(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is zover; de Runtz x Layer Cake plant van Dokter Groen staat in bloei. De kweekdokter vertelt wanneer hij de bloei ontdekte en waarom hij toen meteen het voedingswater heeft ververst. Daarnaast legt hij uit waarom hij niet in boosters gelooft, en vertelt hij welke toevoegingen je volgens hem wél nut hebben. 

Hallo allemaal en leuk dat je leest. Ik heb goed nieuws want Runtz x Layer Cake staat in bloei! Afgelopen maandag ontdekte ik de eerste kroontjes voor het eerst; ze waren al meteen van een aardig formaat. Dat voorspelt meestal een goede topontwikkeling dus ik ben helemaal blij.

Eigenlijk was ik sowieso al heel blij met deze ronde want alles gaat voorspoedig. Ik schakelde twee weken eerder over op 12/12 dan gewoonlijk, en dat pakte goed uit. De Runtz x Layer Cake heeft een fenomenale Tangie-geur, en een optimale vorm en structuur. Ze heeft een heel mooi horizontaal bladerdek en vult het kweekoppervlak nagenoeg helemaal nu. Verder is de plant inclusief de tray van het hydrosysteem slechts 56 centimeter hoog. Dit is ideaal voor de sapstroom, want door de korte en dikke stammen kunnen alle stoffen gemakkelijk van de wortels naar de toppen, en andersom.

Van groei- naar voorbloei- naar bloeivoeding

Toen ik de bloeiende topjes maandag voor het eerst zag, heb ik daar meteen de voeding aan aangepast. Niet het hele waterreservoir maar een deel zoals ik altijd doe. Zo zijn de veranderingen geleidelijk en ervaart de plant geen schok of iets dergelijks. Wietplanten houden nu eenmaal van rust, reinheid en regelmaat. Het zijn net kinderen wat dat betreft.

Goed, ik heb maandag dus een liter of vijf van het (groei) voedingswater uit het systeem getapt, en vervolgens ging er weer zo’n 12 liter schoon water in. Hier heb ik de TriPart voeding van Terra Aquatica aan toegevoegd, alleen nu niet volgens de groei-formule maar volgens de voorgroei-formule. Vervolgens heeft de dame daar van maandag tot aan vanmorgen zo’n zes liter van opgedronken, die ik van morgen weer heb aangevuld.

Deze keer heb ik het water aangevuld met de bloei-formule, zodat er nog wat meer fosfor (P) en kalium (K) beschikbaar is. Ook was de pH-waarde naar 5,5 gezakt, en door het aanvullen met de zes liter gaat die weer wat omhoog. Ik streef altijd naar een pH-waarde van 5,8 maar kleine schommelingen zijn geen probleem. Die zorgen er juíst voor dat de plant alle verschillende mineralen binnenkrijgt.

Boosters, supplementen en extra’s

Ik wil het ook even hebben over het gebruik van boosters en supplementen, want die zijn in mijn optiek helemaal nergens voor nodig. Ik gebruik ze nooit en haal altijd goede resultaten. Uiteraard bewijst dat niet dat mijn resultaten niet nóg beter zouden kunnen zijn als ik ze wel had gebruikt, maar toch hebben wietplanten al die extra’s niet nodig volgens mij. Ik zal je uitleggen waarom.

Een goede basisvoeding bevat alles wat wietplanten nodig hebben. Dat niet alleen maar alle mineralen zijn ook precies op elkaar afgestemd. Ga je een booster toevoegen zoals bijvoorbeeld PK13/14, dan breng je de voeding eigenlijk alleen maar uit balans. Er komt dan veel fosfor en kalium in de voedingsoplossing. Belangrijke stoffen tijdens de bloei, maar ze zitten ook al in de juiste verhoudingen in je basis-bloeivoeding. Áls je ze gebruikt, pas dan in ieder geval je basisvoeding erop aan door de dosis te verlagen. Door een overschot aan fosfor en kalium kunnen sommige andere stoffen namelijk uitgesloten worden, zodat wietplanten ze niet goed kunnen opnemen.

Er zijn trouwens ook toevoegingen waar ik wel in geloof. Cal/Mag bijvoorbeeld maar dan alleen als er ook een tekort aan calcium en magnesium is. Daarnaast hebben nuttige bacteriën (ik gebruik Trikologic S) die geschikt zijn voor hydro een goede invloed op de wortels, en tegen wortelrot. Voeg die aan het begin aan je netpotje toe. Ik strooi daarvoor een klein beetje op de natte hydrokorrels en mijn easy plug voordat ik het ontkiemde zaadje erin plant.

Verder zorgt een heel klein beetje silicium ervoor dat je bladeren mooi groen worden en gaan glanzen. Maar ook dat gebruik ik maar in een heel lage dosis en niet meer dan twee keer tijdens de groeifase. Tot slot zou een smaakverbeteraar misschien wat aan de terpenenproductie kunnen verbeteren, al vind ik dat lastig te bewijzen. Ik heb één keer Guanokalong Extract gebruikt, en dat leek wel wat goeds voor de smaak te doen. Deze ronde ga ik proberen om zelf een beetje smaakverbeteraar te maken door middel van dit recept.

Bij een biologische kweek op aarde raad ik je ook niet aan om allerlei boosters te gebruiken. Een goede biologische aarde en basis groei- en bloeivoeding, nuttige bodembacteriën en wat trichoderma-schimmels zijn volgens mij alles wat je nodig hebt voor een topresultaat.

Training en het bladerdek

Zoals je ziet heeft de vroege overgang naar 12/12 heel mooi uitgepakt. Het was echter wel wat lastiger om het hele kweekoppervlak gevuld te krijgen, omdat de plant kleiner was toen ze voor het eerst door het rek groeide dan gewoonlijk. Ik heb dan ook heel vaak en veel moeten supercroppen. Bij deze techniek knip je takken een beetje beurs tussen je vingers, zodat je ze kunt buigen zonder dat ze breken. Op deze manier heb ik de laatste weken de buitenste takken nog verder naar buiten gemanoeuvreerd, terwijl ik de hogere takken in het midden omlaag bracht.

Nu de Runtz x Layer Cake echter in bloei staat, zal ik de takken niet langer meer storen en ombuigen. Ik wil niet het risico lopen om een top te verliezen in dit stadium. Wel heb ik wat zulk soort plantenclips gekocht waarmee ik de takken later voorzichtig de gewenste richting in kan sturen als dat nodig is. Ook zal ik nog moeten ontbladeren, want het is nu zo vol dat sommige bladeren op elkaar liggen te zweten (zie foto). Daarmee wacht ik echter wel nog even tot de plant twee weken in bloei staat – en dat is pas op maandag de tiende.

Tot volgende week!
Dokter Groen

(advertentie)