(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Runtz x Layer Cake is zo’n vier weken oud, en sinds vorige week dik twee keer zo groot geworden. Dokter Groen twijfelt nog steeds een beetje of hij het 12/12 lichtschema al zal instellen maar wil daar niet heel lang meer mee wachten. Kweekverslag!

We zijn weer een weekje verder en Runtz x Layer Cake is meer dan twee keer zo groot geworden. De groeisnelheid in het hydrosysteem van mijn kweekkast neemt dus weer exponentieel toe. En dat was ook precies de reden waarom ik deze ronde wat eerder naar het 12/12 lichtschema wilde overschakelen. Ik dacht er vorige week al aan maar heb toch nog maar een weekje gewacht omdat mijn plantje nog wel erg klein was. Kortom; Runtz x Layer Cake staat nog steeds op 18/6 en zit dus ook nog in de groeifase.

Vorige week had ik bedacht dat ik vandaag naar 12/12 zou overschakelen maar dat heb ik nog niet gedaan. Ik heb de plant gisteren namelijk getopt en wil de twee nieuwe hoofdtakken even de kans geven om uit te lopen. Toch zal ik niet heel lang meer blijven wachten want over twee weken is mijn Runtz x Layer Cake alweer even oud als de Sneeze van mijn laatste kweek, toen ik die op 12/12 zette. En die werd uiteindelijk ook hoger dan ik had gehoopt.

Weer wat geleerd

Naar aanleiding van mijn laatste kweekverslag dat hier ook al grotendeels over ging, reageerde iemand (@redeyedsm0ker) op Instagram wel met een interessant artikel over het strekken. Zelf dacht ik dat mijn planten steeds zo groot werden door de snelle groei dankzij het hydrosysteem. Dit is waarschijnlijk deels ook wel het geval maar de strek schijnt ook sterk samen te hangen met het temperatuurverschil tussen dag en nacht. Hoe groter dit verschil, hoe meer een wietplant zal strekken.

Met de dag- en nachttemperatuur kun je de mate waarin een wietplant strekt dus ook een beetje manipuleren. Door het ’s nachts wat warmer te maken bijvoorbeeld, en zo het temperatuurverschil te verkleinen. Ik heb dus weer wat nieuws geleerd, en zal de temperatuur proberen aan te passen wanneer ik merk dat mijn plant weer te veel strekt. Deze manier van reduceren van de strek werd in de jaren ’80 uitgevonden door wetenschappers van Michigan State University en heet de DIF-techniek. DIF staat dan voor difference, oftewel verschil (in dag- en nachttemperatuur).

Vers voedingswater

Vanmorgen heb ik natuurlijk ook weer even wat voedingswater ververst. Er ging vier liter uit en bijna 10 liter vers voedingswater in. Als je naar mijn plant kijkt dan zie je trouwens ook dat de bladeren een beetje omlaag hangen. Dit komt enerzijds omdat ik de schutbladeren een beetje had ingestopt, zodat de takken daaronder wat meer licht krijgen. Anderzijds zou je wellicht denken dat het voedingswater niet genoeg zuurstof bevat maar dat is niet het geval. Er hangen twee bruisstenen in het waterreservoir dus dat krijgt genoeg zuurstof.

Ik denk zelf dat de Runtz x Layer Cake misschien niet de allersterkste soort is om op water te kweken. Sommige wietsoorten voelen zich gewoon lekkerder met hun wortels in het water dan anderen. De wortels zien er ook wat minder mooi uit dan ik gewend ben, en zijn ook wat dunner. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe ze zich verder ontwikkelt en daar komen we denk ik vrij snel achter als ik haar op 12/12 heb gezet…

Tot volgende week,
Dokter Groen

(advertentie)