(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor de CNNBS kweekkast en andere kweekkasten, is fabrikant G-Tools altijd op zoek naar nieuwe kweeklampen, en die moeten natuurlijk ook goed getest worden. In dit kweekverslag van hobbykweker Jeroen wordt een splinternieuw modulair systeem van led balken getest, met spectaculaire resultaten!

Toen G-Tools mij vroeg om een paar nieuwe led balken (led bars) te testen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Zoals afgesproken kon ik niet lang daarna richting Weesp, om een splinternieuwe CNNBS kweekkast en de drie led balken op te halen. Eenmaal thuis ben ik meteen met de spullen aan de gang gegaan; het in elkaar zetten van de kweekkast was een fluitje van een cent.

Led bars

Vervolgens heb ik de led balken in de kast gehangen. Uiteindelijk zou ik met drie geschakelde led-balken kweken maar omdat er tijdens het transport een gesneuveld is, ben ik deze kweek met twee led balken begonnen. De led balken verbruiken 50 Watt per stuk en verspreiden een full spectrum wit licht. Dat werkt in de praktijk heel fijn omdat het de kleur van je bladeren niet vertekent zoals paars licht dat doet. Het witte licht maakt het ook makkelijker om (blad)problemen op te merken.

Download hier het spectrum testrapport van één van de led balken, zoals je ziet zijn alle kleuren aanwezig.

Ontkiemen is Critical

Rekening houdend met het formaat van de kast en de onbekende kracht van de led balken heb ik gekozen voor Critical. Deze wietsoort heb ik eerder gekweekt dus ik weet wat ik ervan kan verwachten, qua gedrag, groeikracht en opbrengst, ook niet geheel onbelangrijk.
Ik koos de Critical van Royal Queen Seeds; een indica dominante soort die niet al te groot wordt, en ideaal is in de CNNBS kweekkast van 60 x 60 x 100 cm.

Ontkiemen doe ik altijd tussen een vochtig keukenpapiertje, welke ik dan in een gripzak aan de binnenkant van een donkere kast hang. Met een dag of twee waren de worteltjes zichtbaar en kon het feest beginnen. Ik heb de uitgekomen zaden in een plastic beker gezet om vast wat wortels aan te maken.

Van bekers naar Root Pouches

De eerste zeven dagen hebben de vijf critical dames (daar gaan we tenminste van uit) onder 2×36 Watt T-Neon licht gestaan om even goed te kunnen wortelen. Zodra de wortels op de bodem van het bekertje te zien waren, heb ik de grotere potten gaan gevuld en ingewaterd om de dames grotere schoenen aan te meten.

Ik heb gekozen voor 12 liter Root Pouches omdat het textiel van de potten, ervoor zorgt dat de wortels veel zuurstof krijgen, wat de gezondheid en groei van je plant aanzienlijk bevordert.
Als groot fan en vriend van de show, heb ik natuurlijk gekozen voor aarde en voeding van Mills Nutrients. Ik gebruik de gehele Mills voedingslijn al een aantal jaren en het is simpelweg top! Eenvoudig in gebruik en perfect in balans.

De Root Pouches heb ik dus gevuld met Topmix, dat is een voorbemeste aarde waar voor ongeveer 4 weken voeding in zit. Dit is genoeg voor de groeiperiode, daarna is het aan te raden zelf te gaan bij voeren. De aarde is ingewaterd met een liter water per pot, en per liter water 1 milliliter Mills start.
Start-R is een biostimulator die snelle groei en versterking van de wortels stimuleert. De kleine meisjes zijn 5 november in de CNNBS kweekkast onder de nieuwe led bars gegaan, met de schakelklok op 18/6 (18 uur licht en 6 uur donker).

Zoals gebruikelijk is alle begin traag en dat geldt ook voor zaailingen. De eerste dagen zullen ze erg druk zijn met het maken van wortels en het zoeken naar water. Omdat ik de Root Pouch met een liter water heb ingewaterd, hoef ik de eerste tien dagen geen water te geven. Zo kan ik me volledig concentreren op wat de led doet met de plantjes, en aan de hand daarvan de hoogte van de led tot het gewas bepalen.

Drie dagen later, op 9 november, ben ik weer bij de dames op locatie gaan kijken en dat zag er goed uit. Behoorlijke groeiontwikkelingen in drie dagen tijd! De foto hieronder is van dag 22 op 18/6.

 


De temperatuur in de kast is rond de 26 graden met de led bars aan. Als het licht uit is is het rond de 18/19 graden. De Winflex mini ventilator met geluiddemper en filter doen prima hun werk. De geluidsdemper werkt echt en dat kan ik weten omdat ik op een andere locatie ook nog een g-tools bonanza kast heb staan maar dan zonder geluiddemper, het verschil is opmerkelijk.

Ondertussen het goede bericht ontvangen dat ook de derde led bar geleverd is. Met drie led bars zullen de planten de bloeifase ingaan en mogen ze van een totaal aan 150 Watt kweeklicht genieten.

Tijd voor bloei

Na 28 dagen op 18/6 vond ik dat de planten een mooie lengte hadden, om de schakelklok om te zetten naar 12/12. Je moet natuurlijk rekening houden met het feit dat wietplanten soms wel dubbel zo groot kunnen worden dan dat ze waren op het moment van omschakeling naar 12/12.

Acht dagen 12/12: de dames krijgen om de dag ongeveer een halve liter water met 1ml Mills start-R per liter en 2 druppels Vitalize (silicium). Verdere voeding had ik tot dan toe nog niet toegediend, omdat de aarde voldoende zou moeten bevatten. Bovendien heb ik ook geen tekorten kunnen ontdekken, dus dan is het niet nodig. Less is more! De dames groeien heel erg weelderig en compact en leken soms meer op een krop sla dan wiet.

Maar daar is ook een reden voor, de led heb ik sinds dag één van 12/12 niet hoger gehangen. Ik heb de planten naar de lamp toe laten groeien in de hoop dat ze op die manier snel voldoende licht zouden hebben om de bloei te laten zien. En dat deden ze maar al te graag.

Omdat de Criticals toch te groot dreigden te worden voor de kast, heb ik de kettinkjes waar de led balken aan hangen ingekort waardoor de boel gered was. Inmiddels tel ik 19 dagen zichtbare bloei en moet ik zeggen dat de led het enorm goed doet. De dames zien er super uit en bloeien er op los.

De 4 weken aan voeding in de aarde is nu ook wel zo’n beetje opgebruikt, dus begon ik rustig aan wat bij te voeden met de Mills A&B en C4. De A&B is een 2-componenten voeding waar alles in zit voor een gezonde groei en bloei van de plant. Het dient in gelijke hoeveelheden toegevoegd te worden aan het water. C4 is een bloeistimulator die zorgt voor sneller groeiende en meer aanwezige toppen. Dit alles heb ik gemengd en aangezuurd met pH-min tot een pH-waarde van 6.0.

28 Dagen zichtbare bloei inmiddels. De feestdagen zijn achter de rug en de kilo’s mogen er weer vanaf maar daar trekken de Critical dames zich niks van aan want die gaan als een trein!
De toppen gaan serieuze vormen aannemen en de geur van de toppen is om blij van te worden. Een heerlijke frisse zoete citrusgeur komt je tegemoet als je het deurtje open doet.

Oud en nieuw is ook geweest en na alle familieleden gezien te hebben is het ook weer tijd om eens een kijkje te gaan nemen bij mijn favoriete meisjes.
Wauw was het eerste wat ik zei toen ik de deurtjes voor de eerste keer in het nieuwe jaar opende. Wát een genot om naar te kijken. Het blijft toch verwonderlijk wat zo’n klein zaadje uiteindelijk voortbrengt met wat liefde warmte en licht. Gotta love nature!
Volgens de kalender zitten we nu op een maand zichtbare bloei en dat is ongeveer de helft van de aangegeven bloeitijd. De bloeitijd die aangegeven word door het zadenbedrijf is vaak een indicatie en klopt meestal niet helemaal. Meestal duurt de bloeiperiode iets langer dan aangegeven maar dat mag de pret niet drukken.

Het voedingsschema mogen we vanaf nu ook aanpassen. Dat wil zeggen dat we de Ultimate PK van Mills ook mogen toevoegen, wat zorg voor nóg grotere en harde toppen en de lekkerste aroma’s.

Dag 37 van de zichtbare bloei: vandaag heb ik voor de gelegenheid de dames even uit de kast gehaald om ze goed te kunnen inspecteren op eventuele beestjes, insecten en ander ongedierte wat we niet in de kast willen hebben.
Ook heb ik meteen alle bladeren verwijderd die schaduw wierpen op andere toppen die we toch wel graag rijp zien worden. Ook de bladeren en topjes die kansloos onder aan de plant zitten hebben we verwijderd zodat het licht meer diepgang heeft en de luchtcirculatie in de kast verbetert. Zo krijgen we geen windstille zone waar vochtige lucht zich kan verzamelen en voor schimmel en rot kunnen gaan zorgen.

Tot zover mijn verslag, wordt vervolgd… Veel lees- en kweekplezier gewenst en tot de volgende!

Jeroen Tervo.

(advertentie)