(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sommige kwekers laten hun wietplanten groeien zonder donkere periode (24/0) en zweren hierbij. Dat deed ons denken, slapen wietplanten eigenlijk ook? Het lijkt er namelijk op dat ze misschien helemaal geen nacht nodig hebben. En als ze niet slapen, wat doen ze dan wél tijdens de donkere uurtjes? 

Er zijn kwekers die zeggen dat de wortels van wietplanten alleen ’s nachts groeien, maar dat kan natuurlijk niet waar zijn. Dan zouden alle wietplanten met een 24/0-uurs lichtregime namelijk geen wortels hebben en dat is niet het geval. Maar hoe zit het dan wel?
Om goed te kunnen begrijpen hoe een wietplant haar nachten doorbrengt, vergelijken we de plant even met een bouwproject. Net als bij de bouw van een huis, heeft een wietplant ook grondstoffen nodig om de bouw voort te kunnen zetten. In plaats van stenen en hout gebruikt een plant meststoffen en water. Ook heeft een plant energie nodig, en dat is in dit geval licht. Meststoffen en het water zijn dus de bouwmaterialen, en het licht kun je vergelijken met de arbeiders.

Overdag maakt én verbruikt een wietplant energie (suikers). Foto: VladKK, Shutterstock

Overdag

Goed. Overdag buiten – of wanneer het licht is in je kweekruimte – verzamelt een wietplant lichtenergie. Een deel daarvan kan ze in de vorm van suikers (glucose) opslaan om later te gebruiken. De rest gebruikt de plant overdag voor de groei. De plant legt overdag dus een reserve aan grondstoffen en energie aan, en verbruikt tegelijkertijd een deel van de grondstoffen en energie om zichzelf op te bouwen (om te groeien zeg maar).

’s Nachts

Wanneer het donker is stopt de plant niet met bouwen. Ze heeft immers nog grondstoffen en arbeiders paraat (de als suikers opgeslagen lichtenergie) en gebruikt deze om door te bouwen. En omdat er ’s nachts geen fotosynthese plaatsvindt, kan ze in het donker zelfs veel efficiënter bouwen dan overdag. Mooi, maar er is een limiet aan de bouwnijverheid (groei dus) in de nacht. Omdat er geen licht is, kan de plant alleen bouwen zolang de voorraad strekt en de opgeslagen energie verbruikt is. Ze loopt ’s nachts als het ware op batterijen.

groenelichten

Wat doen wietplanten allemaal in het donker…?

Doordat wietplanten overdag dus zowel energie verzamelen als verbruiken, kunnen ze overdag niet zo efficiënt bouwen (groeien) als ’s nachts. Daarnaast kost het bouwen met opgeslagen (=hapklare) grondstoffen minder energie dan het opnemen van grondstoffen via de wortels. De plant kan ’s nachts dus sneller groeien dan overdag.

Lichtschema

Met het bovenstaande in het achterhoofd, kunnen we ons vervolgens afvragen of het zin heeft om de plant in de groeifase 24 uur licht te geven in plaats van 18 uur. De plant kan ’s nachts immers ook groeien, en zelfs nog iets sneller dan overdag. Aan de andere kant loopt ze ’s nachts wel op haar reserves en dat is de reden dat een 24-uurs regime een groei kan opleveren die tot 30% sneller verloopt. Hou er wel rekening mee dat je de lampen ook 6 uur langer aan hebt staan en dus ook meer netstroom verbruikt bij een 24-uurs lichtregime.

[Openingsfoto: Artem Avetisyan, Shutterstock]
(advertenties)