(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel er in Nederland ook veel met stekken gewerkt wordt zijn gefeminiseerde zaden toch wel de eerste keus van de meeste hobbykwekers. Ze zijn handig en gemakkelijk te vervoeren en leveren alleen maar vrouwelijke planten op waardoor je geen kostbare kweekruimte hoeft te verspillen.

Moederplanten en stekjes worden ook onder hobbyisten populairder, maar de realiteit is dat met uitzondering van Nederland en Noord-Amerika, het zeldzaam is dat kwekers met stekken werken. Kijkend naar de wereldwijde zadenverkoop wordt meteen duidelijk dat de meeste aangeboden zaden in het laatste decennium steeds vaker gefeminiseerd zijn. In de Verenigde Staten waren gefeminiseerde zaden op een of andere manier lange tijd minder populair dan in Europa, maar ook die trend is aan het veranderen.

Zoveel mensen, zoveel meningen

Wie een beetje rondleest komt er al snel achter dat er veel verschillende meningen bestaan over gefeminiseerd zaad. Net zoals er voor- en tegenstanders zijn van de teelt op aarde of hydro of mensen die liever sativa’s kweken of indica’s. Iedereen lijkt zo zijn eigen voorkeur te hebben wanneer het over genetica gaat maar feit is wel dat gefeminiseerde zaden ontzettend handig zijn en daardoor een enorme veroveringsslag hebben gemaakt in duizenden kweekruimtes wereldwijd.

reversed

Een vrouwelijke plant die mannelijke bloemen maakt. Met dit soort stuifmeel worden gefeminiseerde wietzaden gemaakt

Gefeminiseerde zaden zijn uitgevonden voor cannabisliefhebbers. Kleinschalige kwekers die hun hart en ziel leggen in een persoonlijke zelfvoorzienende hobbykweek. Ze zijn ontzettend goed gereedschap om kleinschalig cannabis te produceren op een effectieve en efficiënte manier. Over gefeminiseerd zaad bestaan veel mythes, waarvan de meeste niet waar zijn. Zo is het nu wel duidelijk dat gefeminiseerd zaad net zo goed is als normaal zaad om moederplanten mee te maken. Goed gefeminiseerd zaad levert 99 procent hermafrodiet-vrije planten op.

STS-reversal

Er wordt een aantal verschillende technieken gebruikt om gefeminiseerde zaden te maken. Dat varieert van het gebruik van hormonen tot STS-reversal. STS staat voor Silver + Sodium Thiosulfate, en dat is de meest gebruikte manier om gefeminiseerd zaad te produceren. Alle grote bedrijven in de cannabisbranche doen het zo, alleen past elke onderneming wel een eigen variant toe, maar het is en blijft hetzelfde principe.

(advertentie)