(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Heb je een CNNBS G-Kit met XL verhogingsset, een G-Tools Bonanza of een CNNBS G-Kit XL? Dan hebben we goed nieuws voor je: vanaf nu kun je ook hydrokweken in je kweekkast. En wel met het Flow Hydroponics Systeem: een zogeheten Shallow Water Culture hydrosysteem. Fool proof en helemaal op maat voor jouw kweekkast.

De meeste hobbykwekers kweken hun wietplanten nog altijd op aarde. Maar als je de voordelen van hydrokweken kent vraag je je toch af waarom eigenlijk. Hydrologisch kweken gaat namelijk sneller, de opbrengsten zijn groter, er is minder kans op een insectenplaag. En tenslotte is het ook nog veel minder arbeidsintensief. Ga maar na: je hoeft geen aarde meer te slepen en het hydrosysteem zorgt ervoor dat je wietplanten altijd voldoende water en voeding krijgen.

Flow Hydroponics: Shallow Water Culture

Misschien heb je weleens gehoord van Deep Water Culture (DWC)? Da’s een hydrosysteem waarbij planten met hun wortels niet in de aarde, steenwol of een ander medium hangen. In plaats daarvan groeit het gehele wortelstelsel in een waterreservoir met water en voeding.

Shallow Water Culture systemen worden ook volop ingezet in de professionele tuinbouw. Foto: ideation90, Shutterstock

Shallow Water Culture kweken zoals je in het Flow Hydroponics Systeem doet, is een variant op DWC hydrosystemen. In plaats van in een diep waterreservoir groeien de wortels hierbij in een laag water van slechts vier centimeter diepte. Vanuit het waterreservoir dat onder de kweektafel staat, wordt constant water naar het systeem gepompt. Via een overloop stroomt het water terug in het reservoir, zodat het continue in beweging blijft. Voeding en zuurstof halen de wortels uit het stromende water.

Boven de wortels groeien wietplanten gewoon hetzelfde als je dat gewend bent. Behalve dan dat ze tijdens de groeifase aanzienlijk sneller groeien, waardoor de gehele kweekcyclus korter duurt. Omdat je planten altijd precies genoeg voeding, water en zuurtstof opnemen, zullen de toppen zich in de bloeifase ook beter ontwikkelen.

Flow Hydroponics Systeem

Het kweeksysteem bestaat uit een lekbak met deksel, waarin zich 5 of 15 netcups bevinden. De netcups vul je met hydrokorrels, hierin groeien de planten. De lekbak staat op een aluminium tafel met daaronder het waterreservoir. Via degelijke dikke tuinslangen wordt vanuit het reservoir continue water naar de wortels gepompt. Via de overloop vloeit het water terug in het reservoir, zodra de waterstand boven de 4 centimeter komt. Het gehele systeem is gesloten, waardoor er geen licht op het water kan schijnen, en er dus ook geen algen in het systeem kunnen groeien.

Veilig en efficiënt

Het shallow water systeem is superzuinig en efficient. Je hebt sowieso geen aarde meer nodig maar ook de voeding wordt niet verspilt. Je wietplanten nemen gewoon uit het water op wat ze nodig hebben en de rest stroomt terug het reservoir in om hergebruikt te worden. De lekbak bevat overigens nooit meer water dan het reservoir. Dus mocht de stroom uitvallen of er iets anders aan de hand zijn, dat stroomt het water netjes terug in het reservoir. Je hoeft dus niet bang te zijn voor lekkages.

Wiet kweken met het Flow Hydroponics Systeem is ook supermakkelijk. Zolang jij ervoor zorgt dat er voldoende water en voeding niveau in het reservoir is, doet het systeem de rest. Je hebt hierbij wel een pH- en EC-meter nodig zodat je zuurtegraad en de voedingsconcentratie in het water kunt meten. Wanneer je het watervat wil reinigen of verversen kun je deze eenvoudig loskoppelen van de lekbak en uit de kast nemen. Tussentijds volstaat het om het reservoir bij te vullen met water en voeding, dat kan gemakkelijk via de onderste deuren van de CNNBS G-Kit of de CNNBS G-Kit XL.

Meer weten over hydrologisch wiet kweken? Lees ook de serie Hydrokweken op CNNBS.

Flow Hydroponics 0,35M2

Het nieuwe Shallow Water Culture kweeksysteem voor in de CNNBS G-Kit: veilig, eenvoudig en efficiënt.

Bestellen

Het Flow Hydroponics Systeem is door G-Tools speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de CNNBS en G-Tools kweekkasten. Het kleine Flow Hydroponics Systeem van 0,35 M2 kost €249,- euro en is te bestellen op CNNBS.shop. Het is geschikt voor kweektenten of -kasten met een kweekoppervlak van 35M2 (60 bij 60 cm), zoals de CNNBS G-Kit. Let op: in verband met de hoogte van het systeem is wel een G-Kit XL verhogingsset vereist

Het grotere systeem van 1M2 is speciaal op maat voor de CNNBS G-Kit XL, en heeft een kweekoppervlak van 100 bij 72 centimeter. Heb je een grotere G-Tools kweekkast? Op G-Tools.nl zijn ook Flow Hydroponics kweeksystemen te bestellen voor de G-Tools 600 Wing, de 800 Wing en de 1200 Wing.

(advertentie)