(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Omdat steeds meer mensen het plezier en voordeel van het kweken van eigen wietplanten willen ervaren, starten we met een nieuwe serie: de basisbeginselen van het kweken van wiet. Handig onderverdeeld per onderwerp. We beginnen met een van de belangrijkste bepalende factoren voor je eindresultaat: de genetica. 

De interesse voor wiet is op het moment enorm! Medische onderzoeken die vaak vanuit Amerika en Israël onze kant op komen, en de legalisatiegolf die momenteel over de wereld waait, zorgen er (gelukkig!) eindelijk voor dat de publieke opinie over wiet aan het omkeren is. Het beeld van blowers verandert van de slome langharige uitkeringstrekker naar wat blowers in werkelijkheid zijn: gewone mensen zoals jij en ik. Cannabisliefhebbers zijn moeders, vaders, jongeren en de grootst groeiende groep – het zal je wellicht verbazen – zijn ouderen.

Het beeld van blowers verandert van de slome langharige uitkeringstrekker naar wat blowers in werkelijkheid zijn: gewone mensen zoals jij en ik

Meer en meer mensen willen voor hun wiet niet afhankelijk zijn van coffeeshops of thuisdealers, logisch want onze overheid controleert de kwaliteit van de wiet die daar verkocht wordt op geen enkele manier. Bovendien is zelf wiet kweken goedkoper en een heel fijne en rustgevende hobby en gaat er niets boven de smaak van je eigen gekweekte wiet. Maar wat zijn nou precies de kweekgeheimen om mooie, compacte en lekker smakende eigen wiet te krijgen? Volg deze serie want wij gaan ze aan je onthullen, we beginnen met de genetica, want dat bepaald voor een groot deel wat je uiteindelijk gaat oogsten.

Genetica, je zaait wat je oogst

De wiet die we gewend zijn te roken, heeft ofwel indica, ofwel sativa genen, of het is een hybride met zowel indica, als sativa genen. Indica en sativa zijn twee hoofdsoorten van cannabis die door natuurlijke selectie in het wild zijn ontstaan. Ze hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen en door ze te kruisen maken zadenbedrijven hybride wietsoorten met de beste eigenschappen van beide wietfamilies. Er is nog een derde subsoort en dat is ruderalis. Pure ruderalis heeft bijna geen THC en is in het wild ontstaan in het oosten van europa en Rusland. Een eigenschap van ruderalis is dat ze voor haar bloei onafhankelijk is voor daglengtes, autoflowers zijn dan ook gemaakt door te kruisen met deze ruderalis planten.

zaad

Als je je eigen wiet gaat kweken, zou je je keuze voor de genetica, ofwel de zaden of stekken, zorgvuldig moeten maken. Het bepaald hoe de plant groeit, hoe lang die bloeit, het effect, de opbrengst, de smaak en nog veel meer.

Indica’s

Indica’s zijn ontstaan in Azië en staan bekend om hun korte, compactere bouw en brede blad. De Hindu’s in Azië kweekten de indica’s om hasj mee te maken. Toppen van indica’s worden dik en compact en zitten vol met harskristallen. Ze werden door de Hindu’s gezeefd waarna de kristallen tot hasj geperst werden. Indica’s zijn traditioneel de commerciëlere wietsoorten, ze oogsten vaak meer gewicht en hebben een kortere bloeifase dan sativa’s. Het effect van indica’s is over het algemeen genomen meer stoned, terwijl dat van sativa’s meer high is.

Sativa’s

Sativa’s zijn wietsoorten die langer worden en ook langer bloeien. In gebieden die rond de evenaar liggen, vinden de sativa planten hun oorsprong. Je vindt de planten op het Afrikaanse continent en in zuid Amerikaanse landen waar het zomerse seizoen ook langer duurt. Het blad van sativa’s is smal in vergelijking met indica’s, de toppen van sativa’s hebben ook de neiging om dunner en langer te worden dan die van indica’s. Sativa’s maken wat minder trichomen, of harskristallen aan waardoor het effect een meer upliftede werking heeft, en iets actiever is.

sensi skunk_rolling stoned

Sensi Skunk, een indica dominante hybride van Sensi Seeds

Hybrides

Wietliefhebbers roken en kweken allerlei verschillende hybride wietsoorten met verschillende indica en sativa eigenschappen. De verschillende hybrides kunnen allerlei verschillende kwaliteiten hebben die door zorgvuldige selectie van zadenbedrijven bij elkaar zijn gebracht. Veel wietliefhebbers roken overdag liever een sativa dominante hybride vanwege het actievere effect, terwijl ze ’s avonds graag van het stonde en lome slaapverwekkende effect van een indica genieten. De meeste wietsoorten die je in de coffeeshops tegenkomt zijn hybrides, kruisingen tussen sativa’s of indica’s.

Week 6 toen

AutoXtreme, een moderne autoflower van Dutch Passion

Autoflowers

De meeste autoflower wietsoorten zijn klein van stuk. Sommigen praten ook over dwergplanten. Autoflower wietsoorten zijn ook hybrides, vaak tussen een bestaande kruisingen en een bestaande autoflower of een ruderalis. Je vindt ze in de coffeeshop niet snel terug. Dit is omdat autoflowers niet de allergrootste opbrengsten leveren. Ze hebben over het algemeen wat meer blad in de toppen, maar zijn door hun snelle cyclus, hun geringe formaat en hun immuniteit voor lichtlekken wel erg populair onder hobbykwekers. Autoflowers zijn de laatste jaren erg in opkomst en worden steeds beter qua opbrengst. Er komen ook steeds méér autoflower variëteiten. Ze zijn gemakkelijk te kweken en je kunt er door hun snelle cyclus ’s zomers buiten meerdere cyclussen mee draaien.

Kies je genetica zorgvuldig, vraag eens op een forum of aan bevriende kwekers waar zij goede ervaringen mee hebben. Denk na wat je belangrijk vindt en kies als je voor het eerst gaat kweken een soort die het je niet al te moeilijk maakt.

Tot volgende week!

(advertentie)