(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De meeste patiënten maken wietolie door wiet in alcohol op te lossen en de alcohol vervolgens in te dampen. Een vrij traag proces waarbij schadelijke alcoholdampen kunnen vrijkomen en er bij het gebruik van de verkeerde soort alcohol, ook residuen in de wietolie kunnen achterblijven. Gelukkig kan het ook sneller en veiliger zonder alcohol. 

De meeste mensen die medicinale wietolie maken, doen dat met behulp van alcohol als oplosmiddel. Maar dat is niet altijd de beste of meest veilige methode. Bij het oplossen van de werkzame stoffen in alcohol, wordt ook wat chlorofyl (bladgroen uit de plant) opgelost waardoor de olie een bittere smaak kan krijgen. Ook komt er bij het indampen alcoholdamp vrij die brandbaar is en je niet zou moeten inademen. Tot slot kunnen er schadelijke residuen achterblijven wanneer je de verkeerde soort alcohol gebruikt.

Om al deze nadelen te omzeilen kun je ook wietolie maken van een zogenaamd cannabisconcentraat. Concentraat gemaakt met butaangas kan echter ook schadelijke stoffen bevatten en schone CO2 extracties zijn in de lage landen bijna niet te krijgen. Je kunt echter snel en gemakkelijk zelf een schoon cannabisconcentraat maken met behulp van een zogenaamde rosin pers of daar simpelweg een stijltang voor gebruiken. Het concentraat hoeft niet ingedampt te worden en is binnen een paar minuten klaar voor gebruik.

Stap 1: Rosin maken

Rosin is een cannabisconcentraat dat iedereen gemakkelijk, veilig en snel zelf thuis kan maken. Omdat er geen oplosmiddel nodig is, kunnen er ook geen residuen in het concentraat achterblijven en komen er geen brandbare dampen bij vrij. Om het concentraat uit de wiet te halen, gebruik je in het geval van rosin alleen warmte en druk. Je perst het concentraat als het ware rechtstreeks uit de wiet. Dat gaat als volgt:

Om rosin te persen heb je wiet nodig, een stevige stijltang of rosin pers, bakpapier en speciale rosin filterzakken of wat stevige theezakjes van de koffie/thee-speciaalzaak. Voor gebruik met een stijltang stop je ongeveer een gram licht gemalen wiet in het filter- of theezakje dat je zo stevig mogelijk aandrukt. Vouw het zakje vervolgens dicht en knip overtollig papier/textiel van het zakje weg. Hier kun je zien hoe het in zijn werk gaat.

Leg het filterzakje met daarin de wiet tussen een dubbelgevouwen stuk bakpapier en pers het met de stijltang op een temperatuur tussen de 125 en 170 graden. Hoe heter hoe meer opbrengst, hoe lager de temperatuur, des te meer smaakstoffen er in het concentraat komen. Voor wietolie is wellicht vooral de opbrengst belangrijk dus kun je gerust persen op 170 graden.

Druk de hete stijltang met flinke kracht aan en pers er de wiet in het filterzakje tussen het bakpapier mee. Luister goed naar het sissende geluid en stop met persen wanneer het sissen stopt. Dit duurt ongeveer een halve minuut. Wanneer je het bakpapier vervolgens open vouwt, zie je het rosin concentraat op het bakpapier. Je kunt de wiet twee tot drie keer persen tot er niets meer uitkomt.

In plaats van wiet, kun je ook hasj uit de coffeeshop gebruiken om rosin mee te maken. Dit geeft doorgaans meer opbrengst maar een minder smakelijk concentraat om te dabben. Voor medicinale wietolie is rosin uit hasj echter prima te gebruiken, het gaat immers voornamelijk om de THC.

Stap 2: Decarboxyleren en verdunnen

Pers zoveel rosin als je nodig hebt, ongeveer 15 gram wiet of 5 gram hasj. Na het persen verzamel je het concentraat gemakkelijk met een metalen staafje zoals een kleine schone schroevendraaier of bijvoorbeeld de achterkant van een theelepeltje. Doe alle rosin bij elkaar en stop het in een hittebestendige glazen kom.

Om de wietolie te verdunnen en om de THC te activeren (decarboxyleren) moet de rosin verhit worden in de oven. Je kunt het verdunnen met olijfolie of bijvoorbeeld hennepzaadolie maar olijfolie wordt het meest gebruikt. Voeg een keer zoveel (olijf)olie toe als de rosin om één keer te verdunnen. Voeg drie tot vijf keer zoveel olie toe om nog meer te verdunnen.

Verwarm de oven voor op 95 tot 100 graden en verhit hierin de kom met olie en rosin voor 20 minuten. Zet de oven uit en roer de olie en het concentraat goed door elkaar. Breng het geheel nog eens op zo’n 100 graden en laat de oven dan met de kom samen afkoelen. Hierna is je wietolie klaar voor gebruik en gegarandeerd vrij van reststoffen.

[Foto’s wiet + wietolie: J. Lekavicius, Shutterstock]
(advertenties)