(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een vreselijk gezicht voor iedere hobbykweker, vieze vliegende beestjes in zijn kweekruimte! Het kunnen fruitvliegjes zijn of schimmelmuggen of andere vliegende naarlingen. De meesten zijn dol op warme vochtige aarde. Als je er last van hebt, probeer ze dan eens te lijf te gaan met deze zelfgemaakte vangstrips. 

Zoals gezegd zijn de vliegende rotbeestjes gek op de natte, warme aarde in je kweekruimte. Probeer niet te veel water te geven en zorg voor voldoende luchtcirculatie en aanvoer van verse lucht om ze te voorkomen. De kleine pilootjes zijn een ware nachtmerrie voor je planten. Hun larven vallen jonge wortels aan en kunnen daarmee voor vervelende problemen zorgen.

Zelf vangstrips maken

Met wat suiker, een beetje honing, water en een stuk karton of bruin papier, kun je gemakkelijk zelf een paar vangstrips maken om de beestjes mee te vangen. Het is erg makkelijk en gaat als volgt.

suikerhoningmengsel

Neem 1 deel water, 1 deel honing en 1 deel suiker en meng dat in een pannetje. Zet het op het vuur en verhit het mengsel tot alles goed is opgelost en je een mooie stroperige massa hebt. Laat het een beetje afkoelen terwijl je de strips knipt. Gebruik hiervoor een stuk karton of stevig papier, een oude rol van WC of keukenpapier is ook prima. Knip hem dan in de lengte doormidden. Maak een klein gaatje in je papier en bind er een touwtje aan vast zodat je de strip straks gemakkelijk kunt ophangen.

suikerhoningmengsel2

Tip: blauw papier trekt tripsen aan en de spint, witte vlieg, fruitvlieg, vliegende bladluis, mineervlieg en de varenrouwmug worden aangetrokken door geel papier.

suikerhoningmengsel3

Dompel je papieren strips onder in het afgekoelde suiker/honing/watermengsel en laat het even uitlekken. Als ze niet meer lekken kun je ze in je kweekruimte hangen. Je kunt de strips ook preventief gebruiken om eventuele vliegende beestjes snel mee op te merken en te vangen. Sterkte in de strijd!

(advertentie)