(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Kokosvezels zijn dé gulden middenweg tussen biologisch en hydrologisch kweken. Het medium is veel luchtiger dan aarde, waardoor planten supersnel groeien en bloeien, en teveel water geven bijna niet mogelijk is. Tegelijkertijd is goede kokos gebufferd waardoor kleine foutjes niet meteen tot grote problemen leiden. Zo kweek je méér met Cocos.

Kokos is hét medium voor iedere hobbykweker die wel van de voordelen van hydrokweken wil profiteren maar het kweken toch graag simpel houdt. Omdat het medium altijd 30% lucht, maar geen voedingsstoffen bevat, kun je nauwkeurig op maat voeden en groeien planten razendsnel en veel uitbundiger dan gewoon op aarde. Maar net als aarde, is de kokos van Plagron (Cocos dus, met een C) wél gebufferd, waardoor je niet meteen wordt afgestraft voor kleine voedingsfoutjes.

Omdat kokos zo’n veelzijdig medium is heeft de specialist in plantenvoeding Plagron er een uitgebreide maar eenvoudig te gebruiken lijn voor opgezet: 100% Coco. Da’s kokos in iedere denkbare vorm van kant en klaar te gebruiken kokos en kokos slabs tot compacte lichtgewicht blokken kokos. Welke vorm van Plagron Cocos je ook kiest, voeden is altijd makkelijk met Cocos a. en Cocos b.

Slabs, Brix of Premium Cocos

Plagron Cocos is zogezegd verkrijgbaar als Slabs, Brix (geperste blokken kokos) en 50-literzakken Premium Cocos om in potten te gebruiken. Welke vorm je nodig hebt hangt van je kweekvoorkeur af maar alle Plagron Cocos is volledig volgens de hoogste eisen gespoeld en gebufferd waardoor je er direct mee aan de slag kunt. Kweek je in potten, dan kun je met Cocos Premium meteen met kweken beginnen. Of je kiest voor de compact geperste Cocos Brix. Deze moet je wel een minuut of 20 inwateren maar daar staat tegenover dat de blokken ontzettend licht en compact zijn. Geen gesjouw dus!

Kweek je met een druppelsysteem dan kunnen Plagrons Cocos Slabs een uitkomst zijn. Dat zijn voorgevormde zakken van een meter lang daarin 12 liter kokos en met kant en klare drainage gaten voor de afwatering waarin je direct je planten kunt zetten. Ideaal voor de kweek op bijvoorbeeld een Deense bodem. Met een mesje snijd je een kruis in de slab en met hetzelfde gemak plaats je een stek of zaailing.

Zo bewater je kokos

Op kokos kweken is niet moeilijker dan planten in aarde kweken maar ook niet helemaal hetzelfde. Kokos dient namelijk altijd goed nat gehouden te worden en mag eigenlijk nooit uitdrogen. Je moet het medium dus dagelijks bewateren en liefst twee keer per dag.

Omdat de kokos zo luchtig is, houdt het minder water vast dan aarde. Hierdoor kun je eigenlijk nooit de mist in gaan met teveel water en hebben wortels in kokos altijd meer dan genoeg zuurstof. Dit zorgt voor een uitbundige en snelle groei en bloei. Omdat wietplanten uit het voedingswater alleen die voedingsstoffen opnemen die ze nodig hebben, zal het in de kokos aanwezige vocht een dag na het bewateren een afwijkende verhouding aan voeding bevatten. Een waterbeurt met voedingswater tot je enig water uit de pot of slab ziet lopen, zorgt ervoor dat de plant weer voldoende voedingsstoffen in de juiste verhoudingen heeft.

 

Cocos a. en b. All the way

Voeding geven is gemakkelijk op kokos. Om te beginnen heb je geen aparte groei- en bloeivoeding meer nodig wanneer je Cocos a. en b. gebruikt. De voeding bevat genoeg van alle drie de elementen NPK voor iedere levensfase en hoopt zich niet op in het medium. Omdat planten op hydro (op kokos kweken is een vorm van hydrokweken) alleen die voedingsstoffen opnemen die ze nodig hebben, heb je geen aparte groei- en bloeivoeding meer nodig. Je kunt dus all the way met dezelfde voeding volstaan.

Omdat de benodigde stoffen fosfaat en calcium met elkaar reageren, kunnen ze niet samen in één fles. De letter a. en b. staan dus niet voor groei of bloei, maar vormen een tweecomponenten voeding. Mengen is supermakkelijk want je gebruikt altijd precies evenveel Cocos a. als Cocos b. per liter water. Gebruik eventueel de handige grow schedule calculator voor een voedingsadvies per week op maat.

Voor alle Cocos van Plagron geldt dat je het voedingswater dient aan te zuren tot een pH-waarde van 5,5. Dat doe je natuurlijk zoals altijd, pas nadat je het water van voedingsstoffen hebt voorzien. Cocos a. en b. bevatten samen alle benodigde voedingsstoffen en daarnaast humus- en fulvinezuren wat het opnemend vermogen (aan voedingsstoffen) van planten verbetert. Er treedt geen kristallisatie op in het voedingsvat dus voor verstoppingen hoef je niet bang te zijn.

Video – Hoe gebruik je Plagron Cocos a. en b.?

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
71
(advertenties)