(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hij heeft er een weekje op moeten wachten maar de Runtz x Layer Cake zaden zijn inmiddels binnen. Dokter Groen laat zien hoe hij een van de zaden laat ontkiemen en vervolgens in een easy plug plant. Met een beetje geluk staat er volgende week dus weer een plantje in de Dokter Groen Special.

Ik hoop dat je vorige week met veel plezier hebt teruggekeken op alle oogsten die ik in de Dokter Groen Special heb gekweekt. Ik blikte voor één keer terug omdat de zaadjes die ik voor de komende kweek nodig had nog niet binnen waren. Het was een genot om al die mooie oogstmomenten nog eens te zien, al kon ik eigenlijk niet wachten om met de Runtz x Layer Cake aan de slag te gaan.

Twee dagen na het verslag arriveerde het pakje van Barney’s Farm, met niet alleen de zaadjes maar ook een mooie asbak, grinder en nog wat goodies. Bedankt Barney’s Farm, voor deze fijne extra’s, die komen altijd van pas!

Eén zaadje ontkiemen…

Barney’s Farm stuurde me een pakje met daarin 10 zaadjes maar ik kweek zoals je weet maar één wietplant tegelijk. Ik laat dan ook maar één zaadje ontkiemen in het koffiefilter. De overige negen Runtz x Layer Cake zaden zitten nog veilig opgesloten in hun handige blister-verpakking, en bewaar ik voor later. Ik speel namelijk met de gedachte om daar binnenkort een phenohunt mee te doen.

Het kiemen deed ik afgelopen zondag de 12e, en daarvoor leg ik zoals je van me gewend ben altijd eerst de benodigde ‘ingrediënten’ klaar. Dat wil zeggen een plat bord, een diepvries-gripzakje, een koffiefilter en natuurlijk het zaadje. Het koffiefilter knip ik van tevoren alvast aan twee kanten open, zodat ik het makkelijk kan openvouwen nadat ik het nat gemaakt heb onder de kraan.

Vervolgens legde ik een van de zaadjes in het midden op het natte koffiefilter. Daarna vouwde ik het natte filter weer dicht, met het zaadje ertussenin. Daarna ging het natte filter met zaadje en al in het diepvrieszakje, en dat hing ik weer op aan de binnenkant van de kast in mijn woonkamer. Zo kan het zaadje mooi bij kamertemperatuur ontkiemen. Omdat het verticaal hangt krijgt het daarbij een kaarsrecht worteltje, dat gemakkelijk in een stekplugje te planten is.

…en planten

Gisteravond hield ik het diepvrieszakje even tegen het licht om te kijken of er al een worteltje was. Handig, want zo hoef je je ontkiemende zaadjes niet te storen om te kijken hoe ver ze al zijn. En jawel, het zaadje had al een worteltje van ongeveer een centimeter. Een perfecte lengte om de volgende dag (vanmorgen dus) in het plugje te planten.

Wanneer je ziet dat zaadjes een worteltje hebben moet je niet veel langer meer wachten met planten. Zo’n eerste worteltje groeit namelijk razendsnel, en vanmorgen was het dan ook al dubbel zo lang geworden. Tijd om te planten dus!
Hiervoor zet ik weer even alle ‘ingrediënten’ bij elkaar. Dat zijn in mijn geval dus het uitgekomen zaadje, een netpotje, een easy plug, een handjevol hydrokorrels, een zakje Trikologic S bacteriën van Terra Aquatica, een liter voedingswater, mijn propagator (minikasje) en een kopje koffie 😉

Het easy plugje en de hydrokorrels laat ik even weken in een liter voedingswater. Omdat ik hydrologisch kweek en ik dus geen aarde gebruik, moet ik namelijk meteen wat voeding geven. Dit is echter wel een hele milde oplossing met maar een halve milliliter voeding per fles op een liter. Ik gebruik de TriPart voeding van Terra Aquatica, dus dat betekent 0,5 ml voeding van elk van de drie flessen.

Nuttige bacteriën

Als de hydrokorrels en het plugje het voedingswater hebben opgezogen is het tijd om het netpotje te vullen. Op de bodem gaat een laag hydrokorrels, en daarop komt het ingewaterde plugje. Ik heb de natte hydrokorrels onder het plugje, en het plugje zelf, deze keer eerst even bestrooid met wat Trikologic S. Dit zijn nuttige bacteriën van hetzelfde voedingsmerk die geschikt zijn voor hydrologisch kweken. Door ze meteen bij het planten toe te voegen, hebben de bacteriën een thuisbasis in het netpotje, en kunnen ze mooi met de wortels van het plantje meegroeien.

Vervolgens prik ik met een schone cocktailprikker het gaatje in het plugje nog even goed door. Dan neem ik het zaadje voorzichtig op met een theelepeltje, en laat ik het worteltje netjes in het gaatje zakken. Het netpotje met daarin het ingezaaide plugje en de hydrokorrels zet ik voorlopig even in mijn propagator, zodat het lekker vochtig blijft.

Vanavond zal ik het hydrosysteem echter alweer moeten opstarten, zodat het plantje erin kan. Hoe eerder je het namelijk in het systeem zet is mijn ervaring, hoe eerder het worteltje het water bereikt. Daar krijgt het plantje namelijk meteen genoeg licht, en spat er van onderaf water op het netpotje. Maar dat zien we allemaal volgende week… Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)