(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Colorado was op Nieuwjaarsdag 2014 de allereerste staat in de VS waar consumenten legaal recreatieve wiet konden kopen. Des te knapper natuurlijk dat er nu in juni 2020, ruim zes jaar later, een nieuw verkooprecord wordt geboekt. Met dank aan het corona ongetwijfeld, want ook andere staten zoals Californië noteerden prachtige wietresultaten en wij Nederlanders herinneren ons de rijen voor de deur van de coffeeshops nog toen die moesten sluiten vanwege het virus.

Nieuw verkooprecord in de maand juni

In Colorado wonen nog geen zes miljoen mensen, maar er komen wel vrij veel toeristen. Merendeels voor de prachtige Rocky Mountains, maar sinds 2014 zeker ook voor de legale wiet. Samen met een stijgende vraag en hamsterwoede door het covid-19 virus zorgde dat in juni voor een omzet van op de kop af 158.102.628 dollar, zo blijkt uit cijfers van de Department of Revenue’s Marijuana Enforcement Division.

Die 158 miljoen betekent een nieuw verkooprecord voor legale funwiet, zo meldt de regionale krant The Denver Post, die overigens verwacht dat het record in juli alweer verbroken wordt.

Pandemie boost wietverkoop

Ter vergelijking; een jaar eerder werd er in de maand juni voor 122,4 miljoen dollar aan recreatieve wiet omgezet in Colorado. Het vorige record was nog kraakvers eigenlijk, want dat was mei van dit jaar toen de inwoners en toeristen voor $149.186.615 aan cannabisproducten aanschaften. ‘Dat suggereert dat de wietverkoop booming is gedurende de pandemie’, stelt o.a. de zakelijke website Ganjapreneur.

Vóór het ‘corona meirecord’ van 2020 werd er alleen in augustus 2019 voor 140 miljoen dollar omgezet.

Reclame voor één van de vele dispensaries in Denver, de hoofdstad van Colorado… [foto: Jim Lambert/Shutterstock]

Ook jaarrecord van 2019 gaat eraan

Naast recreatieve wiet wordt er natuurlijk ook nog legaal medicinale wiet verkocht in Colorado. Tot dusver is er dit jaar in totaal al 978,35 miljoen dollar omgezet in beide categorieën, waarmee men op koers ligt om het jaarrecord van 1,75 miljard van 2019 te verbeteren. En wat ook wel helpt bij alle mooie cijfers is het feit dat zowel de medicinale als de recreatieve cannabisbranche door de overheid tot ‘essentiële zaken’ zijn bestempeld tijdens de corona epidemie.

En dat betekent ook goed nieuws voor de schatkist van de staat. Volgens de gegevens van het Colorado Department of Revenue is er in de recordmaand juni 33,62 miljoen dollar binnengeharkt aan belastingen en licentievergoedingen. Voor het eerste halfjaar van 2020 staat de belastingteller op $203,3 miljoen. Een groot deel van dit ‘wietgeld’ vloeit weer terug naar de gemeenschap, bijvoorbeeld door investeringen in onderwijs en natuurbehoud.

Zelfs Californië komt met mooie (legale) verkoopcijfers

Overigens melden ook de meeste andere Amerikaanse staten waar wiet legaal is nieuwe verkooprecords in de afgelopen maanden. Zelfs Californië, waar de zwarte markt nog steeds heel groot is, verkocht in juli meer dan ooit. Met een omzet van 348 miljoen dollar vestigde juli een record sinds de verkoop op 1 januari 2018 begon.

En het is zelfs nog iets meer dan de 332 miljoen van maart, toen de consumenten in verband met corona in paniek raakten en aan het hamsteren sloegen. Of er ook in Nederland verkooprecords worden geboekt weten we niet. Simpelweg omdat er in de coffeeshops niet met bonnetjes gewerkt wordt – mag/kan worden gewerkt beter gezegd – aan de roemruchte achterdeur…

[openingsbeeld: Andrei Verner/Shutterstock]
(advertenties)