(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Omdat Autoflower #1 onder de meeldauw zit, wast Dokter Groen haar eerst met waterstofperoxide (H2O2) en daarna met zuiveringszout. Daarna zijn de Autoflowers #2, #3, #4 en #5 aan de beurt om geoogst te worden. Uiteraard vertelt onze kweekdokter wat hem opgevallen is en welke autoflower volgens hem zou moeten winnen.

Toen ik een maand geleden terugkwam van vakantie, werd ik al met een paar mooie toppen verwelkomd door de vijf mystery autoflowers. En toen ik van de week eens ging rekenen, bleek het al een dikke drie maanden geleden sinds ik ze had laten ontkiemen. Niet dat je nou op de kalender moet kijken om te zien of wietplanten oogstklaar zijn, maar het is wel een indicatie om de toppen eens goed te inspecteren…

Toppen wassen (bud washing)

En wat ik daarbij aantrof maakte me niet erg vrolijk: Autoflower #1 zat onder de meeldauw! Vooral de lager groeiende toppen waren erg aangetast. Balen, maar gelukkig vond ik op CNNBS een video waarin cannabisgoeroe Jorge Cervantes voordeed hoe hij meeldauw van toppen afwaste met water en waterstofperoxide (H2O2). Als het werkte zou het de redding van mijn CNNBS Autoflower #1 zijn, dus dat ging ik proberen.

Ik had de bovenste toppen toen nog kunnen oogsten, want daar was de meeldauw nog niet doorgedrongen. Helaas deed ik dat niet, want ik wilde goed testen of het wassen met waterstofperoxide zou werken. Ik liet de meeldauw dus nog een paar dagen lekker woekeren voor ik aan de slag ging, zodat het op de foto’s duidelijk te zien was.

Zie je hoe erg de plant er aan toe was? Al die witte vlekken is meeldauw en het zat ook op de toppen. Je moet goed opletten want in toppen lijkt de meeldauw verraderlijk veel op kristalwitte trichomen. Was ik even blij dat ik net die video had gezien; tijd om te wassen dus. Ik had drie emmers met water klaargezet. Eén met het water en waterstofperoxide mengsel, en twee met schoon water om te spoelen.

H2O2 mislukt

Bij de eerste toppen zag ik meteen de olie-achtige vlekken op het water, waarvan Jorge mij in de video had verteld dat het de meeldauw was. Yes, succes! Maar nee hoor, bij een nadere inspectie bleek de meeldauw gewoon nog aanwezig te zijn. Ik ben bang dat het wassen van toppen niet werkt tegen meeldauw, en dat de olievlekken op het water gewoon etherische oliën zijn die je wegwast. Hieronder nog twee foto’s van na het wassen, waarop de meeldauw nog duidelijk te zien is.

En met baking soda? (zuiveringszout)

Jammer maar niet getreurd want meeldauw zou je ook met baking soda (geen bakpoeder dus maar zuiveringszout) kunnen wegwassen. Kwam dat even goed uit want dat had ik nog staan. In emmertje twee een flinke schep gedaan, en nog eens geprobeerd maar ook dit keer zonder succes.

Het lijkt erop dat je meeldauw niet weg kunt wassen, dus beter zorg je dat je er geen last van krijgt. Ik heb nog geprobeerd om de meeldauw van de hoofdtop weg te knippen. Maar uiteindelijk bleef ik aangetaste plekken tegenkomen en zat er niets anders op dan de plant weg te gooien. Gelukkig had ik er nog vier die geen meeldauw hadden.

Autoflower #2, #3, #4 en #5 oogsten

Na het bud washing fiasco liet ik het maar even voor gezien. Maar de volgende dag (gisteren) heb ik de schaar toch maar weer ter hand genomen, want ik wilde voorkomen dat de andere planten ook last zouden krijgen. De overige vier autoflowers heb ik daarom ook maar geoogst. Ze hadden misschien nog één of twee dagen van de zon kunnen genieten maar ze waren ook klaar. Bovendien wilde ik niet het risico lopen dat ze ineens een onweersbui voor hun kiezen zouden krijgen.

Mystery Autoflowers

En Dokter Groen, is er nog wat opgevallen aan de autoflowers tijdens de oogst? Jazeker wel! Vooral Autoflower #2 en #3 en #5 sprongen er voor mij uit. #1 en #4 hadden geen opmerkelijkheden. Afgezien van een heerlijke geur, plakkerige toppen en een gemiddeld formaat kan ik daar weinig over zeggen aangezien ik nog niets geproefd heb.

Zelftopper!

Bij Autoflower #2, #3 en #5 heb ik wel wat bijzonders opgemerkt. Laat ik bij nummer #2 beginnen. Deze had een opmerkelijk groeipatroon en een uitstekende blad/bud verhouding voor een autoflower. Uit haar toppen prikken bijna geen bladeren, wat het knippen erg makkelijk maakt. Ook haar structuur viel me op. Zoals je op de foto’s hierboven ziet, lijkt Autoflower #2 een paar keer getopt te zijn. Dit heeft de plant echter helemaal zelf gedaan, en ik ben dan ook benieuwd of meer testers dit hebben opgemerkt. Het zou een handige eigenschap kunnen zijn: de eerste zelftoppende autoflower!

Autoflower #3 is voor mij de winnaar als ik de smaak even buiten beschouwing laat. Deze heeft de meeste wiet opgeleverd en een supermooie donkerpaarse kleur! Als de wiet nou ook nog erg lekker blijkt dan heeft CNNBS wat mij betreft een winnaar gevonden. Afgaand op de vorm van de bladeren heeft Autoflower #3 ook het meest sativa invloed denk ik. Hieronder nog even een close up van wat toppen, om de kleur wat beter te laten zien.

De laatste autoflower met een afwijkende eigenschap is Autoflower #5. Afgaande op de foto’s denk je wellicht dat deze wietplant de dikste hoofdtop had, maar dat is een beetje verneukeratief bij deze plant. De top heeft namelijk precies het tegenovergestelde van die van Autoflower #2: een slechte blad/bud verhouding. Er groeien enorm veel bladeren tussen de toppen waardoor die heel dik lijken. Gelukkig bevatten de bladeren ook veel trichomen, wat het wellicht een goede soort maakt om wietolie van te maken.

Na het weghalen van het meeste blad, heb ik de vier autoflowers bij de stam afgeknipt, en in hun geheel ondersteboven te drogen gehangen.

Dokter Groen

(advertentie)