(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Kunnen wietplanten onder COB leds meer voeding aan dan bij HPS? Die vraag beantwoordt Meddocgreen door de bovengrens van de EC-waarde van zijn voedingswater op te zoeken. De snelle stofwisseling door de Spectro Light Starter – een 100 Watt COB led kweeklamp – maakt het in theorie mogelijk om wietplanten vetter te mesten dan je gewend bent. Meddocgreen brengt het in de praktijk.

Even voorstellen, ik ben Meddocgreen en kweek mijn eigen medicinale wiet. Voor mij is cannabis een belangrijk medicijn dat ervoor zorgt dat ik geen last heb van epileptische aanvallen. Door zelf mijn eigen wietplanten te kweken, kan ik soorten kiezen die het beste passen bij mijn medische aandoeningen. Daarnaast gebruik ik wiet ook voor pijnverlichting.

Ik ben echter ook een grote liefhebber van cannabis, en ik wil mijn ervaringen met het kweken van wiet onder led kweeklampen graag met je delen. Door steeds nieuwe dingen te proberen hoop ik dat je er wat van opsteekt. Daarover gesproken, onder het genot van een lekkere (én zelfgekweekte) joint zal ik vertellen over mijn meest recente experiment, waarbij ik mijn wietplanten letterlijk heb vetgemest.

Spectro Light Starter

Iets meer dan een kweekronde geleden, kwam ik op Instagram in gesprek met de mensen van Spectro Light. Ik vertelde ze over m’n intenties en achtergrond en om een lang verhaal kort te maken, heb ik de keuze gemaakt om een Spectro Light Starter te proberen. Dit is het kleinste model van Spectro Light, met één enkele COB led en een werkelijk verbruik van slechts 100 Watt.

Spectro Light heeft de lat hoog gelegd en belooft dat de 100 Watt led kweeklamp net zo goed presteert als een 250 Watt HPS gasontladingslamp. Ik was vanzelfsprekend erg benieuwd of de kweeklamp dit waar zou kunnen maken.

Testkweek met led

Omdat het kweken met LED toch veel verschilt met het kweken onder HPS lampen, kreeg ik de nodige tips mee van Spectro Light. Voornamelijk over de voeding; een hoge stofwisseling zou ervoor moeten zorgen dat de plant hogere EC-waardes aan zou kunnen. Daarnaast zouden CAL-MAG en extra Kalium en Fosfor ook erg belangrijk zijn. Omdat er nog geen duidelijk schema was, heb ik met een kennis zelf een schema in elkaar gezet, en het resultaat mag er zijn!

In totaal heb ik de beschikking over één vierkante meter, en vijf ‘gedoogde’ wietplanten. Twee planten heb ik onder de Spectro Light Starter gezet, en de andere drie staan onder een Mars Hydro ledlamp. Ik weet dat het niet ideaal is voor een objectieve test, maar ik heb een scheidingswand tussen de planten (en de lampen) aangebracht, zodat ik toch een goede testkweek kon doen.

De drie wietplanten onder de Mars Hydro waren een Bruce Banner #3, een Gorilla Glue #4 en een White Critical, en stonden in Cocos Premium van Plagron. Exacte waardes van deze planten heb ik niet want tot nu toe heb ik altijd alleen maar naar m’n planten gekeken en daarop de voeding aangepast.

De grens van de EC-waarde

De twee planten onder de Spectro Light, kregen in het begin Power Roots, Pure Zym en Start Up om ervoor te zorgen dat de wortels goed zouden ontwikkelen. Verder gaf ik ze de groei basisvoeding en Fish Force. De groeifase verliep spectaculair. Mooie grote en groene bladeren met veel bladvingers. Het was een mooi begin, maar omdat de groeifase met de meeste led kweeklampen doorgaans wel goed gaat, geen garantie voor succes.

In deze fase heb ik ook wat extra CAL-MAG toegevoegd om een goede basis te creëren voor een mooie bloei periode. Calcium is een essentieel onderdeel van de celwanden van planten, en speelt een belangrijke rol bij de celstrekking en groei. Magnesium is een van de bouwstenen voor bladgroen.

Er werd me aangeraden om de grens op te zoeken van de EC-waarde (voedingsconcentratie). In het begin was ik daar een beetje huiverig voor, want ik wilde m’n plantjes natuurlijk niet verbranden door teveel voeding. Ik heb de EC-waarde daarom geleidelijk opgevoerd en tegelijk ook de hoeveelheid kalium (K) en fosfor (P) ook flink verhoogd.

Kalium (K) is na stikstof (N), het mineraal dat door planten in de grootste hoeveelheid wordt opgenomen. Kalium is geen bestanddeel van de organische stoffen waaruit de plant is samengesteld. Het komt in het celvocht uitsluitend voor in de vorm van kalium-ionen. Deze kalium-ionen vervullen echter een onmisbare functie bij de waterhuishouding en de stofwisselingsprocessen in de plant. Het verbetert ook onder andere de kwaliteit van het product met geur, kleur en smaak.

Planten kunnen niet groeien zonder fosfor (P). Fosfor speelt een belangrijke rol bij de groei en de ontwikkeling van de plant. Het is namelijk nodig voor de vorming van bepaalde eiwitten en andere organische stoffen, stofwisseling en fotosynthese, de opname van voedingsstoffen en water en een goede wortelgroei.

Groen en geel

Ik verwachte een kleine crisis door alle voeding maar tot m’n verbazing bleven de bladeren ook bij hoge EC-waardes mooi groen onder de Starter. De planten onder de Mars Hydro werden echter snel geel. Het blijkt dus dat je de EC-waarde en de hoeveelheid supplementen flink kunt opvoeren.

Waarschijnlijk hierdoor werden de toppen hierdoor ook steeds groter en groter. Daarnaast kwam er een penetrante geur vanaf en waren de toppen lekker hard. Daarnaast kon je merken dat er ook veel THC-ontwikkeling was op de bladeren en toppen.

In het lichtspectrum van de Spectro Light zit veel verrood licht. Normaal gesproken zorgt dit ervoor dat de planten snel in bloei gaan en strekken en dunne steeltjes krijgen. Dit was bij mij deels het geval. De planten zijn wel snel gegroeid maar ik had dikke stengels, wat waarschijnlijk komt door de extra hoeveelheid kalium dat ik heb toegevoegd. In de komende periode wil ik dit nogmaals testen om te kunnen bevestigen.

1,8 gram per Watt!

In de laatste weken heb ik alles lekker doorgespoeld om ervoor te zorgen dat de smaak tijdens het roken niet beïnvloed wordt door de hoge EC-waarde. Voor het oogsten waren m’n verwachtingen hooggespannen omdat de toppen groter waren dan ik gewend was. Nadat ik ze naar de kapper had gebracht, had ik met de twee planten een droge opbrengst van 180 gram! Omgerekend is dit 1,8 gram per Watt.

Onder de Mars Hydro van 350 Watt ging het ook zeker niet slecht met een totale opbrengst van drie wietplanten van 110 gram.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zeer tevreden ben over de kwaliteit van de wiet. Ook ben ik aangenaam verrast door de opbrengst en het feit dat de planten zo’n hoge EC-waarde aan konden. Na de oogst heb ik lekker m’n pot gevuld waar ik de komende periode flink van ga genieten. De volgende ronde ga ik de Kind led proberen, ben erg benieuwd wat die me gaat brengen…

Groene groet van Meddocgreen!

Instagram / YouTube

(advertenties)