(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opdat veel mensen het plezier en voordeel van hun eigen wietplanten kunnen ervaren, starten we een geheel nieuwe CaNNaBiS kweekcursus. Onderwerp voor onderwerp brengen we je de basiskennis van het wiet kweken bij. Te beginnen met een van de meest bepalende factoren voor je eindresultaat: de genetica.

Wiet kweken voor eigen gebruik

De interesse voor wiet is enorm! Medische onderzoeken die (veelal vanuit Amerika en Israël) onze kant op waaien, en de legaliseringsgolf die momenteel over de wereld gaat, hebben de publieke opinie ten aanzien van wiet veranderd. Het beeld van de luie, langharige wietroker verandert eindelijk in de werkelijkheid, namelijk dat wiet voor iedereen is. Cannabisliefhebbers zoals wij ze graag noemen, dat zijn moeders, vaders, jongeren en de snelst groeiende groep: ouderen.

Steeds meer mensen willen voor hun wiet dan ook niet afhankelijk zijn van coffeeshops of thuisdealers. Logisch, want onze overheid controleert de kwaliteit van de wiet die daar verkocht wordt op geen enkele manier. Bovendien is zelf wiet kweken goedkoper en een heel fijne en rustgevende hobby. Er gaat niets boven de smaak van je zelf gekweekte wiet. Maar wat zijn nou precies de kweekgeheimen waarmee je mooie, compacte en smakelijke wiet maakt? Volg deze serie en je komt erachter. We beginnen met de genetica, want dat bepaalt wat je uiteindelijk zult oogsten.

zelf wiet kweken in de CNNBS G-Kit

Deze kweekkast gebruikt slechts 120 Watt aan stroom en is bij uitstek geschikt om voor eigen gebruik wiet in te kweken.

Genetica: je zaait wat je oogst

De wiet die we gewend zijn te roken, heeft voornamelijk indica- of sativa genen. Of als het een kruising betreft met ongeveer evenveel sativa- als indica invloed dan noemen we het een hybride. Indica en sativa zijn twee hoofdsoorten cannabis die door natuurlijke selectie in de natuur zijn ontstaan. Ze hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen, en door ze te kruisen maken zadenbedrijven hybride wietsoorten met gewenste eigenschappen uit beide wietfamilies.

Er is nog een derde subsoort en dat is ruderalis. Pure ruderalis bevat bijna geen THC en is in het wild ontstaan in het oosten van Europa en Rusland. Eén gewilde eigenschap van ruderalis is dat ze voor haar bloei niet afhankelijk is van daglengtes. Ze bloeien met andere woorden vanzelf en staan dan ook aan de basis van wat we tegenwoordig een autoflower noemen.

zaad

Wanneer je je eigen wiet gaat kweken, weeg dan je keuze voor de genetica – ofwel de zaden of stekken – zorgvuldig af. Het bepaalt namelijk van alles; van hoe de plant groeit en hoe lang hij bloeit, tot het effect, de opbrengst en de smaak en nog véél meer.

Indica

Indica’s zijn ontstaan in Azië en staan bekend om hun korte, compacte bouw en brede bladvingers. Hindu’s in Azië kweekten indica’s om hasj mee te maken. Toppen van indica’s worden dik en compact en zitten vol met harskristallen (trichomen). Deze werden door de Hindu’s gezeefd en tot plakken hasj geperst. Indica’s of indica dominante wietsoorten zijn meestal de wat commerciëlere wietsoorten, ze oogsten vaak meer gewicht en hebben een kortere bloeifase dan sativa’s. Een gemiddelde moderne indica (dominante) wietplant bloeit 8 tot 9 weken. Het effect van indica’s is over het algemeen genomen meer stoned, terwijl dat van sativa’s meer high is.

Sativa

Sativa’s zijn wietsoorten die langer worden en ook langer bloeien dan indica’s en indica dominante rassen. In gebieden die rond de evenaar liggen, vinden de sativa planten hun oorsprong. Je vindt de planten op het Afrikaanse continent en in Zuid-Amerikaanse landen waar het zomerse seizoen ook langer duurt. Het blad van sativa’s is smal in vergelijking met dat van indica’s. De toppen van sativa’s zijn vaak wat minder compact en langer dan die van indica’s. Ondanks dat sativa’s vaak een hoger THC-gehalte hebben, is het effect ervan meestal wat minder zwaar en loom, en actiever en creatief en opgewekt. Sativa’s bloeien ook wat langer: een gemiddelde moderne sativa (dominante) wietplant bloeit 10 tot 12 weken.

Hybride wietsoorten

Wietliefhebbers roken en kweken tegenwoordig allerlei verschillende wietsoorten met specifieke indica- en/of  sativa eigenschappen. Door kruising hebben de meeste wietsoorten tegenwoordig zowel sativa als indica eigenschappen, en spreken we van sativa-dominant of indica-dominant. Pure sativa’s en indica’s zul je bij een commerciële zadenbank niet snel meer tegenkomen. Zijn de eigenschappen van sativa en indica in een wietsoort ongeveer even sterk aanwezig, dan noemen we dat een hybride.

Verschillende hybrides kunnen allerlei verschillende kwaliteiten hebben, die door zorgvuldige selectie van zadenbedrijven bij elkaar zijn gebracht. Veel wietliefhebbers roken overdag bijvoorbeeld liever een sativa dominante hybride vanwege het actievere effect, terwijl ze ’s avonds graag van het stonde en lome slaapverwekkende effect van een indica genieten.

Autoflowers

De meeste autoflower wietsoorten blijven wat kleiner van stuk, en de eerste generaties autoflowers waren dan ook echte dwergplanten. Dat komt natuurlijk omdat ze vanzelf na enkele weken in bloei gaan. Hierdoor bloeien ze eerder maar hebben ze ook minder tijd om groot te worden.
Maak je echter geen zorgen want de moderne autoflower wordt wel tussen de 60 en 100 centimeter hoog.

Vier verschillende autoflower wietplanten klaar voor de oogst.

Autoflower wietsoorten zijn trouwens ook hybrides, vaak zijn het kruisingen tussen bestaande hybrides en een bestaande autoflower.

Je vindt ze in de coffeeshop echter niet vaak terug, tenzij het om buitenwiet gaat. Dit is omdat autoflowers niet de allergrootste opbrengsten leveren. Ze hebben over het algemeen wat meer blad in de toppen, maar zijn door hun snelle cyclus, hun geringe formaat en hun immuniteit voor lichtlekken wel erg populair onder hobbykwekers.

Autoflowers zijn de laatste jaren erg in opkomst en worden steeds beter qua opbrengst. Er komen ook steeds méér autoflower variëteiten. Ze zijn gemakkelijk te kweken en je kunt er door hun snelle cyclus ’s zomers buiten meerdere cyclussen mee draaien. Een gemiddelde moderne autoflower wietplant heeft 11 tot 13 weken de tijd nodig om van zaad uit te groeien tot oogstbare wietplant.

Dus: kies je genetica zorgvuldig, en bepaal eerst of je indica dominante, sativa dominante of hybride wietplanten wil kweken, of toch liever makkelijke autoflower zaadjes koopt. Vraag ook eens op een forum of aan bevriende kwekers waar zij goede ervaringen mee hebben. Denk na wat je belangrijk vindt en kies als je voor het eerst gaat kweken een soort die het je niet ál te moeilijk maakt.

Tot volgende week!

(advertentie)