(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden hing Dokter Groen de eerste helft van zijn oogst alvast te drogen, en vandaag is het tijd voor de tweede helft. Hij verwacht een hele mooie totaalopbrengst, en rekent eens uit wat nou beter is qua tijd en opbrengst. Doorgaan met reveggen of een nieuw wietzaadje laten kiemen?

Wiet kweken is takkenwerk! Dat bedoel ik natuurlijk vooral letterlijk, al ben ik nu wel een even klaar met mijn Runtz x Layer Cake. Hahaa, eigenlijk bedoel ik ook dat letterlijk want ook de oogst zit erop. Zoals je inmiddels denk ik wel weet was het de derde oogst voor deze plant. Oogst 3,2 eigenlijk want ik had de eerste helft twee weken geleden al geoogst en te drogen gehangen.

Oogst 3.2

Het oogsten in delen heeft zeker de moeite geloond. Alle topjes zijn mooi rijp en hard geworden, en de plant heeft nog best wat gewicht aangemaakt als je het mij vraagt. Van sommige topjes zijn de blaadjes zelfs helemaal zwart geworden! Wat best gek is eigenlijk want dat heb ik nog niet eerder bij deze plant gezien.

De hoofdtoppen van het eerste deel van de oogst heb ik nog niet schoon geknipt, maar vullen al wel twee van mijn voorraadpotten. Normaal gesproken levert een oogst me ongeveer drie potten op, maar nu heb ik er dus al twee én nog een droogtent die vol hangt. De toppen van dit tweede deel van de oogst zijn natuurlijk wel wat kleiner, maar ik ben heel benieuwd naar het totale eindgewicht.

Hoe snel gaat reveggen?

Het was wat hectisch vanmorgen en ik was al een beetje aan de late kant, maar ik wilde de oogst ook niet langer uitstellen. Ten eerste natuurlijk voor jou lieve lezer, want anders had ik je niet veel te vertellen vandaag. Maar de plant was er ook echt wel aan toe inmiddels. Deze derde cyclus begon namelijk op 2 augustus na de tweede bloeifase en oogst. Ze zag er toen zo uit:

Runtz x Layer Cake op 2 augustus na haar tweede oogst.

Hoewel ik het reveggen vooral voor de lol doe, om te zien hoe vaak het kan, is het ook best interessant om eens terug te rekenen hoe lang zo’n cyclus nou duurt. Kwekers roepen namelijk vaak dat reveggen te lang duurt. Voordat je een wietplant gerevegged hebt, zouden zij dan al een nieuwe plant van hetzelfde formaat kunnen kweken.

Ik denk zelf dat het elkaar ook niet zoveel ontloopt. Zeker niet als je hydrologisch kweekt in de Dokter Groen Special kweekkast, want dan groeien wietplanten echt razendsnel!

Goed, op 2 augustus heb ik de Runtz x Layer Cake weer op 18/6 gezet, en op 13 september zat de groeifase erop en ging het lichtschema weer op 12/12. Dat zijn exact zes weken, en inderdaad genoeg tijd om een zaailing op te kweken. Als je het ontkiemen echter meerekent dan heb je slechts vier goede groeiweken. En misschien nog niet zo’n grote plant als deze. Toen ze op 12/12 ging stond ze er namelijk zo bij:

Op 13 september ging de klok weer op 12/12.

Runtz x Layer Cake op 29 maart 2023, zes weken na het ontkiemen.

Ter vergelijking heb ik ook even een foto van deze plant na haar eerste zes weken opgezocht (zie hierboven). Ze was toen ook al behoorlijk groot moet ik zeggen, en stond zelfs al te bloeien! Het ontloopt elkaar dus echt niet veel, reveggen of opnieuw een zaadje laten ontkiemen.

Groeifase 4

Ik kan dus met een gerust hart doorgaan met reveggen, want ik verlies er geen tijd of opbrengst door. Het enige dat ik wel een beetje mis is afwisseling qua smaak. Ik rook deze wiet nu namelijk al ongeveer een half jaar! En hoewel de Runtz x Layer Cake echt heerlijk is met haar sterke mandarijnensmaak, zou ik wel weer eens een lekkere Kush willen hebben of zo. Nou ja, gelukkig is mijn buitenwiet ook snel droog…

Na de oogst heb ik de schakelklok van de DGS kast weer op 18/6 gezet. Ook heb ik zoals elke week een emmer (+/- 4,5 liter) gebruikt voedingswater afgetapt, en het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem met schoon water afgetopt. Er ging deze week 10 liter water in maar ik heb daar deze keer geen voeding bijgedaan. Wel wat pH-min om de pH-waarde weer naar de ideale waarde van 5,8 te brengen.

Dokter Groen

(advertentie)