(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij het woord ontwikkelingshulp denk je toch vooral aan geld voor voedsel, scholen of ziekenhuizen. Maar uit een rapport van Harm Reduction International  blijkt dat de VS, Europa en andere rijke landen honderden miljoenen dollars uitgeven aan buitenlandse “hulp” om de verwoestende wereldwijde drugsoorlog te financieren. In totaal gaat het om zo’n 1 miljard aan ‘hulp’ tussen 2012 en 2021 die regelrecht aan de war on drugs is gespendeerd!

Ontwikkelingshulp om mensenrechten te schenden

Aid for the War on Drugs‘, is de titel van het toch redelijk onthutsende rapport dat deze week openbaar is gemaakt door Harm Reduction International (HRI). Het doel van deze non-profit organisatie is helder. “We gebruiken gegevens en pleiten voor schadebeperking en hervorming van het drugsbeleid. We laten zien hoe op rechten gebaseerde, wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op drugs bijdragen aan gezondere, veiligere samenlevingen en waarom investeren in schadebeperking zinvol is.”

Nou ja, die boodschap kan nog wel wat beter aan de man worden gebracht dus. In plaats van armoede en honger te bestrijden of gezondheid en onderwijs te verbeteren, financiert de genoemde 1 miljard ‘ontwikkelingshulp’ van de rijke landen “de politie en militairen in landen die mensenrechten schenden en de crisissen van arme en gemarginaliseerde gemeenschappen verergeren”.

De EU doneerde 282 miljoen dollar aan de drugsoorlog

HRI dringt er bij de VS en andere regeringen op aan om “te stoppen met het gebruiken van geld uit hun beperkte hulpbudgetten” om beleid te steunen dat mensen die drugs gebruiken schaadt en doodt.

In het rapport staat dat van 2012 tot 2021 dertig donorlanden 974 miljoen dollar aan internationale hulp hebben uitgegeven voor “drugsbestrijding”. Dit is inclusief minstens 70 miljoen dollar die wordt uitgegeven in landen die de doodstraf (!) hebben voor drugsaanklachten.

Over een periode van 10 jaar was de VS veruit de grootste donor, met 550 miljoen dollar voor meer dan de helft van alle wereldwijde financiering voor drugsoorlog. Daarna kwamen de Europese Unie ($282 miljoen), Japan ($78 miljoen), het Verenigd Koninkrijk ($22 miljoen), Duitsland ($12 miljoen), Finland ($9 miljoen) en Zuid-Korea ($8 miljoen).

In totaal ontvingen 92 landen deze hulp voor “drugsbestrijding” in de periode die het rapport bestrijkt. De grootste ontvangers waren Colombia (109 miljoen dollar), Afghanistan (37 miljoen dollar), Peru (27 miljoen dollar), Mexico (21 miljoen dollar), Guatemala en Panama (elk 10 miljoen dollar).

 

Schandaliger dan dit wordt het voorlopig even niet

Hoe schandalig dit is nu eigenlijk? “Er wordt meer buitenlandse hulp besteed aan de drugsoorlog dan aan projecten op het gebied van schoolvoeding, voedselzekerheid, onderwijs voor jonge kinderen, arbeidsrechten of geestelijke gezondheid”, staat in het rapport.

De financiering voor 16 regeringen die mensen executeren voor drugsveroordelingen is bijzonder grotesk. Het rapport legt bijvoorbeeld uit hoe Amerikaans hulpgeld in 2021 naar Indonesië ging om een “trainingsprogramma tegen narcotica” te ondersteunen – hetzelfde jaar waarin het land een recordaantal van 89 doodvonnissen uitsprak voor mensen die veroordeeld waren voor drugs.

Japan stuurde ondertussen miljoenen naar Iran (!) om drugshonden-eenheden te financieren, terwijl Iran in 2021 minstens 131 mensen executeerde voor drugs…

[openingsfoto militairen op de cocavelden in Peru: David Huamani Bedoya/Shutterstock]
(advertentie)