(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op het Afrikaanse continent wordt Zuid-Afrika het hardst  getroffen door de corona pandemie, en dat terwijl het er economisch sowieso al niet erg lekker gaat. De regering van de deelstaat KwaZulu-Natal gaat nu flink investeren in de cannabisindustrie om daarmee naar eigen zeggen zowel de honger als de economische v impact het Covid-19 virus te tackelen.

The Garden Province

De provincie KwaZulu-Natal ontstond in april 1994 door samenvoeging van de bantoestan KwaZulu en de provincie Natal. De grootste stad is Durban en in totaal wonen er 11,5 miljoen mensen in de op één na dichtstbevolkte provincie van Zuid-Afrika.

Net als de rest van het land heeft de economie er momenteel flink te lijden van de economische lockdown als gevolg van het Covid-19 virus. Reden voor het regionale departement van Economische Ontwikkeling, Toerisme & Milieu om dan maar eens te gaan investeren in de cannabisindustrie. Geen gek idee als je weet dat de bijnaam van KwaZulu-Natal ’the garden province’ is…

Vercommercialisering van hennep

Om de legale wiethandel een steuntje in de rug te geven, is er op het Moses Kotane Institute of Technology van genoemd overheidsdepartement zelfs een ‘Cannabis Unit’ opgericht. Daar wordt beslist hoe het geld – tot dusver ongeveer 10 miljoen Zuid-Afrikaanse rand (500.000 euro) – voor de ontwikkeling van de wietbranche wordt besteed.

“Via Moses Kotane hebben we een intentieovereenkomst afgesloten met de Council for Scientific and Industrial Research, die zal helpen met het opzetten van o.a. financiële constructies die nodig zijn voor de vercommercialisering van hennep”, stelt Nomusa Dube-Ncube van het ministerie. “Deze overeenkomst is specifiek ontworpen voor zaken als agrarische verwerking, pharmaceuticals/neutraceuticals en laboratorium faciliteiten.”

De beroemde ‘Gilden Mile’ aan het strand van Durban. Binnenkort hoopt Kwa-Zulu Natal ook te scoren met cannabis… [foto: Alexandre G. ROSA/Shutterstock]

Boeren en lokale gemeenschappen

Ook wordt een deel van het geld besteed om gemeenschappen te helpen met het verkrijgen van licenties om wiet te gaan kweken, bijvoorbeeld door samen te werken met andere overheidsinstanties om toegang te krijgen tot land, hekwerken te bouwen en te kunnen testen.

Vooralsnog zijn er 32 teeltvergunningen aangevraagd bij SAPHRA (South African Health Products Regulatory Authority). Dube-Ncube: “Wij zijn hoopvol dat 32 boeren binnen de provincie zo’n licentie krijgen en deze zullen de lokale gemeenschappen ten goede komen. Daarnaast gaan we deze boeren opleiden via ons enterprise development program.”

Afrika als wietschuur van de wereld

Volgens vertegenwoordigers van de nog prille legale cannabisindustrie in Zuid-Afrika zal het versoepelen van de regulering rondom wiet helpen om problemen als honger en Covid-19 te tackelen. Krithi Thaver, oprichter van de Cannabis Development Council of South Africa: “Er zijn duizenden wietkwekers die cannabis telen in plattelandsgemeenten die je ‘generational farmers’ kunt noemen.”

Wanneer al die nu nog steeds illegale kwekers ‘geformaliseerd’ zouden worden, zal volgens Thaver ‘de volle capaciteit van de cannabisplant vrijkomen’. De wietvoorman waarschuwt ook dat de wietteelt een Afrikaanse zaak moet worden – ‘niet alleen Zuid-Afrika maar Afrika’ – door de invloed van internationale spelers te beperken.

“Africa can be one of the largest players in commercial cannabis and I foresee our Rand being stronger than the dollar, but important political decisions need to be made to allow the entire industry to unlock by incorporating the people that been been cultivating it for millenia” – Krithi Thaver

[openingsbeeld: DisobeyArt/Shutterstock]
(advertentie)