(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In huize Groen is de strekkende fase voorbij, en vinden de grootste veranderingen bij Runtz x Layer Cake vooral op microniveau plaats. Of met andere woorden op het niveau van de trichomen, bloeiharen en calyxen. Oftewel alles waar het de kweekdokter om te doen is.

De groei van Runtz x Layer Cake is er eindelijk helemaal uit, en de trichomen worden steeds talrijker. Ook heb ik jammer genoeg alweer de allereerste bruin gekleurde bloeiharen gespot. Dat vertelt me dat de plant nu de tweede helft van haar bloeifase in gaat.

Trichomen en terpenen

Het zijn weken waarin de grote veranderingen van de plant voorbij zijn. Op microniveau gebeurt er echter wel van alles. De trichomen vullen zich met steeds meer cannabinoïden en terpenen, en ook de calyxen zwellen langzaam op. Opvallend is dat de uiterste punten van de toppen bij deze soort een beetje geknikt zijn. Ik denk dat dat komt omdat de nodes in de buds asymmetrisch zijn, en de groeipunt door het aanzwellen een kant op geduwd wordt. Ik vind het een mooi gezicht, zulke grillige toppen.

De geur van Tangie is onmiskenbaar bij deze Runtz x Layer Cake. Inmiddels hoef ik de planten ook niet meer aan te raken om het te ruiken, want de sterke mandarijnengeur komt me al tegemoet zodra ik de deur van de Dokter Groen Special open. Ik heb het vaker gezegd: Tangie is een van mijn favoriete smaken in wiet, dus ik ben verrukt dat die geur bij deze plant zo sterk aanwezig is. Ik hoop echter ook dat de GMO smaken later ook naar voren komen, want daarvoor had ik deze strain uiteindelijk uitgekozen. GMO staat trouwens voor garlic, mushrooms en onion, hoe gek het ook klinkt.

Omdat de ontwikkeling nu meer op de kleine trichomen plaatsvindt dan in de groei van de takken, heb ik mijn camera daar vandaag ook vooral op gericht. Ik denk dat ik een paar mooie plaatjes heb kunnen schieten. Ik heb geprobeerd om ook de trichomen op de stam te fotograferen, alleen viel dat resultaat een beetje tegen. Stammen maken toch echt veel minder trichomen aan dan blaadjes en bloemen.

Voeding-adempauze

Na de foto’s gemaakt te hebben, heb ik weer het water ververst. De plant drinkt ongeveer drie liter per dag op het moment, dus ik heb dat deze week al een keer of twee aangevuld. Vandaag was het echter weer tijd voor de wekelijkse verversing, en daarbij tap ik altijd eerst een emmertje van ongeveer 4,5 liter gebruikt water af. De pH- en EC-waardes daarvan waren 6,1 en 2,3.

Omdat de EC-waarde vrij hoog is, de groei eruit is en ik de bloeiharen zo lang mogelijk vers en wit wil houden, heb ik vandaag een keer niets aan het water toegevoegd. De pH-waarde zal dan iets hoger uitkomen, rond 6,4 misschien. En de EC-waarde zal iets zakken, naar 1,9 schat ik. Ik zal het vanavond nog even checken maar met een wat hogere pH en een wat lagere EC kan de plant wat calcium en magnesium opnemen, en krijgt ze even een korte adempauze qua voeding.

Morgenochtend heeft ze er weer een dag fotosynthese op zitten, en zal ik het voedingswater zonodig weer wat sterker maken. Voor volgende week verwacht ik dat de trichomen nog wat talrijker en dikker zijn, en de toppen nog wat meer opgezwollen. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)