(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelf had Dokter Groen het niet echt meer verwacht maar Runtz x Layer Cake is over de volle breedte wéér 25 centimeter hoger geworden. De trichoomontwikkeling komt ook op gang en de gefascïeerde top heeft een mooie hanekam. Om de laagst groeiende topjes ook wat licht te geven ontbladert hij de plant. De afgeknipte bladeren worden gedroogd en ingelijst. Kweekverslag!

Weet je nog dat ik vorige week vertelde dat ik niet verwachtte dat mijn Runtz x Layer Cake nog veel verder zou groeien? Nou, daar had ik me even lelijk vergist want mevrouw is sindsdien weer 25 centimeter hoger geworden. Ze heeft er duidelijk zin in want de topontwikkeling gaat eigenlijk net zo hard, en de buds worden dagelijks zichtbaar groter. De trichoom-ontwikkeling is ondertussen ook op gang gekomen, en het begint steeds lekkerder te ruiken in mijn ‘Dokter Groen Special‘.

Het eerste wat ik vanmorgen dan ook nodig moest doen, was het verhogen van de clipfan en de (170 Watt) dimbare G-Bars LED. De toppen raakten de lamp natuurlijk nog niet aan, want ik neem elke dag wel even een kijkje in de kast. Het is voor mij een heerlijk rustmomentje in de ‘natuur’ na een werkdag. Maar goed, de toppen kwamen ondertussen wel dicht in de buurt. Ik had de lamp natuurlijk al eerder hoger kunnen optakelen maar daarmee stimuleer je de strek alleen maar nog meer.

Het is wat momenteel even een dagelijkse bezigheid om de lamp op de juiste hoogte te houden. Niet te hoog zodat de strek nog verder toeneemt, maar ook niet zo dicht erop dat de toppen verbleken.

Polyploïde of fasciation?

De polyploïde top die ik vorige week voor het eerst ontdekte, is inmiddels ook een stukje groter. Het is een zeer fotogenieke hanekam geworden. Ik hoop en verwacht dat deze de komende weken nog véél dikker gaat worden, want ik vind het fascinerend. Of moet ik misschien zeggen: fascierend? In tegenstelling tot wat ik dacht, wordt dit fenomeen namelijk fasciatie genoemd, en is het geen polyploïde top.

Wat het verschil tussen polyplodie en fasciatie precies inhoudt, dat moet ik nog eens goed uitzoeken. Ik had wel gelezen dat een polyploïde top in tegenstelling tot een gefascïeerde, ronder is en niet zo lang gerekt.

Ontbladeren en inlijsten

Omdat de Runtz x Layer Cake inmiddels alweer aan de lange kant begint te worden, leek het me ook wel een goed idee om de plant een beetje uit te dunnen. Ik had vorige week natuurlijk al gediefd maar de laagste nog groeiende topjes mogen ook wel wat licht krijgen. Het ontbladeren zorgt ook voor een betere luchtstroming rond de topjes, en verlaagt de luchtvochtigheid in de kweekkast een beetje.

Ik heb niet te gek veel weggehaald maar selectief wat bladeren die naar mijn smaak wat te veel licht tegenhielden, of een beetje in de weg van andere topjes groeiden. Op een van de foto’s van vandaag zie je de bladeren op de grond liggen. Omdat ik ze zo mooi vond heb ik er een paar tussen twee dikke boeken gelegd om ze te laten drogen. Als ik binnenkort ergens – bij voorkeur in een kringloopwinkel – een mooi lijstje op de kop kan tikken, dan lijst ik ze in voor aan de muur.

Vers voedingswater

Vervolgens was het natuurlijk ook weer tijd voor een vers drinkwatertje voor mevrouw. Zoals altijd heb ik hiervoor weer een emmertje water afgetapt, en aangevuld met vers voedingswater. Ik haalde ongeveer vierenhalf liter water uit het hydrosysteem, en vulde het aan met tien liter schoon kraanwater. Daar voegde ik voor 6 liter bloeivoeding (Terra Aquatica TriPart) aan toe. De pH-waarde voor het verversen was 6,2 en de EC was 2,4.

Ik heb naast de voeding nog even geen pH-min toegevoegd; vanavond zal ik de pH-waarde nog even checken en zonodig aanpassen. Ook heb ik de zelfgemaakte smaakverbeteraar niet meer gebruikt. Nadat ik het vorige week wel had toegevoegd merkte ik namelijk dat er hier en daar wat bladstelen paars kleurden. Ik zal het later nog eens proberen, om te zien of de stelen dan weer paars worden, of dat dat ergens anders aan gelegen heeft.

Tot volgende week!
Dokter Groen

(advertentie)