(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De economie in Thailand – en dan met name de landbouw en het toerisme – hebben het zwaar. Maar daar heeft de regering nu iets op bedacht: nieuwe, soepelere regels voor de private teelt en verkoop van… medicinale cannabis! Daarmee moet de kwakkelende economie worden aangejaagd, zo hoopt de militaire dictatuur.

Legale wiet boost voor toerisme en landbouw

Op 4 augustus veranderde het kabinet de drugswet, die nu alleen nog wacht op goedkeuring van het parlement. Maar dat is een wassen neus, gezien de militaire dictatuur, dus ga er maar van uit dat het alvast geregeld is.

De belangrijkste wijziging in de drugswet van Thailand is dat voortaan ook ‘private medische exploitanten’ – een categorie waartoe bijvoorbeeld ook traditionele medicijnen mannen/vrouwen en boeren kunnen behoren – wiet mogen verbouwen en verkopen, zowel voor de import als export.

Met de move wordt vooral het beleid van vice-premier en minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul ondersteund. Hij is er vurig van overtuigd dat de ‘gecontroleerde legalisering van cannabis’ zorgt voor een boost van de welness/toerisme- en landbouwsector.

Thailand loopt in Azië voorop met legalisering cannabis

Met de laatste wijziging worden dus beperkingen opgeheven die ook nog maar kort bestaan; in 2018 was Thailand namelijk het eerste land in zuidoost-Azië dat überhaupt het medicinale gebruik van wiet legaliseerde.

LEES OOK:   Regering Thailand akkoord met legalisering mediwiet

Sowieso zijn ze lekker bezig daar, want in januari van dit jaar opende het ministerie van Volksgezondheid al mediwiet-klinieken waar de Thaise bevolking GRATIS hun kruidenmedicijn kan krijgen. Daarnaast zijn er 147 (!) ziekenhuizen in het land waar mensen terecht kunnen voor medicinale cannabis op recept en tegen betaling.

Mediwiet als extra attractie voor toeristen

‘Thailand is al een toeristische bestemming voor veel buitenlanders en cannabis zal een extra attractie worden voor het land en voor medische toeristen”, stelt Marut Jirasrattasiri, directeur-generaal van het ministerie voor Thaise Tradities & Alternatieve Medicijnen. Volgens hem krijgen private medici het recht om ‘wiet te kweken, produceren en exporteren’ en krijgen Thaise boeren ‘meer opties om inkomen te vergaren’.

Daarbij krijgen Thaise investeerders voorrang, beloofde de minister. “Wij willen Thais geld gebruiken voorlopig. Speciaal voor de samenwerking tussen regering en gemeenschappen om daarmee kennis, research en productie te verbeteren. Wij willen niet dat buitenlanders hiernaartoe komen, investeren en dan alle voordelen wegkapen.”

Wiet(toerisme) als economisch corona medicijn

Goeie teksten van deze minister. En niet zonder reden, want de landbouw en het toerisme zijn cruciaal voor de lokale economie. Ongeveer een derde van alle Thai verdient zijn inkomen uitsluitend met rijst, aldus de vereniging van Thaise rijstexporteurs. De welness/toerisme sector genereert daarnaast nog eens 12 miljard dollar per jaar, volgens het Global Wellness Institute. Door de corona epidemie krimpt de economie dit jaar met naar schatting 8,5%, waarmee Thailand koploper is in Azië, in negatieve zin dan.

Geen wonder dat de regering naar onorthodoxe manieren zoekt om de economie te boosten, zoals het nieuwe mediwiet voorstel. Tot nu toe hadden de overheid en nauw aan de staat gerelateerde instanties namelijk het monopolie op de teelt en distributie van medicinale wiet…

[openingsfoto: thaisign/Shutterstock]
(advertentie)