(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In huize Groen staat het restant van Runtz x Layer Cake precies één week op 18/6. De wietplant is nog niet terug aan het groeien maar heeft haar fris-groene kleur wel weer teruggekregen. Tijd voor een fotoshoot en een lesje reveggen van onze kweekdokter.

Mocht je het gemist hebben; vorige week woensdag heb ik de Runtz x Layer Cake plant geoogst. Het was de derde oogst voor deze plant in mijn ‘Dokter Groen Special’ hydro-kweekkast. Na het oogsten heb ik het lichtschema dan ook weer direct van 12/12 naar 18/6 verzet om de wietplant te laten reveggen. Ook heb ik de lamp wat gedimd en ben ik weer op groei- in plaats van bloeivoeding overgestapt.

Van week tot week reveggen

Door de langere dagen zal de plant vanzelf weer terug in de groeifase gaan, maar dat duurt wel even. De laatste keer ging dat best wel snel kan ik me herinneren, alleen heb ik er geen foto’s of kweekverslagen van bijgehouden. Tussen de oogst op 2 augustus en het eerste groeiverslag daarna, zaten toen vier weken van mediastilte.

Deze keer ga ik echter door met m’n wekelijkse schrijfsels, zodat ik je van week tot week kan laten zien hoe een wietplant in de overgang van bloei terug naar groei verandert. En staat Runtz x Layer Cake dan nu alweer te groeien? Dat nog niet, maar de blaadjes en achtergebleven topjes hebben na deze week op 18/6 wel weer een mooie frisse groene kleur gekregen.

Deze frisse groene kleur vertelt me dat de plant weer actief aan het omschakelen is. Ze zal zich er misschien niet bewust van zijn maar haar blaadjes produceren weer volop bladgroen. En dat zullen ze de komende tijd nodig hebben voor de fotosynthese. Daarmee zet ze het licht namelijk om in suikers die benodigd zijn om haar nieuwe bladeren en takken aan te maken.

Wietboom

De oude topjes lijken trouwens nog steeds rijper te worden en krijgen volgens mij ook nog steeds nieuwe trichomen. Of dat echt zo is weet ik niet zeker maar zo lijkt het wel. Ik heb er een paar macrofoto’s van gemaakt vanmorgen om het te laten zien. Het ziet er best wel smakelijk uit maar de wietplant heeft deze topjes hard nodig, want daaruit komen straks al haar nieuwe takken.

Over de takken gesproken; de ondersten worden met iedere nieuwe cyclus dikker, terwijl ze aan de bovenkant verhouten. De onderste nieuwe groei van de laatste cyclus vormt steeds weer de basis van waaruit de nieuwe plant moet groeien. Het zorgt er na drie oogsten voor dat de plant een grillige verhoute stam heeft, en een beetje op een kleine boom begint te lijken. Ik vind het prachtig om te zien!

Rustig met de voeding

Nadat ik de foto’s heb genomen heb ik zoals elke week weer vier à vijf liter gebruikt voedingswater afgetapt, en het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem afgetopt met vers kraanwater. Er ging deze keer niet veel meer als de afgetapte hoeveelheid in, en dat komt natuurlijk omdat de plant zonder al haar oude takken veel minder water en voeding gebruikt. Daarnaast staat de 170 Watt G-Bars LED kweeklamp ook gedimd, dus er verdampt ook veel minder water.

Qua voeding doe ik het ook heel rustig aan nu. Ik gebruik de halve dosis en hou de verhouding aan voor een wietplant die net haar eerste gekartelde blaadjes heeft. Ik doe er wel wat extra sporenelementen in, en de plant krijgt ook wat silicium. Dit zit allemaal in een flesje LED-Protect wat ik al heel lang in huis heb maar helaas niet meer verkrijgbaar is. Maar goed, dit is verder geen noodzakelijkheid maar wel wat extra verwennerij voor mijn oude Runtz x Layer Cake.

De pH-waarde hou ik natuurlijk wel zo goed mogelijk op 5,8 want de lage dosis voeding moet wel goed opgenomen worden. Op die manier zal de nieuwe groei denk ik niet zo lang op zich laten wachten. Met een beetje geluk kan ik je volgende week al een paar kleine nieuwe uitlopers laten zien. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)