(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zijn Sneeze hangt nog te drogen en zijn Runtz x Layer Cake zaden zijn nog niet binnen. En dus blikt onze kweekdokter Groen terug op alle mooie oogsten die hij tot nu toe in zijn eigen kweekkast heeft gekweekt. Nog één keer genieten dus van de mooiste kweekmomenten met Mohammed, 24K Gold, Sneeze, Auto Blancaneu, Do Si Dos, Seriotica, Spicebomb en nog eens Sneeze.

Eén van de voordelen van het schrijven van wekelijkse kweekverslagen, is dat ik meestal wel gesponsord word met wietzaadjes. Een van de nadelen daarvan is dan wel weer dat ik dan ook niet echt mag klagen als die niet op tijd binnen zijn. Je voelt hem misschien al aankomen… De nieuwe Runtz x Layer Cake zaden die ik vandaag had willen ontkiemen zijn nog niet binnen. Geen verslag van het ontkiemen voor een nieuwe ronde dus vandaag, en ook geen knip-en-weeg verslag van de Sneeze want die hangt nog te drogen.

“Maar Dokter Groen, heb je dan eigenlijk wel wat te vertellen vandaag?” Nou, na de oogst van Do Si Dos zat ik in eenzelfde soort situatie omdat ik toen op de zaden van Seriotica zat te wachten. Toen heb ik 11 van mijn grootste kweekblunders bij elkaar gezocht; van fouten kun je immers leren. Dát ga ik vandaag niet herhalen maar ik heb wel wat anders bedacht.

Ik wil je namelijk voor één keer vertellen over het kweekgemak en de mooie oogsten die je met mijn kweekkast kunt halen. Schaamteloze reclame voor de Dokter Groen Special dus. Deze kweekkast draagt tenslotte wel mijn naam. Dat niet alleen maar hij heeft mijn leven als thuiskweker ook véél makkelijker en aanzienlijk rijker aan wiet gemaakt. Alle mooie oogsten sinds ik met de Dokter Groen Special kweek dus, hier komen ze:

Mohammed in het prototype

Voordat CNNBS de Dokter Groen Special officieel als kant en klare kweekkast lanceerde, had ik er al twee rondes opzitten met het prototype van de kast. Ik kreeg de voorloper van het Flow Hydroponics 3-in-1 hydrosysteem en een verhogingsset, en bouwde mijn oude vertrouwde CNNBS G-Kit daarmee om tot het allereerste prototype van de Dokter Groen Special.

Zoals je ziet is dit eerste prototype nog niet helemaal zoals je de DGS kent. De dubbele klapdeuren zaten er nog niet in en het hydrosysteem is ook nog een prototype. Maar de belangrijkste aanpassing die de DGS zo goed maakt (zei de gek) is natuurlijk dat het waterreservoir onder de kweekast staat in plaats van erin. Zo blijft het water namelijk veel beter op temperatuur, omdat het niet opgewarmd wordt door de lamp in de kast.

Daarnaast heb je in de kast zo’n 50 centimeter extra ruimte in de hoogte, en staan je planten op een fijnere werkhoogte. Tot slot kon ik het water na deze aanpassing ook dag en nacht verversen zonder de planten te storen. Het was trouwens maar goed dat ik deze aanpassing aan de kast gedaan had, want de vijf Mohammed planten die ik er als eerste in kweekte werden enorm!

Tegenwoordig kweek ik dan ook liever maar één wietplant in de kast, omdat die dan minder hoog wordt. Dat niet alleen maar één wietplant is natuurlijk ook onschuldiger, en in het hydrosysteem meer dan genoeg om de kweekkast helemaal te vullen.

De Mohammed planten leverden 155,15 gram wiet op en dat was iets meer dan een gram per Watt, aangezien ik toen nog met de 150 Watt G-Bars kweekte in plaats van de dimbare 170 Watt G-Bars die je nu bij de DGS krijgt als je hem bestelt.

24K Gold aka Tangie

De tweede strain die ik in het prototype van de DGS kweekte was 24K Gold aka Tangie van DNA Genetics. Ook van deze soort kweekte ik vijf planten en ook deze planten werden enorm. De Tangie had een onmiskenbare en verrukkelijke mandarijnensmaak en leverde me vijf potten wiet en nog het nodige knipafval op. Ik had het vermoeden dat het op dat moment mijn grootste oogst ooit was maar helaas heb ik het niet gewogen.

Sneeze in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem

Na de oogst van de 24K Gold hield ik een zomerstop van een paar weken. Ondertussen stonden de ontwikkelingen bij de fabrikant van de Dokter Groen Special, G-Tools, ook niet stil. De eerste versie van het hydrosysteem maakte namelijk plaats voor het officiële Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem, en de oude schuifdeurtjes werden voortaan vervangen voor klapdeuren.

Ik kreeg een exemplaar van het hydrosysteem om te proberen, en had bedacht dat ik met een paar extra klapdeuren veel beter bij mijn planten kon. De Dokter Groen Special was hierdoor eigenlijk al geboren, al kon je hem nog niet al zodanig bestellen. Als je hem ook wilde hebben moest je alle onderdelen los bestellen.

Dit was meteen ook de eerste keer dat maar één wietplant in mijn DGS kweekte, wat op dat moment trouwens nog steeds slechts een prototype was. De keuze voor één plant bleek de juiste, want de CNNBS wietsoort Sneeze groeide uit tot een van mijn mooiste wietplanten. Ze werd niet zo enorm hoog als de Mohammed en de 24K Gold, maar had een prachtig horizontaal bladerdek. Over het hele kweekoppervlak groeide toppen, en dat zorgde voor een record-opbrengst van maar liefst 210 gram. Dit was nog altijd met de 150 Watt G-Bars, dus een dikke 1,4 gram per Watt!

Auto Blancaneu, eerste autoflower in de DGS

Toen de Sneeze geoogst was vroegen de mannen van CNNBS me of ik hun nieuwe autoflower niet eens wilde proberen. Zelf was ik ook wel benieuwd hoe groot een autoflower in het hydrosysteem zou kunnen worden, dus ontkiemde ik een Auto Blancaneu zaadje. Nou, dat heb ik geweten want deze dame werd in haar eentje nog groter dan de Sneeze.

Auto Blancaneu bleek dus ook een prima keus voor een hydrokweek in de DGS. Het was trouwens ook heerlijke wiet om te roken met een kruidige Haze-smaak. Uit luiheid heb ik de opbrengst helaas niet gewogen maar je ziet aan de foto’s wal dat dat zeker niet tegenviel!

Do Si Dos rook een beetje naar …kots?

Na de oogst van Auto Blancaneu heb ik de stoute schoenen aangetrokken en werd de Dokter Groen Special officieel gelanceerd. Voortaan kon iedereen net zo makkelijk hydrokweken als ikzelf, en in precies dezelfde kweekkast. De strain die ik zelf als eerste in mijn eigen kweekkast zou zetten werd Do Si Dos van Seed Stockers.

De Do Si Dos had zo’n sterke en zure geur dat ik vond dat ie zelfs een beetje naar kots rook. Dit zei ik natuurlijk met alle liefde want intense geuren waarderen we natuurlijk alleen maar extra! Denk maar aan Skunk (stinkdier), Cheese (kaas), en tegenwoordig GMO Garlic Cookies (knoflook, paddenstoelen en uien). De Do Si Dos moest helaas na drie weken in de herhaling wegens stamrot maar leverde uiteindelijk 113 gram op. Geen record maar nog steeds een hele mooie oogst onder de 150 Watt LED van G-Tools.

Seriotica, mijn beste wiet ooit

Na de oogst van de heerlijke Do Si Dos kreeg de DGS kweekkast een upgrade met de dimbare 170 Watt G-Bars, en de Seriotica was de eerste wietsoort die ik hiermee kweekte. Voor de verandering kweekte ik deze ronde weer eens drie planten in plaats van één, en de kast was dan ook als vanouds gevuld.

De Seriotica planten maakten een prachtige bloeifase door, en kregen uiteindelijk de meest kristalrijke toppen die ik ooit zelf kweekte. Ik noemde het dan ook mijn beste wiet ooit, en vind het heel jammer dat de oogst inmiddels helemaal op is. Als je ook eens wat spectaculairs wil kweken dan kan ik je de Seriotica van harte aanbevelen! Het leverde mij in ieder geval 215,28 absolute topwiet op.

Raketten van Spicebomb toppen!

Toen ik de Seriotica in mijn voorraadpotten deed was het al eind mei, dus de volgende ronde zou een zinderende zomerkweek worden. En dat werd het ook. Met dank aan een hele lange zomer waarin het in mijn kweekkast gemiddeld veel te heet was, groeiden de toppen van drie Spicebombs uit tot indrukwekkende knuppels! De wiet was heerlijk maar de toppen werden door de warmte niet zo compact als ik gewend ben. De eindscore? 217,24 gram oftewel 1,28 gram per Watt!

Nog een keer Sneeze!

Omdat de kweek van CNNBS’ eigen wietsoort Sneeze me zo goed bevallen was, besloot ik die soort tijdens mijn laatste ronde nog eens over te doen. Deze keer kweekte ik weer gewoon één plant, maar toch werd de Sneeze deze keer veel groter dan de eerste keer. De oogst hangt op dit moment nog te drogen maar het kon weleens een recordje worden, al zeg ik dat wel vaker 😉

Dat waren ze, alle mooie oogsten die ik in de Dokter Groen Special kweekte. Ik hoop dat er nog veel mooie oogsten en kweekrondes mogen volgen. Te beginnen dus met Runtz x Layer Cake als die zaadjes nog eens binnenkomen. En mocht je denken dat het hydrokweken nou heel moeilijk is, of heel veel tijd en inspanning vraagt dan heb je het mis. Eén tot twee keer in de week verzorg ik de planten even, en de rest gaat min of meer vanzelf. En als je het even niet weet dan kun je altijd in mijn oude en nieuwe kweekverslagen teruglezen wat ik zoal met mijn wietplanten doe.

Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertentie)