(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na 11 weken en 5 dagen ging de prachtige Runtz x Layer Cake plant van Dokter Groen eraan. Hoewel… de plant leeft nog steeds, en gaat misschien zelfs een tweede leven tegemoet. Wat trouwens ook een nieuw leven tegemoet gaat zijn vijf buitenwietplantjes en de paddo’s en paddenstoelen die onze kweekdokter ook kweekt, kijk maar.

De toprot die ik vorige week ontdekte kwam denk ik toch vooral door de gefascieerde top. Ik denk dat zo’n mutatie toch niet helemaal gezond is, en dat zo’n top ook eerder aan een schimmel ten prooi valt. De calyxen groeien in zo’n top ook wel heel erg dicht op elkaar, wat natuurlijk ook niet helpt. Ik vertel dit allemaal omdat ik de rest van mijn wiet de afgelopen week nog rustig heb kunnen spoelen, zonder tekens van toprot of schimmels te zien.

Afgelopen maandag heb ik de plant echter toch maar geoogst. Alle toppen waren er namelijk gewoon klaar voor, en ook de lager groeiende buds waren deze keer goed ontwikkeld. Ik denk dat het knippen van het gros van de schutbladeren daar ook wat aan bijgedragen heeft. Ik knipte de bladeren om de luchtvochtigheid te verlagen, nadat ik de rotte top had verwijderd. Maar het heeft voor de ontwikkeling van de lager groeiende toppen ook goed uitgepakt.

Voor het oogsten heb ik nog een korte fotoshoot gehouden. Deze keer met de 170 Watt G-Bars LED uitgeschakeld, omdat ik ’s middags oogstte toen de lamp al een paar uur uit stond.

Beste moment om te oogsten

De meningen verschillen trouwens best wel over wat nu het beste moment is om te oogsten. Sommigen zeggen dat je het beste na een lichte periode kunt oogsten, omdat de plant dan tot het laatste moment cannabinoïden en terpenen produceert. Anderen stellen dat je beter aan het einde van een donkere periode kunt oogsten, omdat er dan minder terpenen verdampt zijn door de warmte van het licht.

Ik heb zogezegd dus een paar uur nadat de lamp uitging, geoogst. Daar heb ik ook over nagedacht, want in het donker gaat de ontwikkeling van wietplanten nog een paar uur door. Dit doen ze met de reserves die ze tijdens de dag opgeslagen hebben door fotosynthese. Op deze manier heb ik dus én minder verdamping van terpenen, én blijft de plant ze tot het laatste moment toe produceren. Je moet hier echter ook weer niet te veel belang aan hechten, want eerlijk gezegd heb ik nooit echt een verschil gemerkt door het oogstmoment.

Van het oogsten zelf heb ik niet veel foto’s gemaakt. Geloof me dus maar als ik zeg dat ik de takken gewoon één voor één heb afgeknipt, van de laatste schutbladeren heb verlost. En toen ondersteboven in mijn droogtent heb gehangen.

Nieuwe ronde?

Aan het onderste deel van de plant heb ik deze keer echter wel nog een paar topjes en wat blaadjes laten zitten. Daarna heb ik de Runtz x Layer Cake laten staan, het licht weer verlaagd, naar 40% gedimd en op 18/6 gezet. Ik weet nog niet zeker of ik hem echt opnieuw laat groeien en bloeien maar ik wil eens kijken hoe snel ik deze plant kan laten reveggen.

We zien wel wat het wordt maar ik zou het helemaal niet erg vinden om deze nog eens te kweken. De geur is fantastisch en de planten bulken van de trichomen. De takken waren ook erg zwaar allemaal dus ik verwacht eigenlijk ook een uitstekend oogstgewicht.

Wat ik zeker wél ga laten groeien en bloeien, dat zijn de vijf zaadjes van de CNNBS Buitenwiet Test. In de zomer wordt het bij mij toch te heet om echt lekker binnen te kweken. Ik ga dus lekker buiten aan de gang met de Strawnana Gum, Jack Hulkberry, #25 Dynamite, Dynamite Kiks en Double Bubble van CNNBS en SeedStockers.

In mijn tuin heb ik alleen ’s middags een paar uur zon, dus het zullen geen monsterplanten worden. Door ze dit jaar te verduisteren hoop ik er toch wat mooie buitenwiet aan over te houden. Ik heb de zaden vanmorgen alvast in een koffiefilter gedaan om ze te laten ontkiemen.

Paddenstoelen kweken

Wat ik verder ook nog aan het kweken ben, zijn magische paddo’s en eetbare paddenstoelen. Niet met een kant en klaar kweeksetje maar door zelf mycelium op een graansoort te kweken, en dan over te zetten naar een substraat zodat er paddenstoelen komen. Ik heb er een mooi kastje voor gebouwd en er groeit nu broed van verschillende soorten paddestoelen. Het kastje is geautomatiseerd met een goedkope luchtvochtigheid-controller en een warmtematje.

Van een bakje oesterzwammen uit de supermarkt heb ik als het ware stekken genomen (ja, dat kan ook met paddenstoelen). De mycelium daarvan groeit nu op twee zakken mais, en zal ik later in emmers op stro laten groeien. Van de oogst uit een paddo kweeksetje heb ik ook Cubensis-mycelium groeien, waarvan ik over ongeveer een maandje de eerste oogst verwacht. En tot slot kweek ik broed van de gezonde Lion’s Mane paddenstoel op een zak met gesteriliseerde gierst. Deze gaat later ook in een emmer maar groeit dan op houtpellets die je kunt kopen als brandstof voor speciale kachels daarvoor.

Als ik wat meer ervaring met paddo’s en paddenstoelen heb, wil ik daarover ook verslagen gaan schrijven. Paddenstoelen kweken is namelijk ook heel interessant, en levert je gemakkelijk je eigen paddo’s en eetbare paddenstoelen op. Het leuke is ook dat je elke verse paddenstoel kunt klonen en zelfs gedroogde paddenstoelen gemakkelijk via de sporen kunt vermeerderen.

Volgende week zal mijn oogst denk ik nog niet droog genoeg zijn maar ik verwacht wel dat de zaadjes dan in de aarde zitten. Misschien maak ik dan ook nog wat foto’s van mijn paddo-avontuur om de boel een beetje op te leuken. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)