(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Van een mooie Kalichakra buitenwietplant nam Bassie stekken, en zette die binnen onder een led kweeklamp. Een reveg-avontuur later is zijn kweekruimte veranderd in een ware Kalichakra-jungle, die inmiddels ook volop in bloei staat. Bassie neemt je er eigenhandig naartoe op excursie, ga je mee?

Zó… lekker ff uitbuiken van de heerlijke rollade met stoofperen en de oliebollen. Ik hoop dat jullie ook fijne feestdagen gehad hebben; ik heb er in ieder geval van genoten. Maar genieten doe ik iedere dag dus dat was niet echt een uitdaging 😉
Rond de feestdagen hebben de meeste mensen een boom in de kamer staan; ik heb dit jaar een hele jungle…  Dus: regenjas en kaplaarzen aan, verrekijker mee voor een excursie naar Bassies bloeiende bos!

Met Bassie op excursie…

“Als u links kijkt, ziet u rechts niks.. maar als u hierboven kijkt ziet u een prachtige bloem in ontwikkeling van de Kalichakra van Errors Seeds.”
Ik vind de bloei altijd de mooiste periode in de hele levenscyclus van wietplanten. Prachtig om te zien hoe de eerste bloeiharen opkomen, en de plant de overgang maakt naar de bloeifase. Elke dag zie je weer verandering bij de planten, zeker de eerste 2 tot 3 weken van de bloei, wanneer de bloemen (toppen/buds) tot ontwikkeling komen en langzaam de zaadzakjes (calyxen) ontstaan.

De witte draadjes zijn eigenlijk de stampers van de bloem. Wie opgelet heeft tijdens de biologieles weet dat daar het stuifmeel opgevangen wordt, zodat er in het zaadzakje een zaadje gevormd kan worden.
“Ja maar Bassie… zaadjes, dat is toch niet de bedoeling!?” Nee, gelukkig komt het stuifmeel alleen van de mannelijke plant bij cannabis, daar hoef ik me met alleen vrouwelijke planten in het hok geen zorgen over te maken.

100% vrouwen

Ik weet 100% zeker dat ik allemaal vrouwelijke planten heb, omdat ik stekken heb genomen van een vrouwelijke Kalichakra plant. De stekken zijn dan genetisch gelijk aan de moederplant. Je kunt ook gefeminiseerde zaden kopen bij een goede leverancier, om zeker te zijn van vrouwelijke wietplanten. Als kanttekening wil ik nog wel meegeven dat het mogelijk is om door bijvoorbeeld stress factoren, mannelijke delen aan een vrouwelijke plant te krijgen. Een zogenaamde hermafrodiet, meer daarover lees je hier.

Het is belangrijk om hier goed op te controleren; in deze tijd van de ontwikkeling komen eventueel ook de mannelijke delen tot uiting. Als je er snel bij bent, kun je er mogelijk nog iets aan doen.. zoals in het stukje word omschreven.
Of je kan zo’n herma uit je kweekruimte halen, om te voorkomen dat die alle andere planten bevrucht en je niet eindigt met al je mooie toppen vol met waardeloze herma zaadjes.
Uiteraard heb ik het hele bos goed gecontroleerd en is er gelukkig geen enkele ‘bal in een boom’ te vinden, en bloeien de planten vrolijk verder onder de Blast400 van Spectro Light.

Deze foto’s zijn van de overgang van week 9 naar week 10. Een mooie volle bak en de planten lijken het best te waarderen. Het valt me echter op dat de dames wat paars beginnen te worden. Op zich niks mis mee, hartstikke mooi zelfs al die verschillende kleuren door elkaar maar het is een mogelijke indicatie dat de dames het toch wat koud hebben.

Thermo meten

Tijd dus, om eens een goede meting te doen van de temperatuur! Ik ga dan niet zelf de hele dag in het hokje staan met een thermometer natuurlijk, gelukkig heb je tegenwoordig thermometers met geheugen functie (min/max thermometers). Voor een goede meting heb ik de thermometer een aantal dagen laten meten. Hij houdt dan de laagste en de hoogste temperatuur opgeslagen, zodat je die waarden later weer op kan roepen uit het geheugen. Het resultaat was toch wel even schrikken eigenlijk. Een nachttemperatuur van onder de 10 graden!


Dát is niet de bedoeling! De ideale temperatuur voor een cannabis plant ligt tussen de 20 en 27 graden en in de nacht mag het echt niet kouder worden dan een graad of 15. De planten groeien simpelweg niet goed bij een lagere temperatuur. Dat is bij veel planten zo, vandaar ook dat je in de winter nooit het gras hoeft te maaien. Onder de 12 graden groeit het niet.

Het laatste wat ik wil is dat de planten stilstaan in de bloei. Ik heb dus meteen de verwarming er bij gezet. Dat is voor de voeding van Biobizz ook belangrijk, daarbij vertrouw je namelijk op de microben in je medium om de planten van voedingsstoffen te voorzien. Deze microben houden ook niet van kou op hun pens, dan gaan ze in staking. De beste temperatuur voor de beestjes in je medium (bodemleven) is ongeveer 20 tot 22 graden.

Ik had op wat meer warmte van de lamp gerekend maar de LED lamp van Spectro Light is blijkbaar heel efficient met energie. Alles word omgezet in licht en niet in warmte.
Een traditionele HPS lamp straalt veel, en veel meer warmte uit. Dat helpt dan ook mee je ruimte op temperatuur te krijgen, vooral in de winter kan dit een groot voordeel zijn. Die led moet ik nog even aan wennen, de dames zelf hebben er minder moeite mee.


Nadat ik de temperatuur wat omhoog heb gekregen met een extra kachel kwam er toch wat meer groei op gang bij de dames in het toch al overvolle hokje. Tijd voor nog een laatste snoeibeurt, anders lukt dat straks niet meer.

Jungle gesnoeid

Zoals ik in mijn vorige verslag al aangaf gebruik ik wat verschillende snoeitechnieken door elkaar om de dames de gewenste vorm te geven. Ik probeer daarbij een mooi egaal bladerdek onder de lamp te creëren om al het licht zo goed mogelijk te benutten. De kleine vertakkingen die in de schaduw blijven haal ik daarom weg (dieven). Dit geeft onderin het hokje een hoop ruimte zodat de warme lucht van de kachel ook goed langs de potten kan. Die warmen dan ook wat beter op.
Zoals je op de foto ziet, is het van onder bekeken allemaal lekker luchtig en staan de planten eigenlijk alleen met de kruin tegen elkaar. Zo kan de lucht er goed tussendoor, wat ook helpt tegen schimmelproblemen.


Ik volg met voeden netjes het schema van Biobizz op en tot zover zie ik nog geen reden om dat anders aan te pakken. De dames doen het prima op deze voeding.
Waar ik wel om denk met de toch wat lage temperatuur, is de voeding aan te maken met water rond de 23 graden. Dat is dan al mooi op temperatuur en zorgt er mede voor dat de potten niet te koud worden.
Als je er zo koud water in kletst moet dat ook door de verwarming opgewarmd worden, dat kost een flink aantal uren en in die tijd zijn de omstandigheden dan niet ideaal voor je planten.

Het beste is om zelf voor zo min mogelijk verstoring te zorgen altijd, aan iedere verandering in de omgeving moeten je planten zich weer aanpassen en dat aanpassen kost tijd en energie.


Het gaat best lekker eigenlijk ondanks dat moedertje winter onverwacht wat met de temperatuur ging spelen, er komen nu echt mooie toppen op de planten. Jammer dat je geen geur kan delen via internet, want de dames geven een niet te versmaden aroma af. Heerlijk die geur van vers bloeiende cannabis!
Als er iemand is die dat nog eens in een potje kan vangen, ben ik vast een van de eerste afnemers. Ik kan sowieso niet wachten op legalisatie… Stel je toch eens voor dat je het tuincentrum binnenloopt en er allemaal heerlijk geurende wietplanten staan te bloeien 😉 Helaas zal dat voorlopig nog wel even een droom blijven waarschijnlijk.

Ik droom ondertussen maar over m’n eigen topjes, kan nu echt bijna niet wachten tot ze klaar zijn, gelukkig komt de oogst snel dichterbij. Bedankt voor jullie leuke reacties in het afgelopen jaar, dat maakt het allemaal de moeite waard. Heb je zelf ook op- of aanmerkingen, dan kun je me vinden op Facebook.

(advertentie)