(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Operation Heyho. Onder die ietwat komische naam valt de grootste partij wiet die de Spaanse autoriteiten ooit in beslag hebben genomen, afgelopen vrijdag. En voor wie nog steeds in het sprookje gelooft dat Nederland hét exportland is voor cannabis, de handel was bedoeld voor afzet in Nederland en Groot-Brittannië!

 

Niet Nederland maar Spanje is wietschuur van Europa

Dat Spanje het nieuwe Nederland is op het gebeid van de telt en export van wiet is eigenlijk al geen nieuws meer te noemen, zoveel busts zijn er in de laatste jaren al geweest. Maar ‘Operation Heyho’ slaat alles qua omvang! De Guardia Civil in Spanje spreekt dan ook over de grootste wietvangst die ooit in het land gedaan is en dat wil echt wel wat zeggen.

Net voordat de omvangrijke bende de handelswaar in vrachtwagens naar Nederland en de UK wilde transporteren sloeg de politie in Catalonië toe. Liefst 25 personen – waaronder minstens één Nederlander – werden in de boeien geslagen en in totaal werd er 2700 kilo wiet in beslag genomen, met een waarde van 30 miljoen euro.

Internationale canna-business

Naast die ene Nederlander bestond de bende uit een bont gezelschap aan nationaliteiten: Spanjaarden uiteraard, maar ook Britten, Roemenen, Moldaviërs, Litouwers en Brazilianen in de leeftijd van 20 tot 60 jaar oud. Maar Nederland speelt weer eens de hoofdrol, aangezien Operation Heyho al vorig jaar april begon, nadat er 400 kilo wiet en 20 kilo hasj werd ontdekt in een truck met groente en fruit met bestemming Holanda. Sindsdien werd de bende ‘gemonitord’ door de Guardia Civil.

In de plaatsen Mataró, Castedefells (Barcelona) en Calafell (Tarragona) viel de politie afgelopen week binnen in 17 panden. De vrachtwagens met de ongelooflijke hoeveelheid wiet stonden klaar voor transport, waarbij als vermomming o.a. vaten bier, poefs en bokszakken werden gebruikt. Voor het gemak werd er ook een extractielab opgerold waar wietolie/concentraat werd gemaakt. In totaal werden er ook 10 wietplantages ontmanteld.

Tegen die hoeveelheden cannabis afgezet valt het in beslag genomen geldbedrag – 160.000 euro – nog alleszins mee…

Hollands glorie in Spanje

Deze megabust toont maar weer eens aan dat de politici en politie in Nederland stevig overdrijven als ze nog steeds beweren dat Nederland hét productieland in Europa is. Dat is en was al een tijdje SPANJE. Al dan niet met behulp van Nederlanders en Nederlandse know-how wordt er daar veel en veel meer wiet geteeld dan wij ooit hebben gedaan.

We sluiten af met een korte video van de Guardi Civil, die altijd wel zo aardig is om een cameraman mee te sturen op hun nooit aflatende – en net als hier volkomen zinloze – strijd tegen drugs:

(advertenties)