(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Basketballers van de Noord-Amerikaanse profcompetitie NBA hoeven nooit meer te vrezen voor een positieve dopingtest voor wiet. Testen op cannabisgebruik is er namelijk niet meer bij de komende zeven jaar, zo blijkt uit de nieuwe overeenkomst tussen de spelers en de sportbond. Ook opvallend is dat NBA-spelers mogen investeren in zowel bedrijven voor sportweddenschappen als cannabisondernemingen!

NBA bevestigt liberaal cannabisbeleid

Met de nieuwe deal tussen bond en spelers toont de National Basketball Association (NBA) zich van haar meest progressieve kant. Zeker in Amerika – waar cannabis op federaal niveau nog altijd verboden is – is niet meer testen op drugs – ook al is het ‘maar’ wiet – zeker nog niet gemeengoed.

Nou moeten we er wel bij zeggen dat er in de praktijk al drie jaar lang geen NBA-speler meer is getest op cannabis. Maar dat was dus een ’tijdelijke opschorting’, nu is dat tijdelijke aspect veranderd in een permanent verbod op testen op cannabis in de zogeheten Collective Bargaining Agreement.

Game changer

Het nieuws werd afgelopen weekend als eerste door de website The Athletic naar buiten gebracht. Hun verslaggever Shams Charania twitterde het volgende op 1 april:

Van de 30 NBA-teams zijn er 15 gevestigd op een plek waar recreatieve én medicinale cannabis legaal zijn. Veertien in de VS en eentje – Toronto Raptors – in Canada. De andere helft van de teams speelt in steden waar voorlopig nog alleen mediwiet legaal is.

Niet alleen verwijdert de NBA wiet van de lijst met verboden substanties, de spelers mogen voortaan ook promotie maken voor en investeren in cannabisbedrijven. Ook geld steken in bedrijven die gokken op- sportwedstrijden mogelijk maken wordt toegestaan.

Hoe gaan de andere sportbonden om met wiet?

Dat deze besluiten niet zomaar een dingetje zijn, wordt wel duidelijk uit het commentaar op de NBA-deal van de gerenommeerde cannabiswebsite Marijuana Moment. Zij schrijven: ‘Many professional sports leagues have started moving in that direction, but letting players promote and invest in marijuana companies would set NBA apart as especially progressive on the issue’.

Hoe het zit met die andere grote sportbonden in Noord-Amerika? In maart kondigde de Major League Baseball  (honkbal) aan dat spelers in hun vrije tijd cannabis mogen gebruiken, maar dat ze niet onder invloed naar teamtrainingen of wedstrijden mogen komen en niet mogen investeren in cannabisbedrijven.

De National Hockey League (ijshockey) test wel op cannabis, maar er staat geen straf op een positieve test. Haha, laten we dat dan maar een gedoogbeleid noemen. Blijft over de National Football League (American Football), de enige grote Amerikaanse sportcompetitie zijn die spelers test en bestraft voor cannabisgebruik.

[illustratie: Myrioter Cartoon Art/Shutterstock]
(advertentie)