(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie ‘Narcos Mexico’ kijkt weet dat de Mexicanen wel weten hoe ze een wietveldje meer of minder moeten aanleggen. Maar met legale homegrown wiet in het grootste deel van hun Noord-Amerikaanse afzetmarkt, blijkt een groeiend aantal Mexicaanse (kartel)boeren de cannabis vaarwel te kussen en in te ruilen voor… avocado’s!

Geen marihuana in Chihuahua meer

Natuurlijk blijven er ook nog genoeg arme boeren over in Mexico die wél wiet verbouwen, of die switchen van cannabis naar de meer lucratieve – en helaas in Noord-Amerika ook weer populaire – drug heroïne. Maar laten we eens positief insteken vandaag en Chihuahua in het zonnetje zetten.

Nee, we bedoelen niet het kleinste hondenras ter wereld, maar de provincie Chihuahua en dan met name de wietboeren daar die hun gewas veranderen. Dat toch gerust opmerkelijk te noemen fenomeen kwam ons ter ogen via een artikel op de website El Sol de México, getiteld ‘Aguacate le gana terreno a la marihuana en Chihuahua‘.

Aguacate in plaats van marihuana in Chihuahua… Watskeburt?

Je moet de avocado’s van Hass hebben!

Om te beginnen; het gaat om de zogenaamde Hass avocado’s en dus niet om de Florida avocado’s. Nee, je moet die van Hass hebben! En die hebben ze dus ook steeds meer in en rond Guadalupe y Calvo in de provincie Chihuahua in Mexico, zo vernemen we van de eerste burger aldaar: burgemeester Noel Chávez.

Volgens hem geven steeds meer boeren in wat geldt als de beruchte ‘Gouden Triangel’ van drugsproductie hun  wietteelt eraan, om die fluks om te ruilen voor het kweken van avocado’s. In zijn gemeente alleen al oogsten die boeren dit jaar 10 ton Hass avocado’s, zo vertelt burgemeester Chávez ons. En dat is nog maar het begin, want het plan is om voor het einde van dit jaar nog eens 50.000 avocado-bomen aan te planten!

Nieuw verdienmodel voor wietboeren

Daarmee hopen burgemeester en boeren een nieuw economisch model te creëren in de door drugsgeweld geteisterde regio. Chávez: “Mensen geloofden hier niet in, maar wij zeiden: geef het een kans. En nu zie je de eerste resultaten. Dit programma begon drie jaar geleden met coördinatie tussen alle drie de niveaus van bestuur. En over nog eens drie jaar zullen we onze productie zien verveelvoudigen.”

Mede met dank aan die 50.000 nieuwe bomen dus, die volgens het gemeentebestuur van Guadalupe y Calvo goed moeten worden voor een jaarlijkse avocado-productie ter waarde van zo’n 90 miljoen pesos, ofwel 4,2 miljoen euro. En geld doet wonderen, zeker omdat de boeren grote potentie zien in avocado’s dankzij hun populariteit in Europa, de VS en China.

Avocado-hotspot van Mexico

Volgens burgemeester Chávez verbouwen zijn boeren nu ook alleen maar wiet en andere illegale gewassen (papaver met name) vanwege armoede. Maar hij hoopt dus dat voorlichting en bewustwording hen een andere manier wijzen om in hun levensonderhoud te voorzien. “Niemand gaf hen ooit eerder de technische kennis om te switchen naar avocado’s.”

Als zijn plan lukt, worden gemeenschappen losgeweekt van de teelt van illegale gewassen en neemt de lokale consumptie van het fruit toe, met daarbij de verwachting dat men binnen drie jaar een exportgemeente kan worden. De 10 ton van dit jaar zijn een goede start, maar de burgemeester gelooft dat zijn 70.000 inwoners nog veel beter kunnen en dat Chihuahua op afzienbare termijn ook kan concurreren met de avocado-producerende provincies in het zuiden van Mexico…

[openingsfoto: Byron Ortiz/Shutterstock, illustratie Mexicaanse ‘wietvlag’: Peruvian Ar/Shutterstock]
(advertenties)