(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De ontwikkelingen in huize Groen gaan momenteel zeer voorspoedig, en Runtz x Layer Cake laat een prachtige topontwikkeling zien. Het kon eigenlijk zelfs niet eens beter, want de plant heeft een ideale hoogte, en tot groot plezier van de kweekdokter ook een heuse polyploïde wiettop! Kweekverslag.

Toen ik enkele weken geleden nog twijfelde of het al tijd was voor het 12/12 lichtschema en daarmee de bloei, zag ik reacties op het bericht op de CNNBS Facebook pagina als “veel te vroeg!” en “nog drie weken en dan misschien op 12/12”. Zelf twijfelde ik natuurlijk ook dus dit is zeker geen betweterigheid of een verwijt. Ik heb vanaf dat moment (klik hier voor een foto) echter nog maar één weekje gewacht, en ik kan je zeggen dat mijn Runtz x Layer Cake meer dan groot genoeg is geworden. Ze hoeft wat mij betreft nog geen millimeter hoger te worden dan ze nu is.

Ik ben heel tevreden over het formaat zoals ze nu is, en die enorme toename in formaat heeft ook echt te maken met het feit dat ik hydrokweek. Als de plant nu nog veel hoger gaat worden, dan ga ik volgende keer nóg een weekje eerder op 12/12. Dat verwacht ik echter niet, want de topontwikkeling verloopt ook al heel snel nu, en dat is voor mij een redelijk teken dat de groei er min of meer uit is nu. Het is trouwens ook een goed teken voor wat betreft het uiteindelijke formaat van de toppen. Zeker omdat de hele trichoom-ontwikkeling nog op gang moet komen.

Mijn eerste polyploïde top!

Aangezien de topjes van de Runtz x Layer Cake zo lekker gaan, wilde ik ze ook even extra goed fotograferen. Daarbij ontdekte ik tot mijn grote genoegen dat één van de takken heel breed en plat is, in plaats van min of meer rond. Ik dacht meteen aan een polyploïde top, omdat ik deze mutatie al heel vaak gefascineerd op foto’s heb zitten kijken. Toen ik de bovenste nodes en de hoofdtop van de tak bekeek wist ik het helemaal zeker: dit is een polyploïde top! De bovenste vier nodes zitten namelijk per twee aan één kant van de tak, en de hoofdtop is breder dan gewoonlijk.

Zelf heb ik nooit eerder een polyploïde plant of top gekweekt, en ik heb er zelfs nog nooit eentje in het echt gezien. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe deze bud zich verder gaat ontwikkelen, en zal er de komende weken dan ook steeds even een paar mooie foto’s van maken. Superleuk dit!

Dieven

Omdat ik niet veel groei in de hoogte meer verwacht heb ik de plant vandaag ook maar even gediefd. Niet al te veel maar eigenlijk alleen wat er onder het scrogrek aan blaadjes en kleine zijtakjes groeide. Al met al was het echter toch nog een behoorlijke bladerberg toen ik het achteraf op de grond zag liggen. Ik had wel een beetje met mevrouw te doen hoor, dus bij ieder knipje verontschuldigde ik me stilletjes in mezelf. “Sorry plantje, ik weet dat het pijn doet maar het is voor je eigen bestwil…”

Het dieven doe ik natuurlijk zodat de plant niet te veel energie verliest aan de onderste topjes. De bovenste toppen – en dus ook het mooie polyploïde exemplaar – krijgen op deze manier nog wat extra levenskracht om lekker, groot en dik te worden. Er gaat door het dieven namelijk meer auxine, sappen, glucose en ook voedingsstoffen naar de overgebleven toppen die nog aan de plant zitten. Een ander voordeel is dat ik de inmiddels behoorlijk dikke stam beter op de foto kan zetten.

Verse voeding & smaakverbeteraar

Na alles wat ik de plant weer heb aangedaan, heb ik haar weer even lekker verwend met verse voeding. Hoe ik dat doe weet je inmiddels; ik tap een emmertje (5 liter) gebruikt voedingswater af en meet even de pH- en EC-waarde daarvan. Dat was vanmorgen respectievelijk 6,2 en 1,9 – uitstekend! Vervolgens heb ik het systeem weer met schoon kraanwater afgevuld (er ging 15 liter in, dus de plant heeft deze week 10 liter verbruikt) en daarna voor 10 liter voeding (T.A. TriPart voor de bloeifase) aan toegevoegd.

Tot zover niets nieuws dus maar vervolgens heb ik ook nog 10 milliliter van mijn zelfgemaakte smaakverbeteraar bijgedaan. Ik las het recept hiervoor natuurlijk op CNNBS, en experimenteer nu dus of het ook echt wat voor de smaak doet. Op zich zou dat wel goed kunnen, aangezien het hoofdingrediënt kaliumsulfaat (K2SO4) is. Dat is het kaliumzout van zwavelzuur, en zwavel is volgens veel onderzoeken een belangrijke bouwstof voor terpenen. Met name voor limoneen en dat komt goed uit want de Runtz x Layer Cake ruikt nu al heel sterk naar Tangie (mandarijn), een van mijn favoriete smaken voor cannabis.

Dat was hem denk ik wel voor vandaag. Voor volgende week verwacht ik dat de trichoomontwikkeling ook op gang komt, en ben ik al heel benieuwd wat de polyploïde top gaat doen. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)