(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie wietplanten op aarde kweekt is al halverwege op weg naar een compleet organische kweek. Want waarom zou je het bodemleven in je aarde dood maken met minerale voedingsstoffen als je het ook kunt stimuleren en er 100% organische wiet op kunt kweken. Niet omdat het moeilijk is in ieder geval, lees maar mee.

Thuiskwekers denken vaak dat organisch kweken moeilijk en arbeidsintensief is. Dat je zelf van alles moet brouwen om aan nuttige bacteriën en biologische meststoffen te komen. Maar dat is geheel ten onrechte want nuttige schimmels en bacteriën voeg je net zo makkelijk toe als je je voedingswater aanmaakt.

Ook hoef je niet bang te zijn dat je met zo’n levende bodem, ongedierte in je kweekruimte binnenlaat. Het tegengestelde is juist het geval; een gezond bodemleven, nuttige schimmels en bacteriën beschérmen je wietplanten juist tegen plagen en ziektes.

Zelf brouwen is niet nodig

Wie de ruimte heeft en een lege agenda, kan zelf gratis en voor niets compostthee en brandnetelgier of zelfs je eigen nuttige schimmels en bacteriën laten groeien. Leuk om te doen maar wel een beetje arbeidsintensief. Maar goed, je kunt nuttige bacteriën en schimmels en biologische voeding ook gewoon kant en klaar toevoegen. Dan kweek je dus wél meteen helemaal organisch, en dát proef je!

Een gezond bodemleven met nuttige schimmels en bacteriën, maakt voeding opneembaar en beschermt en verlengt het wortelgestel.

Bodemleven

Aarde die je kant en klaar koopt, is als het goed is vrij van onkruidzaden en insecteneitjes maar dat betekent ook dat er geen leven in zit en dat heb je juist wél nodig wanneer je met organische meststoffen kweekt. Deze meststoffen zijn namelijk, in tegenstelling tot minerale meststoffen, niet direct opneembaar voor wietplanten. Ze moeten eerst afgebroken worden en omgezet worden in opneembare mineralen. En daar is het bodemleven verantwoordelijk voor.

Naarst het afbreken van organisch materiaal in opneembare mineralen, beschermt een gezond bodemleven wietplanten ook. Nuttige bacteriën gaan schadelijke bacteriën te lijf, maken planten onaantrekkelijk voor insecten en nuttige schimmels beschermen en verlengen het wortelgestel. Een gezond bodemleven is dus cruciaal bij elke biologische / organische kweek.

Bactrex

Bactrex is een kant en klaar toe te voegen poeder dat acht verschillende nuttige bacteriën, humuszuur en trichoderma schimmels bevat. Daarmee wordt een bodemleven introduceren net zo gemakkelijk als het aanmaken van je voedingswater. Je gebruikt 1 gram Bactrex per liter dus ook de dosering is gemakkelijk te onthouden.

De acht verschillende soorten nuttige bacteriën en trichoderma en actinomyceten in Bactrex zijn geselecteerd voor hun nuttige effect op de bodemstructuur. Ze zijn gebonden aan in water oplosbaar Yucca extract, wat het opneembaar vermogen van de bodem verbeterd en voor een snelle kolonisatie van het bodemleven zorgt.

De bacteriën uit Bactrex leven van organisch materiaal en krijgen deze onder meer uit het organisch materiaal uit biologische voeding maar ook dode wortelcellen en ander plantmateriaal in de aarde. Ze bevorderen de oplosbaarheid van fosfor, kalium en calcium en zorgen voor het ideale klimaat rond de wortels (mycorrhiza).

Begin direct vanaf het zaailing stadium met het toevoegen van Bactrex, zodat de schimmels zich kunnen koloniseren in de bodem, en ziekteverwekkende schimmels worden bestreden. Een potje met 50 gram Bactrex is goed voor 50 liter voedingswater en kost bij Plantarium.nu 27,50 euro.

[Openingsbeeld: Fly Dragon Fly, Shutterstock]
(advertentie)