(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Pak je pen en papier er maar bij want we gaan verder met onze kweekcursus. Deel 5 gaat over de locatie van wietplanten, want je zult toch een goed stekkie moeten vinden om je zaadjes te planten. Wiet groeit zowat overal, maar de beste locatie is niet voor iedereen hetzelfde. 

Net als vorige week herhalen we nog even waar we het tot nu toe over gehad hebben. Klik op de links als je iets gemist hebt en nog eens terug wil lezen. We zijn deze kweekcursus begonnen met een les over de genetica in Kweekcursus: #1 Genetica. Daarna hebben we het over het geslacht van wietplanten gehad in Kweekcursus: #2 Geslacht Vervolgens hebben we gesproken over het medium in Kweekcursus #3: het medium en vorige week hebben de cyclus behandeld. Lees het gerust nog even terug.

Buiten

Wiet die buiten is gekweekt wordt over het algemeen als minder potent gezien als wiet die binnen geteeld is. Dit komt omdat wietplanten in een kweekruimte binnen vaak onder veel idealer omstandigheden kunnen groeien en bloeien. Desondanks kunnen buiten heel grote oogsten gehaald worden die niet onder hoeft te doen voor binnenwiet, zolang de wietplanten maar onder de juiste omstandigheden hun cyclus kunnen afmaken.

Wind en regen kunnen bij wietplanten enorme schade aanrichten of zelfs helemaal kapotmaken. Wind kan de potentie van wiet doen afnemen door kristallen te beschadigen en takken te breken. Regen, en dan met name najaarsbuien die de planten in de late bloeifase plagen, kunnen voor schimmels en toprot zorgen die toppen razendsnel kunnen slopen. Hou je toppen droog en dek je planten in het najaar af tijdens natte dagen.

PENTACON DIGITAL CAMERA

Balkons kunnen prima kweeklocaties zijn

Als je het zo leest zou je bijna niet meer aan buitenwiet kweken willen beginnen. Maar hoewel er zeker nadelen kleven aan buitenwiet kweken, heeft het ook zo zijn voordelen dat buiten spelen. Voor niets gaat de zon op en die is krachtiger dan een HPS lamp binnen, zelfs op bewolkte dagen. Verder kun je buiten, in de volle grond veel grotere planten kweken dan binnen. Een buitenplant kan wel tot 900 gram opleveren, en als je je wietplanten halverwege de zomer dagelijks verduistert, ben je het herfstweer te slim af en kun je hele sterke buitenwiet oogsten.

Kies buiten een plek die afgeschermd is voor ongenode gasten, maar waar je plant toch zo veel mogelijk zonlicht kan opvangen. Je moet ook een bron van water in de buurt hebben want een grote wietplant kan op een zonnige dag vele liters water nodig hebben. Verder wil je met het oog op toprot wellicht een plek die af te dekken is voor regenwater. Een beetje wind doet je planten ook goed maar een storm kan buitenwiet flink beschadigen, dus een open veld is zeker geen geschikte plek.

Binnen

Binnen moet je een wietplant op een heel andere manier kweken als buiten. Je moet je wietplanten zelf van al hun behoeften voorzien en geurtjes bestrijden. Dat betekent dat je verse lucht moet aanvoeren en gebruikte lucht moet afvoeren met behulp van afzuigers en slangen. Ook kan het door het gebruik van lampen (de kunstmatige nabootsing van de zon) soms te heet worden in je kweekruimte.

De meest gebruikte kweeklocaties in huis zijn nog altijd de zolder en de kelder. Elk van deze ruimtes heeft zijn eigen voor- en nadelen. In de kelder blijft de temperatuur vaak lekker stabiel, maar vocht kan er voor problemen zorgen. De zolder kan ’s zomers te heet worden en ’s winters te koud zodat je wellicht ook een kachel of isolatie voor je kweekruimte moet regelen. Lees ook Kweken in je kelder en Kweken op je zolder.

2006_01_25_Budding

Zolders kunnen ook mooie kweekruimtes worden, maar je moet ze wel goed isoleren

Planten die binnen in potten staan moet je regelmatig, zo niet dagelijks inspecteren op ongedierte. Beestjes kunnen via ingekochte stekken, de lucht of je kleding, de kweekruimte binnen komen. En zonder natuurlijke vijanden kunnen de nare beesten zich ongestoord op je planten uitleven.

Kies binnen een plek  waar je in ieder geval verse lucht kan aan- en afvoeren. Ook moet je een bepaalde hoogte hebben voor je wietplanten, maar met kweektechnieken zoals scroggen kun je wietplanten vrij klein (laag) houden. Een kant en klare kweektent of kast is vaak een uitkomst, omdat je dan niet hoeft te gaan timmeren in je huis.

(advertenties)