(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Welkom bij het derde deel van deze kweekcursus die gaat over de basiskennis van het wiet kweken. In dit deel gaan we het letterlijk over de grondbeginselen van het kweken hebben, namelijk over het medium. Met andere woorden, waar laat je een wietplant met haar wortels in groeien? 

Moeder aarde of hydro?

Wietplanten kunnen in aarde of kokosvezels, op een inert medium zoals steenwol of helemaal zonder medium gekweekt worden. Hydrokweken op een inert medium of helemaal zonder medium geeft de kweker het voordeel dat hij de groei kan versnellen en de oogst kan vergroten. Dit komt omdat hij de plant veel sneller naar behoefte kan aansturen. Planten die met hun wortels die in een hydrosysteem groeien worden doorgaans sneller groter dan planten die op aarde gekweekt worden.

Hydrokweken vergt meer kennis en waakzaamheid van de kweker, omdat die bij het hydrokweken met meer zaken rekening dient te houden. Voor een optimale ontwikkeling van de plant moeten zaken als de watertemperatuur, EC- of voedingswaarde en de pH-waarde (zuurtegraad) meedere keren per dag gemeten worden. Steenwol moet voor het gebruik meestal eerst worden doorgespoeld met afgezuurd water om het de juiste pH waarde te geven.

Hydrokweken kan op:

  • Steenwol
  • Kleikorrels
  • Kokos
  • Zonder medium in een voedingsoplossing
  • Zonder medium in een fijne nevel van voedingswater

Kweken in aarde is wat gemakkelijker. Problemen worden enigszins opgevangen door de bufferende werking van de aarde en kunnen in een aantal dagen aangepakt te worden. Als er problemen bij een hydrokweek zijn dienen die binnen een paar uur aangepakt te worden. Alles gaat sneller bij hydrokweken, dit is een groot voordeel, maar maakt hydrokweken ook wat arbeidsintensiever. Om de meeste kans op succes te hebben, wordt beginners altijd aangeraden om op aarde te kweken.

Kokos is een medium dat qua kweekgemak en groeisnelheid tussen aarde en hydro inzit

Kokos is een medium dat qua kweekgemak en groeisnelheid tussen aarde en hydro inzit. Kokos heeft een lichte bufferwerking maar bevat net als inerte mediums zoals steenwol of hydrokorrels, zelf geen voedingsstoffen. Sommige kokosmengsels zoals Canna Coco zijn direct uit de zak gereed voor gebruik, maar andere typen kokos moeten eerst natgemaakt worden of op de juiste pH-waarde worden gebracht. Kies je kokos, vraag dan even na of je het eerst moet doorspoelen met afgezuurd water.

Wie na een paar keer op aarde gekweekt te hebben, hydrokweken wil proberen kan wellicht het beste overstappen op een inert medium zoals steenwol of kokos. Deze mediums bieden houvast aan de wortels van je plant, maar zijn wel luchtig genoeg zodat er veel zuurstof bij de wortels komt. Je hoeft je met deze mediums geen zorgen te maken over fluctuerende watertemperaturen of verstopte slangen maar je hebt wel het voordeel van de versnelde groei. Kokos vereist een iets ander voedingsregime en je moet iets vaker bewateren dan wanneer je op aarde kweekt maar het is een heel natuurlijke manier van hydrokweken.

 

(advertenties)