(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Autoflower wiet

Er kleven voordelen aan het kweken van autoflower wietzaden waar de meeste traditionele kwekers niet aan denken. Autoflower wietplanten worden misschien niet enorm groot maar ze zijn wel reuze snel klaar en tegenwoordig ontzettend potent. En dat is nog lang niet alles, want er zijn nog veel meer redenen om autoflower wietzaden te kweken!

Autoflower wietzaden brengen planten voort die – de naam zegt het al – vanzelf in bloei gaan. Ze zijn daardoor niet afhankelijk van lichtschema’s of het korten van de dagen, en veel sneller klaar voor de oogst. Het maakt wiet kweken aanzienlijk makkelijker, waardoor autoflower wietzaden perfect zijn voor beginners. Toch zijn de voordelen van autoflowers ook voor gevorderden interessant.

Voordeel #1: klein is fijn!

De meeste autoflower wietzaden produceren kleinere wietplanten dan gefeminiseerde fotoperiode gevoelige wietzaden. Vroeger werden autoflowers ook wel dwergplanten genoemd, maar tegenwoordig kunnen autoflowers gemakkelijk een meter hoog worden. Het formaat van een autoflower verschilt verder per soort en hangt ook af van het formaat van de pot waarin je ze kweekt. Je hebt het formaat van autoflowers tot op zekere hoogte dus letterlijk in je eigen hand maar klein is ook heel fijn! Kweek je binnen autoflowers, dan hoef je zelden bang te zijn dat ze te groot worden voor je kweektent of -kast.

Autoflower wiet

Autoflowers passen op ieder balkon, en vallen nauwelijks op. Klein is fijn!

Buiten is het kleine postuur van autoflowers echter helemaal een groot voordeel. Ze blijven gemakkelijk verborgen tussen het andere groen in je tuin. En een wietplant die niet boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteekt is verborgen voor je buren, wietdieven en de politie. Autoflowers blijven ook netjes onder de rand van je balkon, en als je er wat tomatenplanten naast zet vallen ze totaal niet op.

Voordeel #2: nooit meer toprot

Toprot is een groot probleem voor Nederlandse buitenkwekers, waar je met autoflower wietzaden geen last van hebt. Dit komt omdat autoflowers namelijk al zo’n drie tot vier maanden na het ontkiemen van de wietzaden klaar zijn. Waar ‘gewone’ wietsoorten in augustus pas met bloeien beginnen, kun je autoflower wietzaden die in mei gezaaid zijn, al aan het einde van augustus oogsten. Ze krijgen zo dus nooit te maken met het natte en koude najaarsweer.

Voordeel #3: geen lichtstress met autoflower wietzaden

Alleen wanneer de hele stad zonder stroom zit, is het in de stad een keer donker. Cannabisliefhebbers die wiet op hun balkons kweken, hebben dan ook last van veel kunstlicht in de nacht. Het effect van al dat kunstlicht is hetzelfde als een lichtlek in een binnenruimte. Wietplanten gaan niet of nauwelijks in bloei als ze in de nacht worden gestoord door ongewenst licht. Autoflower wietsoorten hebben hier echter geen last van. Ze zijn immuun voor lichtlekken en die nachtlamp van je buurman. Geen lichtstress dus als je autoflower wietzaden gebruikt!

Met autoflower wietzaden geen last van lichtstress

Voordeel #3: met autoflower wietzaden heb je geen last van lichtstress. Foto: SanderMeertinsPhotography, Shutterstock

Voordeel #4: meerdere oogsten in één zomer

We raden je autoflower wietzaden ook van harte aan als ideale balkonplant, omdat je twee keer kunt oogsten in één seizoen. In Nederland betekend dat, dat je in een zomer wel tien planten kunt oogsten buiten, immers twee keer het gedoogde aantal van vijf wietplanten. Hun unieke korte bloeischema leidt ook letterlijk de politie en wietdieven om de tuin, want die verwachten in juli nog geen bloeiende buitenwiet.

Voordeel #5: geen lichtschema nodig

Om één of andere reden vinden sommige mensen het lastig om het lichtschema aan te passen om wietplanten in bloei te zetten. Dat is absoluut geen rocket science, maar toch zijn er mensen die niet kweken vanwege het lichtschema. Al is het misschien lastig om een timer in te stellen, het is geen reden om geen wiet te kweken. Als het instellen van een schakelklok lastig voor je is, kweek dan vanuit autoflower wietzaden, want die hebben geen lichtschema nodig om in bloei te gaan.

Voordeel #6: autoflower wietzaden maken taaie planten

Over het algemeen genomen zijn autoflowers taaie en sterke wietplanten. Dit komt omdat ze uiteindelijk allemaal van ruderalis wietplanten afstammen. Dit cannabis subras is goed bestand tegen ongedierte en schimmels zoals meeldauw en toprot. De ruderalis genen maken autoflowers wat harder en ideaal voor beginnende kwekers. Iedereen die moeite heeft met te veel of te weinig voeding en water geven. Of als je gewoon niet zulke groene vingers hebt, zou je autoflower wietzaden moeten kiezen. Hun snelle levenscyclus zorgt ervoor dat je het gewoon nog eens kunt proberen, mocht het toch nog misgaan.

Met autoflowers hoef je je buiten nauwelijks zorgen te maken over toprot.

Voordeel #7: altijd wat te oogsten!

Je kunt helaas geen moederplanten van autoflowers houden om stekken van te nemen. Dit betekent echter niet dat je niet constant kunt oogsten met autoflower wietzaden. In feite heb je juist veel minder ruimte nodig om altijd een autoflower te hebben die klaar is voor de oogst. Je hebt geen aparte ruimte nodig voor een moederplant, of om voor te groeien of af te bloeien!
Een voorbeeld: in een kleine ruimte voor vijf wietplanten begin je met drie autoflowers. Wanneer ze beginnen te bloeien laat je opnieuw met twee andere autoflower wietzaden ontkiemen. Achtenveertig uur voordat je de eerste drie planten gaat oogsten, ontkiem je weer drie nieuwe autoflowers om ze te vervangen. Een maand later zijn de twee andere wietplanten klaar om te oogsten, en weer vervangen te worden. Als je dit proces doorzet heb je elke maand wat te oogsten en kun je veel verschillende wietsoorten proberen. Vergeet echter niet om je voeding aan te passen aan het stadium van de verschillende autoflower wietplanten.

[Openingsfooto: Andrey Plotnikov, Shutterstock]
(advertentie)