(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na drie kweekrondes begint de Runtz x Layer Cake van Dokter Groen toch een beetje af te takelen. De blaadjes blijven klein, de stammen verhouten en de groei wil niet lekker op gang komen. Onze kweekdokter kijkt het nog één weekje aan maar als ze niet snel opknapt neemt hij volgende week toch echt afscheid van de plant. Wat zou jij doen?

Zelf ben ik niet helemaal lekker op het moment maar Runtz x Layer Cake staat ook niet bepaald te blaken van gezondheid. Toen ik de pH-waarde ’s middags na de laatste update van vorige week even ging checken, bleek die nog wat te hoog. Ik heb er een milliliter pH-min bijgedaan en vervolgens stond de pH de volgende ochtend op 4,3 ongeveer. Daar heb ik dan weer wat water aan toegevoegd om het water wat minder zuur te maken.

Lang verhaal kort heeft de wietplant deze week niet helemaal het juiste voedingswater gehad. Maar afgezien daarvan begin ik ook te twijfelen aan de plant zelf. Dit is inmiddels wel de vierde groeifase van deze dame, en ik vermoed dat dat toch zijn tol eist nu.

Nieuwe 5-vingerige blaadjes zijn er wel maar die blijven allemaal erg klein. De rest van de bladeren hebben maar één vinger en zijn in veel gevallen ook niet eens gekarteld. Veel blaadjes zijn wat geler geworden en de takjes zijn vrijwel allemaal paars.

In de hoogste groeipunten zie ik bovendien nog steeds witte bloeiharen, en ik heb het vermoeden dat die ook gewoon nieuw zijn. Of de plant is dus nog steeds niet helemaal terug in de groei, of ze is gewoon te vaak gerevegged en geeft het toch een beetje op nu.

Doorkweken of opnieuw beginnen?

Hoewel ik het idee om zo lang mogelijk met deze plant door te kweken nog steeds heel interessant vind, twijfel ik daar nu wel aan. Als het zou kunnen zou ik een deel van de nieuwe takken weghalen, want het ziet er naar uit dat de plant anders weer belachelijk veel takken krijgt. Ik ben echter bang dat dat alleen maar zou resulteren in een plant met weliswaar minder maar nog steeds kleine topjes.

Het is namelijk wel bekend dat steeds opnieuw reveggen, er bij wietplanten voor zorgt dat ze steeds meer en dus kleinere topjes krijgt. Dat hebben we tijdens de laatste bloeifase ook wel gezien, want hoewel de opbrengst nog steeds redelijk was (150 gram) was het ook veel meer knipwerk door al die kleine buds.

Het is natuurlijk wel een beetje zonde van alle energie maar wellicht is het beter om de Dokter Groen Special en het bijbehorende Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem te legen, schoon te maken en een nieuwe kweek te beginnen. Maar goed, dat is dus wel het einde van Runtz x Layer Cake en dat kan ook niet zonder passend afscheid te nemen.

Laatste kans

Ik beslis daarom bij deze dat de plant nog één week krijgt om bij te trekken. Ik heb haar zojuist vers voedingswater gegeven en zal de pH-waarde vanmiddag nog even goed afstellen (op 5,8). Mocht ze daardoor weer helemaal opleven dan geef ik haar nog een kans. Mocht ze niet bijtrekken, dan zal ik volgende week een passend eindverslag maken.

Dat belooft dan ook wel interessant te worden, want ik ben bijvoorbeeld heel nieuwsgierig naar de wortels na drie kweekrondes. De wortels van eerder gekweekte wietplanten trokken hun netpotjes al uit elkaar, dus denk je maar eens in hoe het netpotje van deze dame eruit ziet.

Het is dus niet helemaal zeker wat je volgende week van me kunt verwachten, maar spannend is het wel. Gaat ze om dan wordt het afscheid nemen en een nieuw wietzaadje ontkiemen… Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)