

Politiecommissaris Max ‘wietexport’ Daniel

Burgemeester Van Hout in dagblad De Gelderlander: “We treffen bij het oprollen van hennepkwekerijen steeds vaker mensen aan die nauwelijks Nederlands spreken en als slaaf worden gebruikt. Dat is echt schandalig.”

Juist ja. Ook weet deze VVD’er dat het met name om Vietnamezen zou gaan, zowel mannen als vrouwen. “Als we die aantreffen in een hennepkwekerij,  dan weten we dat het foute boel is.”

Ook een andere bekende anti-cannabis fantast, politiecommissaris Max Daniel – die wij goed kennen omdat hij degene is die de 80% export fabel in het leven heeft geroepen en Doede de Jong jarenlang het leven zuur heeft gemaakt – rept in De Volkskrant over de Vietnamezen en de wiethandel. We citeren even:

‘Commissaris Max Daniel van de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt bevestigt dat volgens de informatie in Nederland woonachtige Vietnamezen materiaal exporteren zoals lampen en filters, kennis van de hennepteelt en stekken. Vermoed wordt dat hier het ‘internationale hoofdkantoor’ zit waar de operaties worden geleid.’

Daarbij geeft Max overigens toe dat dit ‘nieuw’ is (ofwel dat er geen cijfers zijn die het bevestigen). In De Volkskrant lezen we trouwens dat de wietslaven ook wel worden aangeduid als ‘tuinmannen’, of het nog veel spectaculairdere ‘kindslaven’.

Slavenbastion Westervoort

Terug naar Westervoort, dat grappig genoeg de kleinste gemeente van Nederlands is volgens Wikipedia. Maar klein of niet, de slavenhandel bloeit er volop! Tenminste, volgens burgemeester Arend van Hout die ook tekent voor de uitspraak dat je niet wilt dat je kind naast een wietkwekerij slaapt.

Volgens deze expert constateert de politie een toename van het aantal Vietnamezen ‘dat bij het ontruimen van een hennepkwekerij wordt aangetroffen’. Illegalen uiteraard, die veel geld hebben geleend om in Nederland – of Groot-Brittannië wat ze als ‘droombestemming’ zien – als wietslaaf te eindigen. “Ook in Westervoort”, aldus Van Hout. Uiteraard hebben deze slaven geen paspoort en spreken ze geen Nederlands. “Ze worden uitgebuit en als slaaf gebruikt”, vat de burgemeester samen.

Burger moet nog meer gaan klikken

Om dit verschrikkelijke probleem van de wietslaven op te lossen, wordt zoals gewoonlijk een beroep gedaan op het gewone volk. Dat moet nóg vaker de telefoon grijpen en de politie bellen. Of zoals Van Hout het zegt: “Het gaat om bewustwording, zodat mensen bereid zijn om er melding van te maken als ze het vermoeden hebben dat er iets speelt in een woning in hun wijk.” Mochten je handen al jeuken; verdacht is het als je ‘bedrijfspanden ziet waar ineens Aziatische mensen in wonen’.

Geen wonder dat De Gelderlander het aandurft om te komen met een kop als ‘Hennepslaaf is onderbelicht fenomeen’, ook al zijn er geen cijfers voorhanden die de term fenomeen rechtvaardigen. Maar dat is gebruikelijk als het om wiet gaat in Nederland, een land waar ministers van justitie wetenschappelijk onderzoek (bij)sturen om de gewenste anti-cannabis uitslag te verkrijgen (WODC en Ivo Opstelten).

Cijfers? Geen cijfers

Nou heeft De Gelderlander keihard gezocht naar een praktijkvoorbeeld, maar ze komen niet verder dan een geval in 2012 waarbij een 36-jarige Eindhovenaar (en dus géén VIETNAMEES) 2 jaar als ‘hennepslaaf’ was gebruikt in Veghel en Luyksgestel…

‘Hennepslaaf rukt op’ dus als we burgemeester en politiecommissaris moeten geloven, maar als je dat echt gelooft ben je ons inziens gewoon ‘van de pot gerukt’. Zo, en nu eerst een loempia!

[beeld: Talaj/Shutterstock]
(advertentie)