(advertentie)
(advertentie)
WILLIE WIETMAN Lees ook:
(advertentie)

Jazeker, CNNBS heeft een nieuwe kweker, en vandaag stelt hij zich aan je voor. Met veel plezier kweekt Willie Wietman medicinale cannabis in zijn Bonanza kweekkast van G-Tools. Hij combineert zijn passie voor automatisering met kweken en zet slimme technologie in om de beste wiet te produceren.

Willie Wietman?

Even netjes mijzelf voorstellen; ik ben Willie Wietman, de nieuwste kweekverslaggever van CNNBS,  aangenaam kennis te maken. Willie Wietman is zoals je zult begrijpen niet mijn echte naam maar een pseudoniem dat ik kreeg vanwege mijn experimenten met technologie bij het kweken. Door gebruik te maken van sensors en slimme electronica, probeer ik mijn kweekkast zoveel mogelijk te automatiseren. Willie slaat dus op het hoge Willie Wortel gehalte van mijn verslagen, en Wietman staat voor wiet, man! Ik kweek nu eenmaal geen tomaten…

De kweekavonturen van Willie Wietman spelen af in de Bonanza CMH 315 kweekkast van G-Tools.

Wiet kweken doe ik nu al zo’n drie jaar, en wel voor medicinaal gebruik. Ik kweekte tot nog toe in mijn trouwe kleine G-kit Bonanza mini kweekkast van G-Tools met een bescheiden led kweeklamp. Het kweken begon als hobby, puur voor de lol maar ik kwam er snel achter dat er veel voordelen zitten aan het zelf kweken. Zeker wanneer je cannabis medicinaal gebruikt, zoals ik.

Zoals zovelen dacht ik dat het erg moeilijk moest zijn om binnen wiet te kweken. Maar op enig moment kwam ik erachter dat het best eenvoudig was om in je eigen voorraad te voorzien, met behulp van de Bonanza kweekkast. Dat was voor mij het moment om te stoppen met het kopen van wiet in de shop. De kwaliteit van mijn eigen wiet, en de smaak en de geur is zoveel beter dan dat wat ik in de shop kon krijgen voor een redelijk bedrag.

Bonanza met 315 Watt CMH

Na een kweekronde of twee ben ik me verder gaan verdiepen in het kweken. Met name het makkelijker maken van de techniek die gebruikt wordt in de kweekkassen, dit kon volgens mij veel simpeler en preciezer. Ik wil jullie dus graag meenemen in mijn kweektrip, hopende dat je er inspiratie van opdoet.

Speciaal voor mijn kweekavonturen hier op CNNBS, heb ik een fonkelnieuwe Bonanza kweekkast met 315 Watt CMH kweeklamp staan. Het gaat om de grote Bonanza met een kweekoppervlak van een vierkante meter. De oude (kleinere) Bonanza zal ik nog steeds gebruiken voor mijn moederplant; omdat ik mijn wiet medicinaal gebruik, kweek ik altijd met stekken. Op die manier weet ik zeker dat het effect altijd hetzelfde is. Volgende week zal ik wat meer vertellen over de nieuwe kweekkast en de 315 Watt CMH kweeklamp.

Automatiseren

Toen ik het kweken zelf eenmaal onder de knie had, ben ik zoals gezegd gaan experimenteren met het automatiseren ervan. Alles is slim tegenwoordig dus waarom je kweekkast of kweekruimte niet? Middels sensors en apps kun je zaken als afzuiging, temperatuur en luchtvochtigheid prima automatisch regelen, en zo voor een ideaal klimaat voor wietplanten zorgen. Ik zal per kweekronde een nieuw onderdeel bespreken en uitleggen hoe je je eigen kweekruimte zelf ook kunt automatiseren. Tegelijkertijd volgen we natuurlijk de levens van mijn wietplanten van stek tot oogst.

Stekken maken met IKEA

De nieuwe dames voor de aankomende kweekverslagen staan al lekker in hun stekbak. Hiervoor maar ik gebruik van een pluggenbak van de Ikea. Op de foto zie je dat de luchtvochtigheid slechts 52% is maar dat komt omdat de bak iets te lang open stond toen ik de foto nam. De stekpluggen zijn ook van IKEA en zijn in principe gewoon kleine steenwolplugjes zoals je die ook in de growshop hebt. De stekpluggen zijn absorberend en ze houden de jonge plantjes vochtig.

De VÄXER pluggenbak van IKEA zoals die heet, biedt ruimte aan wel 50 plantjes. Kijk hoeveel je er nodig hebt voor elke kweekronde en plak de gaten die je niet gebruikt af om algengroei te voorkomen. De steenwollen pluggen houden voldoende water vast en ondersteunen de jonge planten. De verlichting is een led en gebruikt niet veel stroom en wordt ook niet erg warm. De verlichting hoort ook bij de set van Ikea maar moet wel apart gekocht worden. Let er hierbij op dat je ook de houder voor plantenverlichting erbij neemt, anders kun je de lamp er niet mooi boven hangen.

Om het juiste lichtschema aan te houden maak ik gebruik van een digitale schakelaar die via een app werkt. Hierin kun je de gewenste aan- en uittijd invullen en de schakelaar regelt de rest. Hoe deze precies werkt kom ik in de loop van deze kweekronde nog op terug. Tot het volgende kweekavontuur!

Willie Wietman

(advertentie)