(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De tropische nazomer is voorlopig weer even voorbij. Jammer, maar het zorgt er wel voor dat de temperatuur in de kweekkast van Dokter Groen weer wat aangenamer is voor Runtz x Layer Cake. Deze plant wordt aanstaande vrijdag alweer zeven maanden, en gaat vandaag voor de derde keer op 12/12. Op naar oogst nummero drie!

Vanmorgen werd ik na twee tropische weken weer eens wakker van de regen buiten. Gelukkig waaide het ook flink, zodat de topjes van mijn wietplanten buiten na de regenbui snel weer droog waren. Het lijkt er echter wel op dat het gedaan is met de zinderende nazomer. Jammer!

Hoewel ik natuurlijk hoop dat we nog zo’n lekkere zonnige week gaan krijgen, is het op het moment een stuk koeler buiten. Dat is wat minder voor de buitenplanten die nog een flink aantal bloeiweken voor de boeg hebben. Maar zoals een wijs man ooit zei heeft elk nadeel ook voordelen. Zo groeien er sinds twee dagen ineens enorme oesterzwammen uit de kweekemmers. Drie keer raden wat ik vanavond eet…

Runtz x Layer Cake weer op 12/12

Ook is de temperatuur in mijn Dokter Groen Special hydro-kweekkast weer veel aangenamer voor de Runtz x Layer Cake plant. Deze dame is aanstaande vrijdag precies zeven maanden oud, want ik ontkiemde haar op 15 februari toen ze nog maar een zaadje was. In die zeven maanden heeft ze tweekeer gebloeid en nu staat ze aan de vooravond van haar derde bloeifase.

De plant is sinds halverwege augustus weer aan het groeien. Ik heb haar twee weken geleden even flink gesnoeid maar inmiddels vult ze de kweekkast weer met gemak. Ik denk zelfs dat ze alweer wat te groot geworden is, dus heb ik vanmorgen het 12/12 lichtschema weer ingesteld. Vanaf nu gaat de dimbare 170 Watt G-Bars LED die je bij de Dokter Groen Special krijgt, om 22:00 uur aan, en om 10:00 ’s ochtends weer uit.

Door het lichtschema op 12/12 te zetten zal de plant natuurlijk gaan bloeien. En omdat ik de kweeklamp ’s nachts laat branden, hou ik het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur zo klein mogelijk. Dit komt een goede stofwisseling ten goede, en voorkomt al te grote opstartproblemen in de morgen.

Paarse takken?

Vorige week vertelde ik onder meer ook dat de takken van de Runtz x Layer Cake nog een beetje paars waren, en dat ik met het 12/12 lichtschema wilde wachten tot de plant weer kerngezond was. Op het moment zijn de takken echter nog steeds een beetje paars, maar omdat ze alweer zo groot is heb ik haar toch maar op standje bloeien gezet.

De paarse takken zijn tijdens het reveggen ontstaan, en daarna wel minder geworden maar niet meer helemaal weggegaan. Ik weet niet precies waar het aan ligt maar ik vermoed dat de warme temperaturen er misschien wat mee te maken gehad hebben. Het was de afgelopen weken namelijk dikwijls boven de 35 graden in de kweekkast.

Ook kan het natuurlijk zo zijn dat de plant na twee oogsten wat levenskracht verliest. Dat hoop ik echter niet want het plan is zoals je weet om de Runtz x Layer Cake zo lang mogelijk in leven te houden. Ik hoop dan ook dat de paarse takken in de komende twee weken zullen verdwijnen. De strekkende fase gaat immers weer beginnen, en dat betekent een extra snelle groei!

Volgende week zal mevrouw de wietplant dan ook wel een stuk groter zijn. Ik denk dat ik dan wel weer even met de schaar aan de gang moet om te voorkomen dat de takken elkaar verstikken. Maar goed, dat ga je weer zien over een week. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)