(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het begint er op te lijken dat de landelijke legalisering van recreatieve wiet in Canada iets té succesvol is. Er dreigt namelijk een lange periode van schaarste, zo waarschuwen leidende figuren uit de cannabusiness. Het zou zomaar eens drie jaar kunnen duren voordat het tekort aan legale cannabis is weggewerkt!

 

Vanaf het begin te weinig wiet

Op 17 oktober 2018 werd recreatieve wiet in één klap legaal voor de bijna veertig miljoen Canadezen. Maar de legale wiet bleek al snel niet aan te slepen, zodat sommige klanten al in de eerste week moesten worden teleurgesteld. En zoals het er nu naar uitziet kan de ‘droogte’ nog wel eens heel erg lang gaan duren, zo voorspellen topmensen uit de cannabisbranche. De schattingen over de productiecapaciteit zouden bijvoorbeeld te optimistisch worden voorgesteld, meldt persbureau Bloomberg.

Te snelle groei zorgt voor problemen

Als gevolg van de (legale) wietschaarste hebben diverse winkels hun openingstijden verminderd of een aankooplimiet ingesteld. In de provincie Alberta dachten de autoriteiten aanvankelijk dat er tegen het einde van dit jaar 250 legale pot shops zouden zijn. Maar door het tekort aan cannabis(producten) dwong hen om een licentiestop in te voeren, afgelopen november. Het resultaat is dat er nu in heel Alberta slechts 65 wietwinkels open zijn, waarvan er 20 alleen al in de stad Calgary liggen.

Ze kweken tegen de klippen op in Canada maar experts denken dat het tekort nog wel eens 2 tot 3 jaar kan voortduren… [foto: intoit/Shutterstock]

Topman Chuck Rifici van de Auxly Cannabis Group Inc. in Toronto zegt dat de uitdagingen om de wietproductie te laten stijgen het moeilijk hebben gemaakt om aan de eisen van de nieuwe recreatieve cannabismarkt te voldoen. “Er is een hoop uitvoerend risico, mensen breiden uit met een factor 10 of 20. Persoonlijk denk ik dat we nog minstens drie jaar nodig hebben voordat we echt evenwicht hebben gevonden. Uiteindelijk zal elke fabriek die 20 keer zo groot wordt tegen vertragingen aanlopen.”

Lokale verschillen

Ook Greg Engel, baas van Organigram Holdings, gelooft dat het “nog enkele jaren” zal duren voordat de voorraad de vraag inhaalt. Everett Knight is strategisch investeerder bij Valens Groworks en ook hij schat dat Canada nog 2 tot 3 jaar last zal blijven houden van een wiettekort. Volgens hem komt dat ook doordat sommige kwekers niet goed productieverlies voorspellen door bijvoorbeeld schimmel. “Het is lastiger om wiet te kweken dan sommige mensen denken”, zegt hij tegenover Bloomberg.

Toch zijn er ook optimisten onder de canna-professionals te vinden, zoals Raj Grover. De CEO van wietverkoper High Tide zegt dat de bevoorradingsproblemen verbeteren op maandelijkse en wekelijkse basis. “Onze winkels in Alberta zijn volledig gevuld. Ze draaien geweldige omzetten. Ik denk dat de beslissing van de provincie Ontario om slechts 25 winkels te openen overdreven is, ze denken dit een beetje té ver door.”

Overheid wuift kritiek weg

En dan de overheid zelf, tenslotte toch de bedenker van de regulering nietwaar? Hoe denken ze daar over de aanhoudende klachten over te weinig wiet? Namens regulator Health Canada zei woordvoerder Tammy Jarbeau al in november dat ‘bepaalde tekorten te verwachten waren’ voor een nieuwe industrie. En dat betekent dat sommige producten soms beperkt of helemaal niet verkrijgbaar zijn.

“Maar Health Canada blijft vol vertrouwen dat er voldoende voorraad cannabis is om aan de totale marktvraag nu en in de toekomst te voldoen.” Jarbeau voegt er aan toe dat de tekorten niet zullen blijven of toenemen. “Wanneer de algehele bevoorradingsketen aan ervaring wint op de Canadese markt, kan je verwachten dat zulke lokale en product-specifieke tekorten in aantal zullen afnemen.”

Tja… de tijd leert ons onherroepelijk wie er gelijk heeft, de staat of de wietbranche.

[openingsfoto:  arindambanerjee/Shutterstock]
(advertentie)