(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zo snel na het inschakelen van het 12/12 lichtschema zag Dokter Groen nog nooit bloeiharen. Het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de nieuwe 150 Watt SANlight, die nu precies één week in zijn kweekkastje hangt. Hoe dan ook; het verschijnen van de bloeiharen is aanleiding om te dieven.

Zo zeg! Zijn mijn wietplanten de afgelopen week even flink gegroeid; dat niet alleen maar het is ook voor het eerst dat ik al na één week op het bekende 12/12 lichtschema, bloeharen zie. De snelle groei is natuurlijk voor een groot deel te wijten aan het feit dat de planten zich voorbereiden op de bloeifase. Wietplanten die van 18 uur licht naar 12 uur licht gaan, zullen altijd even een versnelde groei doormaken.

Dat gezegd hebbende, is de ontwikkeling van mijn CNNBS Indica’s afgelopen week nog eens extra snel gegaan dankzij de nieuwe SANlight kweeklamp. Normaliter had ik de planten nu nog onder een Hans Panel in de groeistand staan maar deze keer kregen ze gelijk met de omschakeling naar 12/12, ook met een veel krachtiger kweeklamp te maken. De SANlight heeft geen aparte groei- en bloeistand, dus ook het lichtspectrum veranderde. Alles bij elkaar genomen met dit tot gevolg…

Tijd voor dieven

Nee, ik heb geen dieven over de vloer gekregen. Gelukkig niet zeg, maar het verschijnen van de eerste bloeiharen is voor mij wel altijd aanleiding om mijn wietplanten aan de onderkant goed te snoeien. Zoals je misschien nog weet, heb ik een aantal weken geleden problemen met de planten gehad, waardoor ik ze opnieuw moest verpotten. Ik heb de indica’s daarbij meteen wat dieper ingegraven, zodat er nu dicht bij de grond een hoop kleine zijtakjes groeiden. Op de foto hieronder zie je wel wat ik bedoel.

Aan die begroeiing aan de onderkant van mijn planten heb ik niets. Er valt niet veel licht op en in het gunstigste geval komen er in de bloeifase een paar luchtige topjes aan. Daarentegen verbruiken de uitlopers wel kostbare suikers die de plant beter kan besteden aan de bovenste toppen, die wel potentie hebben.

Je kunt zulke takjes dus beter wegsnoeien, en dat doe ik bij voorkeur altijd bij het zien van de eerste bloeiharen zoals nu. Eén voor één heb ik de planten daarom uit de kast genomen en ze van de onderste takken ontdaan. Iedere plant heeft daardoor nu niet meer dan vier takken over, waar later toppen aan zullen groeien. Ik laat de blaadjes onder de uitlopers bij het dieven trouwens expres zitten. Deze doen immers nog aan fotosynthese, en dienen later nog als reserves voor een aantal mobiele mineralen. Dit zijn mineralen zoals stikstof (N), kalium (K) en fosfor (P) die binnen de plant kunnen verplaatsen. Na het dieven is dit het resultaat:

Je ziet wel dat de planten een stuk zijn opgeknapt door het dieven. Nu de jungle onder het bladerdek wat minder dichtbegroeid is, wordt ook de beluchting wat beter. Omdat de planten nu een hoop takken kwijt zijn, zullen ze de komende tijd nóg wel wat harder groeien. Maar daarvan zien jullie pas volgende week het resultaat, tot dan!

(advertenties)