(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds de laatste verkiezingen in de VS hebben de Democraten weer de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden (zeg maar de Tweede Kamer van Amerika). Om het ijzer te smeden als het heet is, dient Earl Blumenauer, die namens Oregon in het Huis zetelt, nu een wetsvoorstel in dat cannabis reguleert zoals alcohol. En dat ook nog eens onder de bepaald niet dubbelzinnige titel ‘House Resolution 420’.

 

House Resolution 420

Met 33 staten die legale mediwiet kennen en 10 staten (plus hoofdstad Washington D.C.) met legale funwiet, lijkt de tijd meer dan rijp om ook een einde te maken aan het federale verbod op cannabis. Zeker nu de Democraten een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, hoewel er gelukkig ook genoeg Republikeinen zijn die snappen dat verbieden en bestrijden – de war on drugs – zijn langste tijd heeft gehad.

Tot nu toe staat cannabis – in welke vorm dan ook – in de zwaarste categorie van de Controlled Substances Act, zeg maar de Opiumwet van de VS.

De indiener van wetsvoorstel 420: Earl Blumenauer

Maar dus niet meer lang als het aan de Democratische afgevaardigde Earl Blumenauer uit Oregon – een staat met zowel legale medicinale als recreatieve cannabis – ligt. Hij diende vorige woensdag ‘House Resolution 420‘ in, een overduidelijke verwijzing naar cannabisgebruik als ’tongue-in-cheek’ grapje verpakt.

‘Beëindig zinloze wietverbod’

“Maar de zaak zelf is natuurlijk wel heel serieus” verklaart Blumenauer. “Onze federale cannabiswetten zijn verouderd, staan los van de realiteit en hebben een negatieve impact op talloze levens. Het Congres kan niet afgesneden blijven van een beweging die een groeiende meerderheid van de Amerikanen steunt. Het is tijd om deze zinloze prohibitie te beëindigen.”

Geen woord Chinees zit erbij en aangezien inderdaad tweederde van de bevolking inmiddels vindt dat wiet legaal moet zijn en ook president Donald Trump niet per se tegen legalisering schijnt te zijn, maakt resolutie 420 misschien best kans om te worden aangenomen. Zeker nu overduidelijk is dat legalisering werkt en er goed geld mee valt te verdienen, een argument dat ook Republikeinen over het algemeen niet onberoerd laat.

Subsidies, banken en onderlinge handel tussen staten

Mocht het wetsvoorstel inderdaad worden aangenomen, dan verdwijnt cannabis uit de Controlled Substances Act. Het komt dan onder de jurisdictie van het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives. Bovendien kunnen er dan federale subsidies verstrekt worden om cannabisonderzoek te financieren en komt er een einde aan de rigide situatie dat banken en financiële dienstverleners strafbaar zijn als ze zaken doen met (op statenniveau) legale wietondernemers.

Sterker nog, als wiet verdwijnt uit Schedule I wordt ook eindelijk commerciële handel tussen de 50 staten mogelijk! Iets dat zeker Blumenauer zal aanspreken, want zoals we vorige week al berichtten kampt juist zijn staat Oregon met een gigantisch overschot aan legale wiet, waar het nu door het federale verbod geen kant mee opkan.

Overzicht van de individuele staten in de VS waar cannabis al op een of andere wijze legaal is. Op federaal niveau is wiet nog altijd verboden… [beeld: Image seller/Shutterstock]

De regulering van de landelijke legale cannabisbranche valt volgens het voorstel onder de Food and Drug Administration en het (omgedoopte) Alcohol, Tobacco and Marijuana Tax and Trade Bureau, een onderdeel van het ministerie van Financiën. De landelijke overheid wordt dan de partij die licenties en vergunningen verstrekt voor de teelt, bewerking/verpakking, verkoop en import van cannabis.

H.R. 420 is voor advies nu naar een serie commissies in het Huis van Afgevaardigden gestuurd, waaronder die van landbouw, justitie, energie & handel en natuurlijke hulpbronnen.

Congressional Cannabis Caucus

Er bestaat ook een zogeheten Congressional Cannabis Caucus in het Amerikaanse Congres, bestaande uit politici van beide partijen: Democraten en Republikeinen. In dat forum is het de bedoeling om ’te discussiëren, leren en samen te werken om een betere en meer rationele aanpak van het federale cannabisbeleid te vestigen’. Aldus opnieuw Earl Blumenauer, die eveneens woensdag de nieuwe vice-voorzitters van zijn commissie bekendmaakte. Daar zit voor het eerst een zwarte vrouw bij en dus ook twee Republikeinen.

Blumenauer: “De Cannabis Caucus was de eerste in zijn soort om een podium te creëren voor gekozen vertegenwoordigers om samen te werken aan manier om de verouderde wietwetten aan te pakken. Het Congres loopt duidelijk uit de pas met de Amerikaanse bevolking als de steun voor legalisering op recordniveau is en diverse staten afgelopen november richting legalisering opschoven.”

Aandacht voor zwarte bevolking

Democraat Barbara Lee, die dus als eerste zwarte vrouw in de Cannabis Caucus zit, is ook glashelder over haar idealen. “Veel te lang hebben de zwarte gemeenschap en vrouwen buitenspel gestaan in de cannabis discussies. Ik strijd ervoor dat de herziening van de drugswet hand in hand gaat met de herziening van het strafrechtsysteem, zodat we enige schade van de war on drugs kunnen repareren. We moeten ook werken aan de opbouw van een industrie die billijk is, en eentje die de gemeenschappen bevat die het meest te lijden hebben gehad van het cannabisverbod.”

We houden de ontwikkelingen rond wetsvoorstel 420 in de gaten en doen tevens alvast een schietgebedje dat Donald Trump niet dwarsligt als het ooit op zijn bureau belandt ter ondertekening…

[openingsbeeld:  Aleynikov Pavel/Shutterstock]
(advertentie)