(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het heeft even geduurd maar sinds de feestdagen, een weekje vakantie, nog even wachten op de nieuwe zaadjes en het kiemproces heeft onze kweekdokter dan eindelijk weer eens een wietplantje. Het is nog klein maar de jonge Purple Berry Muffinz staat wel trots in het midden van de Dokter Groen Special. 

Vorige week woensdag heb je mijn eerste kweekverslag van 2024 kunnen lezen. Ruim vier weken nadat ik de drie levens oude Runtz x Layer Cake had opgegeven, begon ik mijn nieuwe kweek door een Purple Berry Muffinz zaadje te laten ontkiemen. Dit is een nieuwe (hybride) wietsoort van Sensi Seeds en de Humboldt Seed Company uit Amerika.

Ik had het zaadje op maandag de 15e in een nat koffiefilter gedaan om te laten kiemen, en op donderdag was het uitgekomen. Ik heb het toen nog een dagje gegeven omdat ik het worteltje nog wat kort vond, en uiteindelijk op vrijdag de 19e pas gepoot.

Als je het koffiefilter tegen het licht houdt kun je mooi zien of je zaadje al een wortel heeft.

Een kaarsrecht worteltje dankzij de koffiefilter ontkiem methode.

Gemakkelijk planten in een Easy Plug

Omdat ik hydrologisch in de Dokter Groen Special kweek, heb ik het zaadje niet in aarde maar in een Easy Plug gepoot. Deze zit dan weer in een netpotje met kleikorrels, zodat de wortels er gemakkelijk uit kunnen groeien.

Als eerste laat ik de kleikorrels en de Easy Plug dan ook even weken in een emmertje voedingswater. Ik gebruik dezelfde voeding die ik de hele kweekronde zal gebruiken en dat is de Tripart van Terra Aquatica. Deze allereerste dosis is natuurlijk wel de laagst mogelijke dosis van slechts een halve milliliter van elk van de drie componenten per liter water.

Naast de Easy Plug en de kleikorrels gebruik ik bij het poten ook altijd wat Terra Aquatica Trikologic S. Dit zijn nuttige bacteriën die je in hydrosystemen kunt gebruiken. Je kunt het alleen niet zomaar in het water gooien, want de bacteriën hebben een vochtige vestigingsplaats nodig.

Als vestigingsplaats moet je eigenlijk een biofilter hebben maar die heb ik niet. In plaats daarvan laat ik de bacteriën in de kleikorrels en de Easy Plug vestigen. Ik strooi hiervoor gewoon een beetje van het poeder op het natte Easy Plugje en de natte kleikorrels voordat ik het zaadje erin poot. Zo kunnen de bacteriën zich verder vermenigvuldigen en met de wortels van de Purple Berry Muffinz meegroeien.

Om het uitgekomen zaadje te kunnen poten, prik ik eerst met een nieuw en schoon cocktailprikkertje een gaatje in de Easy Plug. Dan pak ik het zaadje voorzichtig op met een theelepeltje, en laat ik het met het worteltje in het gaatje zakken. Dit gaat heel gemakkelijk omdat het worteltje door de de koffiefilter methode  kaarsrecht is geworden.

De hydrokorrels en Easyplug laten weken in een voedingsoplossing.

Wat nuttige bacteriën voor hydrosystemen erbij.

Het ontkiemde plantje mag meteen in de Dokter Groen Special.

Waterwortels

De wortels moeten hun water en voeding in dit systeem direct uit het voedingswater halen. Het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem is namelijk een shallow water culture systeem. Dat is min of meer hetzelfde als het bekende deep water culture hydrosysteem (DWC), alleen groeien de wortels hier in een laagje water van ongeveer 5 centimeter in plaats van een hele emmer diep.

Een voordeel van de extra growtray en het ondiepe laagje water, is dat het waterreservoir eronder staat en daardoor makkelijker op temperatuur (18 tot 21 graden) blijft. Nog een voordeel is dat het water constant opgepompt wordt en weer terugstroomt, en er hierbij veel zuurstof in het water komt.

De EC-waarde (voedingsconcentratie) is met een waarde van 1,1 nu nog laag, en de pH-waarde is met 6,4 juist hoog. De lage EC-waarde is op dit moment meer dan genoeg voor het jonge plantje. De pH-waarde heb ik met opzet op 6,4 gehouden, omdat calcium en magnesium dan goed kan worden opgenomen. Ik heb hier in het verleden weleens een gebrek aan gehad in de kiemfase, door de pH-waarde meteen op 5,8 af te stellen.

Voor voldoende zuurstof is het echter nog steeds nodig om het voedingsreservoir te beluchten met een bruissteen en een aquariumpomp. Om de wortels uit het potje en in het water te laten groeien, leg ik een extra bruissteentje direct onder het potje, in de growtray. De bubbels spatten tegen de onderkant van het netpotje. Zo houden ze de onderste kleikorrels nat en lokken ze de wortels als het ware het water in.

Een mooie Purple Berry Muffinz.

Maar nog geen worteltjes helaas…

De EC-waarde is 1,1 en pH-waarde 6,4.

Ik plaats het netpotje met het geplante wietzaadje zo snel mogelijk in het hydrosysteem, zodat die meteen van onderaf nat gehouden wordt door de opspattende luchtbellen. Dit is de snelste manier om de wortels uit het potje en in het water te krijgen. Toch was er vanmorgen nog geen wortel uit het potje gegroeid jammer genoeg.

Volgende week zullen er wel wat wortels in het water groeien verwacht ik. Tegen die tijd zullen de blaadjes ook wel wat groter zijn, en komt de groei ook in een stroomversnelling. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)