(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met water geven gaat het nogal vaak fout en dat komt omdat de meeste hobbykwekers het nog steeds op gevoel moeten doen. Toegegeven, sommige kwekers kunnen dat heel goed op gevoel maar als je er nou moeite mee hebt, gebruik dan een tensiometer, dan sla je nooit meer een flater met water.

Met een tensiometer behoort water geven op gevoel tot de verleden tijd. Het is een handig hulpmiddel, kost niet veel geld en geeft je een veel beter inzich van de waterhuishouding in de grond. Hierdoor kun je de watergift veel beter afstemmen op de behoefte van de plant en dat zal een besparing van water en meststoffen opleveren en tegelijkertijd de kwaliteit en de kwantiteit van je opbrengst verhogen. Mensen die ermee begonnen, zijn er dik tevreden over.

Wat is een tensiometer?

Een tensiometer heeft een poreuze porseleinen onderkant, en aan de bovenkant een voorziening om de drukhoogte af te lezen. Zo kunnen je de grondvochtigheid bepalen door de zuigspanning te meten. Planten nemen water op uit de bodem tegen de zuigkracht van de grond in. Deze zuigkracht wordt meestal aangeduid als zuigspanning en uitgedrukt in hPa (hectopascal). Een tensiometer meet dus de zuigkracht waarmee het in de grond aanwezige water wordt vastgehouden. Hierdoor ontstaat onderdruk in de buis en die wordt aan de bovenzijde van de meter aangegeven. Dit is dan de minimale zuigkracht die de wortels moeten uitoefenen om water uit de grond op te nemen.

Een tensiometer hoeft niet duur te zijn, wanneer je op Google gaat zoeken vind je allerlei tensiometers en sommigen zijn wat prijzig. Een veel gebruikte tensiometer is die van Blumat, hij kost ongeveer 30 euro en ziet er zo uit.

Met een tensiometer hoef je niet meer te gokken

Met een tensiometer hoef je niet meer te gokken

Werken met de tensiometer

De tensiometer is als het ware een kunstmatige wortel die dus de zuigspanning aangeeft in hectopascal (hPa). Een hPa van 0 betekend dat de grond volledig verzadigt is en een hPa waarde van 800 betekend dat het water schaars is (te droog). Een hPa waarde van rond de 80 is aan te raden voor cannabisplanten en bij een waarde van rond de 400 moet je echt niet langer wachten met water geven.

(advertentie)